Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Dağcılar Kartepe'deydi

Dağcılar Kartepe'deydi

Tarih 13 Nisan 2009, 11:09 Editör PINAR YILMAZ

Az Bilinen Dağ

Dağcılar Kartepe’deydi

Kale Dağcılık Kulübü’nün bu haftaki dura zirvesinden aynı anda deniz ve göl manzarası izlenebilen, içerisinde kayın, dişbudak, çam, karaağaç, fındık, meşe, kestane ağaçlarını barındıran ender güzelliklerle dolu Kartepe’ydi.

 

AZ BİLİNEN DAĞ

Kale Dağcılık Kulübü ve üyeleri son tırmanışını Kartepe’ye yaptı. Tırmanış hakkında bilgiler veren Kulüp Başkanı Metin Atun “Kartepe, 1601 metrelik rakım ve kayak merkezi unvanıyla Marmara Bölgesi dışında Anadolu’da pek az bilinen dağımızdır. Kartepe tırmanış yolculuğu Cumartesi saat 15.45 de Kulüp binası önünden harekete başladı. Köroğlu dağları içinde bulunan Dorukkaya tesislerinde mola verildikten sonra dostlukların zirvede buluşacağı ilk nokta olan Kocaeli’ne saat:21.30’da ulaşabildik. Yönetim Kurlu üyemiz Adil Aytekin’in 20 yıldır görmediği arkadaşıyla yıllar sonra kavuşması dağların dostlukları da nasıl pekiştirdiğinin en güzel en anlamlı örneği olmalıydı.

 

31 KİŞİ KATILDI

Kale Dağcılık Kulübü olarak bu dağı seçmemizin en önemli nedenlerinden birisi de kurucu üyemiz olup da görevi gereği Kocaeli’ye giden Halil Öncel beyi ziyaret etmekti.  Yazımızın başında da zaten demiştik, bu zirve tırmanışı dostluklar üzerine kurulmuştur. Kartepe ilçesinde geceyi dinlenerek geçiren ekibimiz ertesi gün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kelimenin tam ifadesiyle sıfır dediğimiz deniz seviyesinden başlayıp 1601 metre rakıma ulaşan Kartepe’ye doğru 31 kişiyle yola düştük. Şehirde başlayan sis villalarıyla ünlü Maşukiye beldesinde de devam etti. 600 metre kadar sis içinde devam eden yolculuğumuz, bundan sonra bir rüya kadar güzel bir masal kadar gizemli ve bir o kadar heyecan doluydu.

 

DOYUMSUZ GÜZELLİK

Aniden her şey değişmiş, bir sihirli değnekle başka bir dünyaya geçmiş gibiydik. Ekibimiz sisten kurtulmuş,  bulutların üzerine çıkmıştı. Daha fazla dayanamadık ve hemen taşıtlardan inip doyumsuz güzelliği seyre daldık. Dağın deniz seviyesinden aniden yükselerek çok dik yamaçlar oluşturması da bu doyumsuz güzelliğin katsayısını artırıyordu. Zirveye olan yolculuğumuz sırasında manzarası uygun her bölgede durup eşsiz güzellikteki bu manzaranın tadını çıkartıyor, fotoğraflandırıyorduk. Bu güzellikler içinde Kartepe’nin oteller bölgesindeki kayak merkezine saat:08.30 sularında ulaşmıştık. Kırmızı renkteki büyük bir otel Kartepe’ye ayrı bir güzellik katmıştı. Oteller bölgesinde karneler dağıtılıp dostların anısına hediyeler verildikten sonra tırmanış 08.50 sularında Kartepe’nin kuzey batı sırtından başladı. Oldukça dik ve karla kaplı zeminde tırmanış ekibimizi zorluyordu.

 

HEYECANLI TIRMANIŞ

Saat 10:10 sularında 1.zirve diyebileceğimiz tepeye ulaşmıştık. Burada görsel şov devam ediyor, bulutların üzerinde görünmeyen Kartepe ilçesine bakıyor ilk defa geldiğimiz bu yörede zirvesine ulaşmak istediğimiz Kartepe’nin doruk noktalarını bulmaya çalışıyorduk. Bu durum hem bizi heyecanlandırıyor hem de isteğimizi daha da artırıyordu. İlk zirvedeki bir cafe görevlisinden ana zirvenin rotası için bilgi alıp 15 dk dinlendikten sonra sadece 31 kişi ve adını dahi bilmediğimiz rehberimizle birlikte karla kaplı dağ yolunda önce inişe, sonra da tırmanışa geçtik. Rehberimiz bizden çok hızlıydı. Bizde önde gidip parkuru emniyete alıp bize haber veriyor, sonra da bizle beraber yola devam ediyordu. Ekibimizin tamamının sevgisini kazanmıştı. Kimisi ona Çakır, kimisi Rex, kimisi Alex diyordu. Hiç yorulmak bilmeyen çakır gözlü bu rehberimiz aslında Sibirya kurt köpeğinden başkası değildi.

 

ZİRVE KEYFİ

Yer yer 1 metrenin üzerine çıkan karla kaplı zeminde havanın da güzel olması nedeniyle tırmanışımız neşe içinde devam etti.           Ana zirvenin altına ulaştığımızda eğimi çok fazla olan bir sırt bizleri bekliyordu. Travers yaparak zirve tırmanışı devam etti. Teleferik tesislerinin de bulunduğu son nokta, aynı zamanda zirvenin de son noktasıydı. Saatlerimiz 11.40’ı gösterirken 1601 metre rakımlı, önceleri Keltepe diye anılan Samanlı Dağlarının en yüksek zirvesi Kartepeye yaşlısıyla genciyle sağ-salim ulaşmıştık. Zirvenin manzarası tek kelimeyle muhteşemdi. Güneyinde Ulu Dağ’ı karlı zirvesi dağcılarımızı selamlıyordu. Kuzeyinde Sapanca Gölü, batısında Marmara Denizi, doğusunda ise bulutlar altındaki Adapazarı Ovası tabloyu tamamlıyordu.

 

DOĞAYA DAVET    

Zirvede neşe içinde çaylar içilip yemekler yenildi, hatıra fotoğrafları çekildikten sonra dönüşe geçildi. Dönüş yolculuğunu boş bir kayak pistinden kayan ekibimiz finali kayak keyfiyle tamamlamış oldu. Kale Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü olarak Türkiye’mizin bilinmeyen ve ya az bilinen yörelerini tanımaya ve sizlere tanıtmaya devam ediyoruz. İnternet cafelerde ya da kahvehanelerde vaktini öldüren gençlerimizi ve tüm doğasever Kırıkkalelileri bizimle beraber doğaya davet ediyoruz. Bu tırmanışımızda ekibimizi karşılayarak, her türlü misafirperverliği esirgemeyen Kartepe İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Abdurrahman Kayabaşı, Sosyal Bilimleri Lisesi Md.Yrd. Hüseyin Ersin Gülay’a, Öğretmen Cemal Gürsel, Kartepe Özel Erkul Kız Lisesi Müdürü  Ahmet Yaralıoğlu, Acısu Türk-Fransız Kardeşlik İlköğretim Okulu Müdürü Akın Danış’a, Ford Otosan İlk Öğretim Okul Müdürü Bahtiyar Gürsoy’a ve ayrıca bizzat tırmanışımıza rehberlik yapan Leyla Sarıgöl İlköğretim Okulu Rehberlik Öğretmeni Eyüp Kartal’a Kale Dağcılık Kulübü adına teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

 

Bu haber 4710 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yaşam

ÖZEL GAZİ KOLEJİ YAŞLILAR EVİNE ANLAMLI ZİYARET

ÖZEL GAZİ KOLEJİ YAŞLILAR EVİNE ANLAMLI ZİYARET ÖZEL GAZİ KOLEJİ GÜNIŞIĞI YAŞLI HİZMET MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ

Rekabet Fazla Uzun Sürmedi

Rekabet Fazla Uzun Sürmedi KIRIKKALE ARASI REKABET SONA ERDİ
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi