Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
MERS-EBOLA VİRÜSÜNE ÖNLEM ALMA

MERS-EBOLA VİRÜSÜNE ÖNLEM ALMA

Tarih 26 Ekim 2014, 12:27 Editör PINAR YILMAZ

MERS-EBOLA VİRÜSÜ ÖNLEM ALMA TOPLANTISI

MERS-EBOLA VİRÜSÜ ÖNLEM ALMA TOPLANTISI

İl genelinde sağlık hizmetleri veren her bir birimimizde gerekli personel ve ekipman desteği sağlanmış olup mesai saati gözetmeksizin tüm birimlerimizde hizmet verilecektir.

 İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda, İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda, Halk Sağlığı Müdürü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinden Enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve ilgili şube müdürlerinden oluşan yetkililerin katılımı ile ilimizde Ebola ve Mers virüsleri hakkında alınması gereken önlemler ile ilgili toplantı gerçekleştirilmiştir.

 

          İl Sağlık Müdürü Dr.Mustafa UZUN toplantı sonrası yaptığı açıklamada; "Şu ana kadar ilimizde Ebola ve Mers virüsü taşıyan hiçbir vaka ile karşılaşılmamıştır. Hastanelerimizde, Aile Hekimliklerimizde, 112 Acil Sağlık Hizmeti veren birimlerimizde çalışan tüm personelimize konu ile ilgili bilgilendirilmede bulunuşmuş, hangi durumlarda ne yapmaları gerektiği anlatılmıştır. İl genelinde sağlık hizmetleri veren her bir birimimizde gerekli personel ve ekipman desteği sağlanmış olup mesai saati gözetmeksizin tüm birimlerimizde hizmet verilecektir." dedi. 

 

                                                         MERS VİRÜSÜ NEDİR

 

 

 

İlk kez Eylül 2012'de Suudi Arabistan’da ortaya çıkan MERS virüsü nedeniyle hasta olanların %80’i Suudi Arabistan’da tespit edildi. 30 Nisan 2014 itibariyle MERS nedeniyle hastalanmış 424 kişiden 131’i hayatını kaybetti.

 

MERS, şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan bir virüstür. Özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve immün sistem yetmezliği hastalarında MERS virüsü daha şiddetli hastalık yapabiliyor.

 

İlk kez Suudi Arabistan'da görülen Mers virüsünün develerden ya da keçilerden insanlara geçtiği tahmin ediliyor.

 

Ateş, öksürük, nefes darlığı, karın ağrısı, ishal ve kusma MERS'in belirtileri arasında sayılıyor.

 

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun bilgi notuna göre Mers virüsüne karşı şu önlemlerin alınması gerekiyor:

 

Hasta kişiler ile yakın temastan kaçının.  Grip benzeri bir hastalık geçirdiğinizde evde istirahat edin.

 

Ateşin düşmesinden sonra da tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat evde istirahat etmeye devam edin.     Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçının.  Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatmalı, kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atmalı ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir. Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanmalıdır.  Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmalıdır. Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar temizlenip dezenfekte edilmelidir.

 

 

 

EBOLA VİRÜSÜ NEDİR:

 

Ebola virüsü, insanlarda ve hayvanlarda kanamalı ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.

 

Ebola virus hastalığı; viral kanamalı ateşlerden bir tanesidir, vücutta akut başlangıçlı yüksek ateş ve gastrointestinal kanamalarla seyreden bir enfeksiyon hastalığı şeklinde karşımıza çıkar. EVH insanlarda genellikle ağır ve ölümcül seyreder. Salgın sırasında ölüm oranı %90’lara ulaşır.

 

Nasıl ortaya çıktı?

 

Virüs, ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo'daki salgınlarda tespit edildi ve adını Kongo'daki bir nehirden aldı. Virüsün doğal kaynağının Afrika'daki meyve yarasaları olduğu düşünülüyor. Virüslerin varlığı bu yarasaların coğrafi dağılımıyla örtüşüyor.

 

 İnsan enfeksiyonu oluştuğunda virüsün başkalarına bulaşmasının birçok yolu vardır. Ebola enfekte insanlarla doğrudan temas yoluyla insandan insana bulaşır. Bunlar:

 

- Enfekte bir kişinin kanı ya da salgılarıyla doğrudan temas.

 

- Enfekte salgılarla kontamine olmuş objelerle temas.

 

- Defin işlemleri sırasında cenazeye doğrudan temas edilmesi de hastalığın yayılmasında etkendir.

 

- İyileşen erkek hastaların spermleri yoluyla hastalığı 7 haftaya kadar bulaştırması mümkündür.

 

- Ebola Kanamalı Ateşi’ne yol açan virüsler, genellikle hasta bakımıyla uğraşırken enfekte salgılarla teması olan aileler ve arkadaşlar aracılığıyla yayılmaktadır.

 

Ebola virüsü nasıl yayılır?

 

İnsan enfeksiyonu oluştuğunda virüsün başkalarına bulaşmasının birçok yolu vardır. Ebola enfekte insanlarla doğrudan temas yoluyla insandan insana bulaşır. Bunlar:

 

- Enfekte bir kişinin kanı ya da salgılarıyla doğrudan temas.

 

- Enfekte salgılarla kontamine olmuş objelerle temas.

 

- Defin işlemleri sırasında cenazeye doğrudan temas edilmesi de hastalığın yayılmasında etkendir.

 

- İyileşen erkek hastaların spermleri yoluyla hastalığı 7 haftaya kadar bulaştırması mümkündür.

 

- Ebola Kanamalı Ateşi’ne yol açan virüsler, genellikle hasta bakımıyla uğraşırken enfekte salgılarla teması olan aileler ve arkadaşlar aracılığıyla yayılmaktadır.

 

. Ebola virüsü'nün belirtileri nelerdir?

 

Ebola virüsüne bağlı meydana gelen kanamalı ateş hastalığı sonucunda bağışıklık sisteminde çökme,  pıhtılaşma fonksiyonunda bozukluk, kaçış sendromu (kanın serum kısmının damar dışına çıkması) ve şok tablosu gelişmektedir. Virüs vücuda girdikten sonra ortalama 5-10 gün içinde hastalık gelişmektedir. Hastalık tipik olarak ani başlangıçlı yüksek ateş, üşüme, titreme ve bitkinlik şeklinde başlamaktadır. Diğer belirtiler şiddetli baş ağrısı, kas ağrısı (özellikle gövde ve sırtta), bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısıdır.

 

Ebola'nın ilerleyen safhalarında neler yaşanıyor?

 

Hastalığın ilerleyen safhalarında, göz, burun, kulak, ağız ve rektumdan kan geliyor ve serum iğnesinin ciltte açtığı deliklerden kan akıyor. Temel olarak  vücuttan dışarı kan akması hastalığın en tanımlayıcı sendromu olarak görülüyor. Hastalığın başlangıç evrelerinde görülen ateş, kusma, ishal zaten başka birçok hastalığın da diğer tanımlayıcı sendromları olarak kabul ediliyor. Çoğu zaman hastalar kanama olduğu zaman Ebola virüsü taşıdıklarını anlayabiliyor ve Ebola virüsü taşıyan insanlar en sonunda çoklu organ yetmezliğinden hayatlarını kaybediyor. Bunun en büyük nedeni Ebola virüsünün vücuttaki beyaz kan hücrelerini hızla yok ederek bağışıklık sistemini çökertmesi ve insan vücudunun virüse karşı savaşamaz hale gelmesi sonucu organların iflas etmesi.

 

Ebola virüsünden korunmak için neler yapmanız gerekiyor?

 

Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerinizin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz alkol-bazlı el losyonun kullanılması) cildinizden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığının geçişini önler.

 

Eldiven kullanılan durumlarda eldivenleri çıkarmadan önce su ve sabunla yıkayınız ve eldivenleri çıkardıktan sonra da ellerinizi yıkayınız.

 

Ölü hayvanlarla, özellikle de primatlarla temastan kaçınınız.

 

Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dahil vahşi hayvanların etini yemeyiniz.

 

Enfeksiyon olasılığını asgariye indirmek için Ebola Virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulayınız.

 

Sağlık tesislerinde hastalık bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının bir Ebola Hemorajik Ateşi vakasını fark etmesi ve pratik viral hemorajik ateşi karantina önlemlerini veya bariyer hemşirelik tekniklerini uygulamak için hazır olması gereklidir. Bu önlemler arasında koruyucu kıyafetlerin giyilmesi (önlük, eldiven, maske, göz koruyucu ekipman gibi) yer almaktadır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemekle ilgili olarak ekipman ve enjektörlerin sterilize edilmesi, uygun bir şekilde imha edilmesi ve hastaların vücut salgılarının da uygun bir şekilde imha edilmesi de önemlidir.

 

Bu haber 1220 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi