Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü

Tarih 20 Aralık 2014, 23:16 Editör PINAR YILMAZ

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü

Kooperatifçilik “Birlikten Kuvvet Doğar ”atasözümüzde’ de belirtildiği gibi önemli bir güç odağı ve iktisadi faaliyetler için bir baskı aracıdır. Kooperatifler bireylerin tek başlarına altından kalkamayacakları sorunları çözmek için güzel bir dayanışma unsurudur. Üretileni adil bir şekilde paylaşmada rolü büyüktür. Kooperatifler bencilliği önlerler, insani, ahlaki ve demokratik kuruluşlardır.

 Dünyada ve ülkemizde tarım insanoğlunun ana uğraş konularından biri ve belki en önemlisidir. Tarımın stratejik bir sektör olarak kabul edildiği bir çağda yaşamaktayız. Her geçen gün bu durum daha da belirginleşmekte, tarımsal üretim gücü, bir ülkenin en önemli gücü olarak kabul edilmektedir. Tarımsal hasıla hacmi olarak Avrupa’da lider, Dünyada ilk 7 ülke arasına giren ülkemiz açısından da tarım çok büyük önem arz etmektedir.

İlimiz toplam 306 bin hektar tarım arazimizin her yıl 100 bin hektarı nadasa bırakılmakta ve mevcut arazimizin % 10’u sulanmaktadır. Birçok sebze ve meyvenin yetişmesine elverişli iklim ve coğrafi koşullar barındıran, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 16.500 çiftçisi olan Kırıkkale’de; 63 bin büyük baş, 110 bin küçükbaş, 700 bin kümes hayvanı, 15 bin arı kovanı mevcudumuz vardır. Ayrıca balıkçılığa müsait göletlerin varlığı, tarımsal üretimdeki birikim ve tecrübesi, sınai üretime elverişli tarımsal üretim potansiyeli, tarıma dayalı sanayi imkânları, tarımsal katma değere sahip ürün yetiştirme imkanları, henüz işlenmemiş veya yeterince değerlendirilmemiş bakir arazi varlığı ve ayrıca organik tarım için güçlü potansiyele sahip bulunmaktadır.

İlimiz, aynı zamanda büyükşehirlere yakınlığı ile önemli pazarlama imkânına sahip bulunmaktadır. Tarım, Kırıkkale için vazgeçilmez ve büyük değer taşıyan sektörlerinin başında gelmektedir.

Tarıma dayalı sanayi yatırımları yönünden ilimiz çok zayıf bir durumdadır. Bu yatırımların yapılabilmesi için devletimiz değişik kaynaklardan yatırımcıları teşvik etmektedir. İlimizde yatırım yapmak isteyen yatırımcılara Bakanlığımızca1.5 milyon TL ye kadar hibe destek verilmektedir. Bu destekleme programından ilimize bugüne kadar yaklaşık 12 milyon TL hibe desteği verilmiştir.

21. yüzyıla giren dünyamız, baş döndürücü gelişme ve değişmelere tanık olmaktadır. Bu gelişmelerden biri de ülkelerin fiziki sınırlarının önemi azalırken, Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği gibi ekonomik birliklerin önemi artmaktadır. Ülkemizde ve ilimizde tarımsal işletmelerin çok parçalı ve küçük ölçekli bir yapıda olması üretimde karlılığı ve rekabeti azaltmaktadır. İmece ve Ahilik gibi birliktelikler sebebiyle birçok ülkeye göre uzun bir örgütlenme geçmişi ve deneyimi olan ülkemizde de üreticilerimizin bir araya gelerek üretim imalat ve pazarlama yapması gerekmektedir. Yani teşkilatlanıp örgütlemeleri gerekir. Bu işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla şu anda dünyada en etkili çiftçi örgütleri kooperatiflerdir. Gelişmiş ülkelerde belirli alanlarda değil ekonominin tüm katmanlarında bankacılıktan sigortacılığa, bilgi yönetimlerinden üretimle ilgili sektörlerde çok ciddi kooperatifler kurulmuştur. Hollanda’da kooperatiflerin tarım pazarındaki payı % 90’lar seviyesindeyken ülkemizde bu oran % 2’ler seviyesindedir.

Ülkemizde 2011 yılı sonu itibarıyla 13’bini tarımsal amaçlı, 71’bini ise tarım dışı amaçlarla kooperatif kurulmuştur. Bu kooperatiflerimizin 8 milyonu aşkın ortağı bulunmaktadır. İlimizde damızlık sığır, koyun-keçi ve arıcılık alanlarında 3 adet hayvan ıslah birliği, üzüm ve kanola konularında 2 adet tarımsal üretici birliği ve 2’si sulama olmak üzere toplam 41 tarımsal kalkınma kooperatifi bulunmaktadır. Bakanlığımız desteklemelerde birliğe üye olma şartı getirmiş böylece örgütlenmeye olan ihtiyaç ve destekler de artmıştır. İlimizde bulunan kooperatiflerimizin 6 adedine Kırsal Alanda Sosyal Destek 14’üne de Genel Bütçe kaynaklı olmak üzere toplam 20 hayvancılık Projesi uygulanmış olup bu projelerde kooperatif ortaklarına 3.068 damızlık süt sığırı 13.750 baş koyun faizsiz veya düşük faizli olarak cazip ödeme koşullarında dağıtımı yapılmış ve yaklaşık 17.5 milyon TL kredi kullandırılmıştır.  

Biz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak tarladan sofraya üretimden tüketime her alanda çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Amacımız Kırıkkale’mizin ekonomik ve diğer alanlarda gelişmesine katkı sağlamaktır. Bütün üreticilerimizin örgütlü bir şekilde bol kazançlı bir üretim yapmalarını, yatırımcılarımıza bakanlığımızın ve diğer kuruluşların desteklerinden yararlanmalarını ve bütün tüketicilerimize de gıda denetimlerinde bakanlığımız tavsiyelerine uymalarını temenni ve tavsiye ediyoruz. Çiftçilerimizin Dünya Kooperatifçilik Günlerini kutluyoruz.

 

Bu haber 1018 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi