Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Kurban Bayramı için yol uyarıları

Kurban Bayramı için yol uyarıları

Tarih 01 Ekim 2014, 00:56 Editör PINAR YILMAZ

Kaliteli Sürücü, Kaliteli Yol, Kaliteli Denetim

              KARAYOLU TRAFİK VE YOL GÜVENLİĞİ

             ARAŞTIRMA DERNEĞİ ( KTYG )

  KIRIKKALE İL TEMSİLCİLİĞİ                                                          ‘’ Kaliteli Sürücü, Kaliteli Yol, Kaliteli Denetim ‘’

 

KONU   : 2014’ ün Kurban Bayramı için uyarılar.                                               30.09.2014                                                                                

BASIN BİLDİRİSİ

KURBAN  BAYRAMI İÇİN ŞEHİRLERARASI OTOBÜS FİRMALARI ve VATANDAŞLARIMIZA ÖNEMLİ  UYARILAR:

          2014 yılında şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs firmalarının yapmış oldukları yüzlerce kazalarda, binlerce insanımız hayatını kaybetmiştir. Nitekim iki ay önceki Ramazan Bayramı tatili süresince, altı gün zarfında olay yerindeki can kaybı 112 kişi olup, yaralılar ise 867 kişidir. Bunlar içinde sonrasında hayatını kaybedenleri de şu an bilemiyoruz! Bu bilânçonun milli servet bazındaki kaybının ise milyarlarca lira olduğu unutulmamalıdır.  

          Türkiye de toplu yolcu taşımacılığı alanında önemli bir yere sahip olan ( B -1, 2 ) ve ( D -1, 2 ) yetki belgeli firmaların bu kazaları yapmaları, genel manada ihmalden - yolcu güvenliğine önem vermemekten ve ticari yani kâr amaçlı düşünmekten ileri gelmektedir. Türkiye genelinde ve 81 il arasında, toplamda yılda ortalama 250 milyon yolcu taşıyan firmaların, iki dini bayramda taşıdıkları yolcu sayısı ise, yaklaşık 25 milyonu bulmaktadır.

          Aynı zamanda bir AR – GE (Araştırma – Geliştirme)ve S.T.K. (Sivil Toplum Kuruluşu) olan derneğimiz, yurdumuzun bu güne kadar sağlıklı bir çözüme bir türlü kavuşturulamayan ve kanayan yarası olan trafik sorununa, çözüm önerilerimiz devam etmektedir. Bu bağlamda da; 

Kurban Bayramı için Otobüs Firmaları ve Şoförlere uyarılarımız aşağıdadır:

          1. ) Terminal çevresinde veya terminale yakın yerlerde korsan otobüslere ve yolcu almalarına izin verilmemeli, böyle yapan firma ve şahıslar polis veya jandarmaya bildirilmeli, mükerrer ve korsan bilet satılmamalı, ara koridorda ve biletsiz yolcu taşınmamalıdır.

          2. ) Şoförlerinin evlerinde yeterince dinlenmeleri sağladıktan sonra sefere çıkarılmalıdır.

          3. ) Mal sahibi baba – oğul olarak otobüs kullananların, mutlaka 3. bir yedek şoförü de yanlarına almaları, direksiyon başında cep telefonu kullanmamaları ve sigara içmemeleri uygun olur.

          4. ) Mümkünse ileri yaşta şoför yerine, daha gençlerinin sefere yazılması, yaşları 60’ ı geçenlerin, kalp – şeker ve tansiyon gibi hastalığının olmamaları, şoförlerin mutlaka sağlık muayenesinden geçirilerek, sağlığı elverişli ise sefere çıkarılmaları ve yolculara kibar davranmaları gerekir.

          5. ) Otobüsün içi sefere çıkmadan önce temizlenip – havalandırılıp - dezenfekte edilerek, konforlu hale getirilmeli ve bir seferden diğerine gönderilirken bakımları tam olarak yapılmalıdır.

          6. ) Otobüsün bütün koltuklarındaki tüm yolcuların emniyet kemerlerini takmaları, takmayanların da ikna edilerek takmaları sağlanmalıdır.

          7. ) Radar olmayan bölgelerde hız yapılmaktadır. Hız limitlerine uyulmalı ve diğer rakip firmalar ile yollarda yarış yapmamalıdır. Kanuni güvenlik olarak çıkış yerlerinden varış noktasına kadar olan tüm mesafede hız kurallarına uyulmalıdır.

          8. ) Mesafesi 500 km. ye kadar olan seferlerde, mutlaka dinlenmiş ve uykusunu almış iki şoför, bundan daha fazla olan mesafelerde ise kesinlikle 3 şoför bulundurulmalıdır.

          9. ) Bilhassa ön koltuklardaki yolcular, şoförün tek olduğunu tespit ederlerse, 155’ i arayıp şoför takviyesi istemelidir. Ayrıca esneyen veya sık - sık otobüsü durdurarak dinlenen veya yüzünü yıkayan veya aracımız da arıza var diyen otobüslerin durumlarını da polise bildirmelidir. Tüm bu işlemler sırasında da kesinlikle şoför ve diğer personelle tartışılmamalıdır.

         10. ) Kurallara uymayıp yolcu güvenliğini hiçe sayarak, daha çok ticari düşünen Otobüs firmaları, bu kazalardan ve ölümlerden, tamamen aslî kusurlu ve sorumludur. Ulaştırma Bakanlığı da kanun gereği bu firmaların isimlerini açıklamak zorundadır. Zira kaza yapan firma isimlerinin kapatılması da yine kanun gereği suçtur!

                                                                                                                  ( DEVAMI VAR. )

         11. ) Daha çok para kazanma hırsı ile standart yakıtının dışında, ucuz diye yakıt olarak kesinlikle 10 numaralı yağ kullanılmamalıdır.

         12. ) Şehirlerarası uzun mesafelerde, yolculardan yaşlı veya çocuklar rahatsızlanmakta ve ilk yardım yapılamamaktadır. Bu nedenle bayram yoğunluğu olan taşımacılıkta, İLK YARDIMI yapabilecek bir sağlık personelinin de otobüste bulunması, hizmet kalitesi bakımından uygun olur.

         13. ) Firmalar olarak bayram süresince her otobüse bir sivil görevli konularak, şoförlerin kurallara uymaları kontrol ettirilmelidir. Uymayanlar daha sonra hizmet içi eğitime alınarak eğitilmelidir.  Davranışlarında değişiklik olmayanlarında kesinlikle işlerine son verilerek, öncelikle yolcu güvenliği esas alınmalıdır. Derneğimizde bu hususta firmalara her türlü desteği verecektir.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarmaya düşen görevler:

          1. - Şehir terminallerinden çıkış yapan otobüslerin, varış noktasına göre şoförlerinin iki veya üç olmasının, şoförlerin otobüste olup olmadıklarının, resimli ve kimlik kontrolü de yapılarak karşılaştırmalı, mazeret üretenlerin ise otobüslerinin bağlanarak, yerine yeni otobüs istenmelidir.

          2. - EGM ve Jandarma’ nın yol kontrollerinde, otobüslerin çıkış ve varış noktasına göre, mutlaka çift veya üç şoförünün bulunduğunun, yalnız kimliğini değil kendisini de görmeleri ve varış noktasındaki terminal polisinin de, çift veya üç şoförünü de teyit eden bir kontrolün yapması gerekir.

          3. - Yolların karadan daha sık aralıklarla denetlediği gibi, şehirlerarası ana yollarda Helikopter ile havadan denetimde yaparak, daha çok etkili olunması ve bir kaza anında acil müdahale etme imkânının sağlanması gerekmektedir.

          4. - Yollarda otobüslerin kontrollerinde gece veya gündüz demeden, sadece aracın değil yolcuların emniyet kemeri takmalarının da kontrolü yapılmalıdır. Takmayanlara karşı sert önlemler yerine, onları uyarıp ikna ederek tüm yolcuların, emniyet kemeri takmaları konusunda  alışkanlık kazanmalarının sağlanması gerekir. 

          Otobüs firmalarımızın ‘’ÖNCE HİZMET’’ bilinciyle hareket etmeleri ve otobüs yolcularımızın da kendi güvenlikleri için duyarlı olmaları halinde, yollarımız ‘’KAN GÖLÜ’’ olmaktan çıkacak, dini bayramlarda da can kayıplarımız daha azalacak, sevinçlerimiz de daha çok artacaktır. 

           Bu münasebetle Kırıkkale İl Temsilciliği olarak, şimdiden tüm hemşerilerimizin mübarek ‘’KURBAN BAYRAMI’’ nı kutlar, yollarda ‘’TRAFİK KURBANI’’ olmamalarını Cenabı Allahtan diler, hepinize sağlıklı ve esenlikli günler temenni ederim. 

Saygılarımızla, 30. 09. 2014.

Oktay KIRLANGIÇ

‘’ Fahrî Trafik Müfettişi ‘’

T.F.T.M. ve K.T.Y.G. İl Temsilcisi

GSM: (0 532) 741 75 70 / e-mail: kirlangicoglu@hotmail.com.tr / www: trafik.org.tr

Özel İrtibat Adresi: Yaylacık Mah. Ulubatlı Hasan Cad. 32 /3. ‘’0318 - 218 76 67’’

 (71200) KIRIKKALE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber 1287 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi