Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Kuraklığa Dayanıklı Yem Bitkisi Sorgum- Sudanotu

Kuraklığa Dayanıklı Yem Bitkisi Sorgum- Sudanotu

Tarih 25 Temmuz 2014, 01:21 Editör PINAR YILMAZ

Kuraklığa Dayanıklı Yem Bitkisi Sorgum- Sudanotu

 

Kuraklığa Dayanıklı Yem Bitkisi “Sorgum- Sudanotu”

Kırıkkale’nin Çelebi ilçesinde, Rıza Ulusoy’a ait arazide ilin ekolojik şartlarına uygun bir yem bitkisi olan sorgum sudanotu demonstrasyonu kuruldu.

Demonstrasyon sahasını tarım danışmanı Veteriner Hekim Recep Bulut ile birlikte gezen Çelebi İlçe Tarım Müdürü V. Nurullah Ayyıldız, çalışmanın başarıyla yürüdüğünü, geçen yıl da ilçede 5 dekar alanda bir demonstrasyon çalışması yürütüldüğünü ve iyi sonuçlar alındığını ve ekiminin yaygınlaşmaya başladığını söyledi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale’de 75 bin büyükbaş, 105 bin küçükbaş hayvan yaşamasına rağmen yeterince yem bitkisi ekiminin yapılmadığını açıkladı. Kırbaş, “Meteorolojik verilere göre, ilimize yıllık ortalama 380 milimetre yağış düşmektedir. İlimizde halk sulamasıyla birlikte sulanan alanlar toplam ekilebilir alanların ancak yüzde 10’a tekabül etmektedir. Bu durumda da yetiştiricilerimizin bölgemizin kurak şartlarına uygun yem bitkilerini yetiştiricilikte tercih etmeleri gerekmektedir. Bunun için en uygun yem bitkisi sorgum sudanotudur. Dünyada çok geniş alanlarda ekilişi yapılan bu yem bitkisi, enerji bitkisi ve aynı zamanda danelerinden de insan gıdası olarak da yaralanılmaktadır.” dedi.

İyi bir silaj bitkisi olan Sorgum- Sudanotu ekimden 50–55 gün sonra biçime geldiğini, biçim zamanı geciktikçe otun besin maddesi miktarında ve sindirilebilmesi azalmaktadır. En uygun biçim zamanı salkımların kın içerisinden çıkmaya başladığı dönemdir. Et ve süt hayvanlarının beslenmesinde çok iyi bir kaba yem bitkisidir.

Sorgum sudanotu kurak iklim şartlarına ve çok değişik toprak şartlarına uyum sağlamakta, şartları uygun olduğu takdirde ilimizde en az 2 biçim yapılarak dekara 5-7 ton ürün alınabilmektedir. Sorgum sudanotu ekimlerinde Bakanlığımızca dekara 50 TL destekleme yapılmaktadır.24.7.2014

 

Recep Kırbaş                                                                                                                                   İl Müdürü

 

Bu haber 1397 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi