Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Tarım Arazileri Mülkiyet Devrinde Düzenleme

Tarım Arazileri Mülkiyet Devrinde Düzenleme

Tarih 07 Ocak 2015, 01:34 Editör PINAR YILMAZ

Tarım Arazileri Mülkiyet Devrinde Düzenleme Yapıldı

Tarım Arazileri Mülkiyet Devrinde Düzenleme Yapıldı

"Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazetenin 31.12.2014 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, tarımsal arazilerin gelir değeri, değerleme tarihinde, arazilerin optimum koşullarda işletilmesi halinde elde edilecek yıllık ortalama net gelirine göre hesaplanacak. Çiftçi eline geçen ürün fiyatlarında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri esas alınacak. Tespit edilen yıllık ortalama net gelirin 20 yılla çarpılması sonucu oluşan değer, tarımsal arazilerin gelir değeri sayılacaktır.

İl Müdürü Recep Kırbaş; 3.7.2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunda yapılan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun ve Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Yönetmelik işlemlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için diğer illerde olduğu gibi İl Müdürlüğümüzde de “Arazi Edindirme Şube Müdürlüğü” kurulmuştur. demiştir

Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas kabul edilecek, belirlenen kriterlere göre yapılacak hesaplama sonucunda 50 puan ve üzerine sahip olan mirasçı veya mirasçılar "ehil mirasçı" sayılacak. Kanunun yayım tarihi olan 15.05.2014 tarihinden önceki ölümlerde ise eski kanun hükümleri geçerli olacaktır.

Arazilerin ürün desenine, maliyetlerine ve çiftçi eline geçen fiyatlara yapılacak itirazlarda Bakanlık ve TÜİK sistemlerindeki kayıtlar esas alınacaktır.

Tarımsal araziler belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında bölünemeyecek. Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin hesaplanmasında, aynı kişiye ait ve Bakanlıkça aralarında ekonomik bütünlük bulunduğu tespit edilen tarım arazileri birlikte değerlendirilecektir.

Aynı kişiye ait tarımsal araziler arasındaki ekonomik bütünlük olup olmadığının tespiti çeşitli kriterlere göre belirlenecek. Örtü altı tarım arazilerinde 1 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar, sulu ve kuru tarım arazilerinde 10 dekarın altında olan tarım arazileri ekonomik bütünlük arz etmeyecek. Mülkiyeti aynı kişiye ait, sınırdaş olan tarımsal arazilerin ekonomik bütünlük teşkil ettiği kabul edilecek. Aynı kişiye ait tarımsal arazilerden birinin veya birkaçının paylı olması durumunda kişinin tarım arazisi içindeki pay miktarı dikkate alınarak ekonomik bütünlük değerlendirmesi yapılacak.

Taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde tarımsal nitelikli tek arazisi olması durumunda bu taşınmazın devri yapılabilecek. Taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde birden fazla tarımsal arazisinin bulunması durumunda bu arazilerin tamamının mülkiyeti devir işlemine konu olması halinde bu taşınmazların devri yapılabilecek. Ekonomik bütünlük arz eden tarımsal arazilerde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin üzerinde olan ve yeter gelirli arazi büyüklüklerinin altında ifraz gerektirmeyen arazilerin devrine izin verilecektir. Paylı tarım arazilerinde, payın tamamının bir veya birden fazla paydaşa devri halinde bu arazilerin devrine izin verilecektir.

Sulh hukuk hakimi, mülkiyetin devrini uygun bulduğu mirasçıya, diğer mirasçıların miras paylarının bedelini mahkeme veznesine depo etmek üzere 6 aya kadar süre verecek. Mirasçı tarafından talep edilmesi halinde 6 aya kadar ek süre verilebilecek. Belirlenen süreler içinde bedelin depo edilmemesi ve devir hususunda istekli başka mirasçı bulunmaması durumunda sulh hukuk hakimi, tarımsal arazinin veya yeter gelirli tarımsal arazinin açık artırmayla satılmasına karar verecektir.

Kendisine yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyeti devredilen mirasçılardan, diğer mirasçıların paylarının karşılığını öz kaynaklarıyla ödeyemeyecek durumda olanların bu ödemeleri gerçekleştirmek için bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği verilebilecek. Tarımsal arazi malikleri sahibi oldukları arazilerinin tamamını elden çıkarmak suretiyle tarımsal faaliyetine son verebilecektir.

Recep KIRBAŞ

                                                                                                                                         İl Müdürü

                                                

Bu haber 1380 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi