Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
İlimizde Süne  Mücadelesine  Başlanılmıştır

İlimizde Süne Mücadelesine Başlanılmıştır

Tarih 19 Nisan 2014, 10:17 Editör PINAR YILMAZ

İlimizde Süne Mücadelesine Başlanılmıştır

 İlimizde Süne  Mücadelesine  Başlanılmıştır

Kırıkkale'de buğday alanlarına önemli düzeyde zarar veren "süne" zararlılarını önlemek amacıyla biyolojik mücadele yapılması için; Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi  personellerinden oluşturulan 14 kişilik bir ekiple parazitoid üretilmesi amacıyla süne toplanmaktadır. Toplanan süneler vakit geçirilmeden Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gönderilip, bunların yumurtaları üzerinde üretilen parazitoidler Müdürlüğümüze gönderilecektir.

 İl Müdürlüğümüze gönderilecek olan süne parazitoidleri, süne zararının yoğun olarak görüldüğü bölgelerimizde doğaya salınacaktır. Doğada bu yararlı böceklerin yaşamalarına ve çoğalmalarına imkan vermek amacıyla, ağaçlandırma çalışmalarında en az tarım personeli kadar çiftçilerimize de büyük görev ve sorumluluk düşmektedir.

Süne (Eurygaster spp.: Heteroptera-Scutelleridae), yurdumuzda buğday üretimini kalite ve kantite yönünden olumsuz yönde etkileyen ana zararlı konumundadır. Süne yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde, mücadele yapılmadığı zaman; ekmeklik, makarnalık ve tohumluk yönünden özellikle buğdayda % 100’e varan oranlarda zarar oluşturabilmektedir. Süne gerçekte bir mera zararlısıdır. Ancak mera alanlarının tarım arazisine dönüştürülmesi, uzun yıllar boyunca çok geniş alanlarda kimyasal mücadelenin yapılması sonucunda doğal dengenin bozulması, Süne’yi baskı altında tutan doğal düşmanların öldürülmesi vb.nedenlerden dolayı, Süne devamlı mücadele yapılması gereken bir böcek haline gelmiştir.

Polikültür tarım alanlarında doğal düşmanların, özellikle yumurta parazitoidlerinin faaliyeti sonucu Süne önemli bir sorun olmaktan çıkmaktadır. Bölgemizde süne yumurta parazitoidi olarak Trissolcus semistriatus, T.grandis ve T.scutelaris en yoğun ve yaygın olarak bulunan türlerdir. Bu parazitoidler kışı ağaç kabuklarının ve yaprakların altında geçirmektedirler. Süne yumurta parazitoitlerinin, sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanlarıdır. Süne yumurta parazitoitleri, buğday ürününün kalitesini önemli oranda düşüren süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakmak suretiyle doğal bir biyolojik mücadele yapmaktadır. Böylece süne oluşumunu tamamlamadan yok olmaktadır. Doğal mücadele sayesinde milyonlarca dolarlık ilaç, araç, işçilik gibi bir çok konuda tasarruf edilmekte olup, bu sayede hububat ürününün kalitesi de korunmaktadır.

Süne türlerine karşı biyolojik mücadelenin etkinliğini artırmak amacıyla uygun ve gerekli ağaç ve çalılıkların (özellikle kabuk bağlayan ve nektar verenler) tesisi ile uygun yabancı otların ekimi, Sünenin doğal düşmanlarının ve ara konukçularının yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve mer’a alanlarının korunması bu çalışmanın başlıca konularıdır.

Kırıkkale'de toplam 125 bin hektar alanda buğday ekimi yapılmaktadır. Süne mücadelesinde kimyasal mücadele yerine parazitoid salımı, çevre ve insan sağlığı açısından riskleri en aza indirilmiş bir biyolojik mücadele yöntemidir.

Havaların sıcak ve kurak gitmesinden dolayı geçen yıla göre süne zararlısında artış beklenmektedir. 2002 yılından beri yer aletleri ile süne mücadelesine devam edilmektedir. 

 

 

TARIM MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN VE PERSONELİNİN, YÖNETİCİLERİNİN YAPMIŞ OLDUKLARI VE BİR ÖRNEK HAREKET TEŞKİL   ETTİKLERİ, BU ÇALIŞMALAR  İNŞALLAH O ARAZİ SAHİPLERİ DE, KÖYLÜLER DE MÜCADELE BAŞLATIRLARDA HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEZLER DİYORUZ.                                                                                                                     

Bu haber 1307 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi