Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
2014-Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası

2014-Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası

Tarih 17 Eylül 2014, 17:56 Editör PINAR YILMAZ

2014-Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Başladı

2014-Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Başladı.

 

            Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılı “Hayvan Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele” Programı gereği İlimiz Kırıkkale Merkez ve İlçelerinde büyükbaş hayvanlara 2014-sonbahar dönemi Şap Aşılama Kampanyası başlayacaktır. Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli; Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknisyeninden oluşan aşılama ekipleriyle İl Merkezi ile ilçe merkez ve köylerinde 1 EYLÜL-28 KASIM 2014 tarihleri arasında yapılacaktır.

Kırıkkale Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından yürütülecek olan şap aşılama kampanyalarında kullanılacak olan aşılar uygulama ücreti hariç, ücretsiz olacaktır.

Çift tırnaklı hayvanlarda et ve süt veriminde büyük ekonomik kayıplara neden olan ve direk tedavi edilemeyen Şap (TABAK) Hastalığı mücadelesinde en etkili yol olan aşılama çalışmalarına karşı bütün çiftçilerimizin gerekli hassasiyeti göstererek aşılama ekiplerine yardımcı olmaları ve hayvanlarını aşılatmaları gerekmektedir.

Büyükbaş hayvanlarımızı Şap hastalığından korumak için tüm büyükbaş hayvanların kampanya döneminde aşılanması önemli olup ilimizde programa alınan 44.661 büyükbaş trivalan aşı ile aşılanacaktır. Aşı yaptırmayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 36.maddesinin birinci fıkrası (a) bendine göre 6.400 TL , 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri gereği idari para cezası verilecektir.

  Şap hastalığı; sığır, manda, koyun, keçi gibi çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, bulaşıcı bir hastalığıdır. Şap hastalığı; yüksek ateş, ağız ve tırnak aralarında veziküller ile karakterizedir. Tüm Dünya’da çeşitli zamanlarda büyük salgınlar halinde seyreden bulaşıcı şap hastalığı, Kültür ırkı sığırlarda et, süt ve kilo kaybı ve ölümler nedeniyle büyük mali kayıplara neden olur. İnsanlar hastalığa karşı az hassastırlar. Hastalık süt emen buzağılarda çok hızlı seyreder, vezikül oluşumu tamamlanmadan buzağı kalp kası yetmezliğinden ölür.


            Hastalığın etkeni Picorna ailesine mensup bir virüstür. Şap virüsünün O, A, C, SAT-1, SAT-2, SAT-3, ASİA-1 olmak üzere yedi farklı tipi bulunmaktadır.
Türkiye’de ekseriyetle O, A, ASİA-1tipleri görülmektedir.

            Hastalık Hasta hayvanların salya sümük süt, dışkı ve idrarları, virüs taşıyıcı hayvanların sağlıklı hayvanlarla teması, hayvan bakıcıları, hayvan nakillerinde kullanılan virüs bulaşık kamyonlar, hastalık çıkmış ahırlardan hayvan alımı ve satımı yapan şahıslar, aşılama veya tedavi için ahırlara girip çıkan şahısların elbise ve çizmeleriyle, ahırlara girip çıkan kuşlar diğer kümes hayvanları, kemirgen hayvanlar hastalığı ahırdan ahıra ve bölgeye bulaştırırlar.   

Şap hastalığı yüksek ateş, ağızda ve ayaklarda veziküller oluşur, veziküller ağız, ayak ve memelerle beraber burun deliklerinde, konjüktivalarda ince derili bölgelerde görülür. Yaşlılar hastalığa daha dayanıklıdır. Ölüm oranı %2-5 olmasına rağmen hastalığa yakalanma oranı çok yüksektir. Bu sebeple hasta hayvanlar kesilmeli ölüler yakılmalıdır.

Virüsün tipini belirlemek için laboratuara marazi madde gönderilir.

            Şap hastalığında etkene yönelik tedavi yapılmaz. Fakat hastalığın yan etkilerinden dolayı ileri gelen tali enfeksiyonların tedavisi yapılabilir.

            Ahır giriş ve çıkışlarına dezenfektan konularak hayvanların ayak dezenfeksiyonlarının sağlanması, ahırlara bakıcılardan başka yabancı şahıs ve ziyaretçilerin sokulmaması

 Sevk edilecek hayvanlara en az 2 hafta öncesinden mutlaka aşı yaptırılması gerekir

 

 

                                                                                               Recep KIRBAŞ

                                                                                                 İl Müdürü   

Bu haber 1060 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi