Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Bakan Işık, MKEK  Duyarsız Patlayıcı Üretim Dolum Tesisini açtı

Bakan Işık, MKEK Duyarsız Patlayıcı Üretim Dolum Tesisini açtı

Tarih 12 Aralık 2014, 10:49 Editör PINAR YILMAZ

MKEK Türkiye nin ilk yerli tasarım Duyarsız Patlayıcı Üretim Dolum Tesisi açılışını Bakan Işık yaptı

MKEK Türkiye'nin ilk yerli tasarım Duyarsız Patlayıcı Üretim Dolum Tesisi açılışını Bakan Işık yaptı.

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından 2009'da yapımına başlanan ve 50 milyona mal olan Türkiye'nin ilk yerli tasarım Duyarsız Patlayıcı Üretim Dolum Tesisi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımı ile açıldı. Açılışta konuşan bakan Işık ülke olarak savunma sanayindeki hedeflerinin yerli üretimini artması ve dosta güven düşmana korku veren bir ülke olmak olduğunu söyledi

Geniş katılım

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu  tarafından TÜBİTAK'ın desteğiyle 2009 yılında yapımına başlanan ve 50 milyon TL'ye mal olan Türkiye'nin ilk yerli tasarım Duyarsız Patlayıcı Üretim Dolum Tesisi (DUPAT)  yapılan törenle hizmete açıldı.Açılışa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, MKE Genel Müdürü İzzet Artunç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TBMM Savunma Sanayi Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, Milletvekili Ramazan Can Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, AK Parti İl Başkanı Mürsel Akçay, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Müsteşarı Prof Dr Ersan Arslan, Bakanlık müstaşürlüro, MKE Fabrika müdürleri ve il müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı

MKE’De üretilecek

MKE Genel Müdürü İzzet Artunç,  yaptığı konuşmada  istendiği anda performans, kolaylık ve operasyonel gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayan, ancak istenmeyen dış etkilere maruz kalındığında, silah- lojistik sistemlerinin ve personelin içinde olabileceği olası tehlikeyi ve kazara ateşleme ihtimalini en aza indiren Duyarsız Milli Mühimmatların vazgeçilmezi “dökülebilir termoset plastik patlayıcılar” artık MKE Mühimmat Fabrikası bünyesinde kurulan DUPAT "Duyarsız Patlayıcı Üretim ve Dolum Tesisi”nde üretilecektir.Tam kapasite çalıştığında y da 530 ton patlayıcı üretebilecek olan tesis, MKE Mühimmat Fabrikası yerleşkesinde 55 dönümlük arazi üzerinde kurulmuş ve 11 ayrı üretim  tesisinden oluşmaktadır Uluslararası kısıtlamalara tabi olan ve dünyada sadece birkaç ülkenin üretebildiği patlama güvenlikli özel üretim ekipmanları TÜBİTAK SAGE - KOBİ işbirliği ile artık Türkiye’de tasarlanıp üretilmektedir.Uluslararası Standartlar gözetilerek kurulan Tesis’te antitank mühimmatlarından 2000 libre MK serisi genel maksat uçak bombalarına kadar geniş bir yelpazedeki mühimmatlar için üretim ve dolum yapılabilecektir” ifadesini kullandı

 

Dünyanın sayılı projelerinden

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak  20 endüstri kurulşu ileçalışmalarını devam ettiğini bu kuruluşların içinde en ciddisi ve en ciddi yatırımı MKE kurumu ile gerçekleştirdiklerini söyledi.  Prof. Dr. Altunbaşakteknlojiyi geliştirmek ve yerli üretimi arttırmak için çaba içinde oldukların ifad ederek “2009 yılında yapımı başlanan 50 milyona mal olan bu tesiste yapılacak olan bombalar dünyanın sayılı bombaları olacak. Bu proje dünyanın sayılı projelerinden biri.TÜBİTAK olarak savunma sanayine büyük önem veriyoruz.200 milyon kaynak ayırdık bu konu için.Bu tesiste 500 ton plastik patlayıcıüretilecek.Roket motoru dolumu yapılacak.Katı yakıt dolumu buradan yapağız.modern harp başlıklarını yapmak için dünyada sayılı ülkelerden izin alıyorduk. Şimdi o izini almayacak izin veren ülke olacağız” şeklinde konuştu. 

%100 yerli teknolojisi

TBMM Savunma Sanayi Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal yaptığı konuşmada tesisin ülkede ilk dünyanında sayılı tesislerinden biri olduğunu söyledi. Köksal Ak Parti hükümettleri olarak savunma sanayinde yerli üretime büyük öneme verdiklerini ifade ederek “İlk kez ülkemiz savunma sanayinde %100 yerli bir tesisi açıyoruz. Bu tesis bizim savunma sanayindeki ilk meyvelerimizden” ifadesini kullandı. Köksal ayrıca önceki gün Nijeryalı bir heyetin ATAK helikopterlerin almak için geldiğini bunla gurur duyduğunu belirtti. Köksal ayrıca bedelil askerlikten elde edilen gelirin ülkenin savunma sanayine geliştirmek için harcanacağınıda açıkladı.

 

Ülkemize hayırlı olsun

 

Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin artık gıpta eden değil, gıpta edilen ülke konumuna geldiğini söyledi. Türk milletinin çok duyarlı olduğu yurt savunması alanında çok önemli bir tesisi hizmete açtıklarını dile getiren Bakan Işık, bunun gerçekten büyük bir gurur ve onur olduğunu söyledi. Bakanlık olarak üretimde üç temel önceliklerinin bulunduğunu açıklayan Bakan Işık, bunların yerli, yenilikçi ve yeşil anlayışı olduğunu belirtti.Tesisin yüzde 100 yerli olduğunu anlatan Bakan ışık, "AR-GE'si yerli, mühendisliği yerli, üretimi yerli. Her şeyi ile yerli. Bu tesis Ar-Ge sonucu ortaya çıktı. Özellikle Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldıran önemli bir tesis. Üretim yapılırken hem inşaat aşamasında hem de işletme aşamasında insana ve çevre ye saygıyı en üst derecede dikkate alan bir üretim tesisi. Tesisimizin TSK ve ülkemize hayırlı olsun" diye konuştu.

Savunma her açıdan önemli

Dünyada savunma sanayi sektöründe büyük bir rekabet ve yarış olduğuna dikkat çeken Bakan Işık, "Bu sektör birkaç açıdan diğer sektörlerden çok farklı. Bu sektör diğer sektörleri geliştirme, potansiyeline kabiliyetine kapasitesine sahip olan öncü sektör. İnternet buluşu bile bu sektörün bilim dünyasına hediye ettiği bir buluş. Savunma her açıdan önemli. Bu sektörde dünyanın 100 büyük şirketinin yıllık cirosu 411 milyar dolar. Türkiye'nin ihracatının 160 milyar dolar olduğunu düşünürseniz sadece 100 büyük şirketin yüz büyük şirketinin ne kadar anlamlı olduğunu düşünmek daha kolay" ifadelerini kullandı.

Yüzde 84'lük bir ihracat artışı gerçekleşti

AK Parti'nin iktidarını devraldığında Türkiye'de savunma sanayi alanında önemli sıçramalar yapıldığını anlatan Bakan Işık, "2002 yılında savunma sanayinde yerlilik oranı yüzde 24 iken düşük teknoloji oranı çok yüksekti. Savunma sanayinde bugün yerlilik oranı yüzde 55 üzerine çıktı. Teknoloji düzeyimizi de yükseltiyoruz. Bu tür tesislerle teknoloji düzeyimiz daha da artacak. Hedefimiz savunma sanayinde yerlilik oranını daha yüksek seviyelere çıkarmak. Savunma sanayinde son bir yılda ihracat artışımız yüzde 24 oldu. 2010 yılından bugüne kadarda yüzde 84'lük bir ihracat artışı gerçekleştirdik. Savunma sanayi sektöründe şu anda 5.1 milyar dolarlık bir ciroyu yakaladık. Bunu daha da yükseltmek üst noktalara taşımak görevimiz. Savunma sanayinde ciromuzu artırmak, ihracatımızı artırmak, yerlilik oranını yükseltmek için bir tek yolumuz var. Oda Ar-Ge ve inovasyona daha fazla yatırım yapmak. Daha fazla kendi insanımızın bilgi ve emeğini üretime dönüştürmek. Çünkü paranızla bile bazı teknolojileri satın alamıyorsunuz. Bazen siz alıyorsunuz ancak ürüne bir şey ekleyip dışarıya satamıyorsunuz. Savunma sanayinde tam bir bağımsızlık elde etmemizin yolu Ar-Ge'yi yerli imkanlarla yapmak ve kendi silahımızı kendimiz geliştirmek zorundayız. Bugün burada savunma sanayi ile ilgili çok şey söylememiz mümkün ancak bu tesisimizin TSK'nın büyük bir ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılayacak. Artık başımızı yastığa daha rahat koyabiliriz.Bu ve bunun gibi tesislerle artık Türkiye gıpta eden değil, gıpta edilen ülke haline geldi. Dostuna güven veriyor, düşmanına korku veriyor. Bu tür tesislerimizin sayısını artırmanın gayreti içerisinde olacağız. Bu tesisin teknolojisi tasarımı tamamen yerli üretimlerde yapıldı" diye konuştu.

Nüfus edici bombanın seri üretimi başladı.

MKE, TÜBİTAK ve projede emeği geçen kurumlararası ortak çalışmanın bereketini ortaya koyduklarını anlatan Bakan Işık, konuşmasında şunları kaydetti:"TÜBİTAK'ın en önemli öncelik alanlarından birisi savunma sanayi projeleri. Önemini daha fazla anlatmaya gerek yok. TÜBİTAK olarak yaptığımız çalışmaların bazılarını sizinle paylaşmak istiyorum. DAKAS projesi. Bugün dünyada en iyi simülatörlerden birisi Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim ettik. Bunu dünyada kullanılan yapan birkaç ülkeden birisi Türkiye. Aynı zamanda geçen temelini attığımız Nüfus edici bombanın seri üretimi başladı. Dünyada nadir. Başka bir ülkede olmayan önemli bir silah. SOM füzesi. Artık sadece Türkiye'nin değil NATO'nun uçaklarına dahi kullanabileceği füzeyi biz geliştirdik. Pek çok proje bir tek amaca vakıf dosta güven düşmana korku veren bir TSK'nın varlığını sürekli güçlendirerek devam ettirmek. Yurt savunmasına çok katkı veren çalışmaları yürütmek. Tüm sanayileri geliştiren çalışmalar yapmak. Bugün bu çalışmanın ürüne döndüğü tesisin açılışı için buradayız" ifadesini kullandı.

Plaket verildi

Konuşmaların sonunda Duyarsız Patlayıcı Üretim Dolum Tesisi yapımında emeği geçen herkese MKE Genel Müdürü MKE Genel Müdürü İzzet Artunç, Bakan Işık, Ak Parti GenelBaşkan Yardımcısı Atalay tarafından plaketleri verildi. Plaket törenin ardınadn tesisin açılışı gerçekleşti. Açılışın ardından Bakan Işık tesisleri gezdi. Bakan ışık’a tesis hakkında bilgi verildi.(manşet g.)

 

 

Bu haber 1349 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi