Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Bahşılı İlçe sinde İstiklal Marşı nın  94. yıl dönümü kutlandı

Bahşılı İlçe sinde İstiklal Marşı nın 94. yıl dönümü kutlandı

Tarih 13 Mart 2015, 03:18 Editör PINAR YILMAZ

Bahşılı İlçe sinde İstiklal Marşı nın kabulünün 94. yıl dönümü kutlandı

 Bahşılı İlçe sinde İstiklal Marşı nın kabulünün 94. yıl dönümü kutlandı

 

Bahşılı da,Rafineri lojmanlarında faaliyet gösteren Özel Gazi Koleji'ndeki  düzenlenen programa, Kaymakam  Harun Ersin Polat,Garnizon komutanı Ercan Erçayan, Emniyet müdürü Uğur Çelik,Müdür yardımcısı Hasan Akpınar,İlçe milli Eğitim müdürü Sefayet Özbek,Şube müdürü,kamu ve kurum amirleri okul müdürleri aileler ve öğrenciler katıldı.

 Bahşılı Milli Eğitim müdürlüğü koordisında Özel Gazi öğretmen ve öğrencileri sundu.Program saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Okul eğitim koordinatörü Bayram Aydoğdu yaptı.

Aydoğdu Yıl 1915 güçlü sömürge devletleri birleşerek dört bir yandan yurdumuzu  parçalamak ve bölmek için saldırıyorlardı,

Bize yönleri ister yeryüzü olsun, ister gökyüzü Türk olmak  karşı koymak demektir diyerek devam etti.

-‘’Türkler için vatan her şeyin üstündedir. Bu nedenle sömürgeci ve istilacı güçlere karşı konacak söz konusu vatan olunca gerisi teferruattır olacak.

Ve şöyle haykırıldı her cepheden, her köşeden, 

 “seni elden bırakmayacağız haşre dek,

            Düşmedikçe birer birer üstüne”

 

   Mehmetler, Ayşeler, Fatmalar, Hasanlar, Hüseyinler yurdumun toprağında taşında birer birer şehit oldular. Yaşlılar, gençler, çocuklar. Geride kalanlar koşup şehitlerinin yerini doldurup, akıtıp kanlarını kurtardılar bu vatanı. Çünkü Türk Milleti tarih boyunca özgür ve bağımsız yaşamış,  başkasına tutsak ve köle olmamıştır. Bağımsızlık yaratılışımızın bir parçasıdır.

Yıl 1920 Kurtuluş Savaşı tüm şiddetiyle devam ediyordu. Yurdun her köşesinde halk sömürgeci ve işgalcilere karşı koyuyorlardı. Toplumda milli bilinci güçlendirmek,  bağımsızlık coşkusunu artırmak için marşa ihtiyaç vardı.

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ

Türkiye’de ilk defa İstiklal Marşı yazılması teşebbüsü, 1920’de  Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından yapıldı. Maarif vekili Dr. Rıza Nur’u ziyaret eden İsmet İnönü; Milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı besleyecek, zinde tutacak bir marşın yazılmasını, ordu adına teklif etti.

         Yarışma maarif vekâletinin genelgesiyle tüm okullara basın yoluyla da Türk şairlerine duyuruldu.

Yarışmaya 724 parça katıldı. Fakat hiçbirisi milli marş olmaya layık görülmedi. Böyle bir marşın ancak Mehmet Akif tarafından yazılabileceği ve para meselesinden dolayı yarışmaya katılmadığı da dilden dile dolaşıyordu. Hasan Basri Bey para ödülünün kaldırıldığını söyleyerek, Arif’in yarışmaya katılımını sağladı. Mehmet Akif’în şiiriyle birlikte üç şiir daha orduya gönderilerek; Asker üzerinde tesiri en fazla olan eserin tespit edilmesi istendi. Sonuç olarak Mehmet Akif Ersoy’un ‘Kahraman Ordumuza’ adlı şiiri beğenildi.

Maarif vekaleti tarafından gönderilen İstiklal Marşı teklifi gündeme alındı. Başkan Vekili Hasan Fehmi Efe’nin Başkanlığında toplanan kurul, ele alınan şiirin kabulüne karar verildi.

Marş, Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından mecliste okundu. Büyük bir coşkuyla dinlenen marş sık sık alkışlanarak kesildi.

12 Mart 1921’de öğleden sonraki oturumda oylamaya sunulması kararlaştırıldı. Oy birliğiyle kabul edildi.

Marş teklif üzerine en son ayakta dinlendi. Kahraman orduya ithaf edilen marş İstiklal Marşı olarak kabul edildi. Mehmet Akif; “onu milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim. Zaten o milletimin eseridir, milletimin malıdır. Ben yalnız gördüğümü yazdım” dedi. Bu Milletin eseri olduğu için eseri safahata almamıştır.

Toplumların dokusunu oluşturan; Dil, tarih, kültür, vatan, bayrak gibi değerler vardır. İnsanların böyle ortak değerlere sahip olması,  onları bu kavram ve olgular etrafında birleştirir. Böylece toplum olma niteliğine ulaşırız. Bu değerler toplumları anlamsız kalabalıklar olmaktan kurtararak toplum olabilme bilincine yükseltmektedir.

İstiklal Marşı da bu değerlerden biridir.  O da bizim birlikteliğimize anlam ve önem katan ulusal duygu birliğinin simgesini oluşturmaktadır. İstiklal Marşı bir anlamda toplumumuzun özgürlük ve ulusal egemenlik türküsüdür. Milletimizin yüreğinin ortak atış simgesidir.

İnsanlar ve toplumlar ne kadar çağdaş olursa olsun, ne kadar evrensel olursa olsun, ulusal bilinçleri, inançları ve değerleri olmalıdır.

İstiklal Marşı, milletimizin zor günlerinde yüksek moral kaynağı olmuştur, olmaktadır.

O, kurtuluşumuzun kutsal  bir destanı olarak kabul edilmektedir.

İstiklal Marşımızı milletçe hep birlikte haykırdıkça, milli birliğimiz pekişmektedir. Ona duyulan saygı, milletimize ve devletimize duyulan saygıdır. Onun bir ağızdan söylenişi, egemenliğimizin birlikte haykırılmasıdır. Küçücük yüreklerimizde uyandırdığı büyük heyecan milli birliğimizin ve inancımızın ta kendisidir.

 

      Bu vatan topraklarında ezan susmuyorsa, bayrak dalgalanıyorsa ve özgürce yaşayabiliyorsak bizlere bu mirası bırakan atalarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Ebediyete intikal eden başka Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarına, şehitlerimize, istiklal marşımızı yazan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a Allah’tan rahmet dilerim.

       Mekanları cennet olsun diyerek konuşmasını tamamladı.                                                

 

 

Daha sonra yine gögüslerinde Türk bayraklı tişörtlerle çıkan öğrenciler istiklal marşını okudu,istiklal marşının kabuluni anlatan kısa bir film gösterildi.başka bir grup öğrenci ise oratoryo gösterisi Kırıkkale de yapılan yüzme yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ve okulda vatanseverlik konulu şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere madalyalarını Kaymakam Harun Ersin Polat verdi.

ŞİİR YARIŞMASINDA DERECE ALAN ÖĞRENCİLER :

Bu Vatan Kimin şiirini okuyan 4-A sınıfından Kuzey Can EROL ve Bayrak şiirini okuyan  8-B sınıfından Ezgi Mine ALTAŞ birinci oldular.

 Yarışmada ödül alan diğer öğrencilerde sahneye alınarak ödülleri verildi.

 

İLKOKUL:

BU VATAN KİMİN ŞİİR’i

1. KUZEY CAN EROL

2.Azra KAYBAL ,

3.Mehmet Akif ÖZDAĞ

 

ORTAOKUL:

BAYRAK ŞİİR’i

1.  EZGİ MİNE ALTAŞ

2.  METEHAN TÜRKMEN

3.  EDA ELİRİ

 

 

MEHMET AKİF ERSOY’a mektup dalında

 

1.  YASEMİN GÜNİNDİ

2.  EMİRHAN ÖZTÜRK

3.  BEYZA İNCE

 

AFİŞ YARIŞMASI

1.  UMUT ALP GÜLEL

2.  ZÜBEYDE ASUDE AKPINAR

3.  NUR YAĞMUR DABANCA

 

 

 

yine okul öğrencilerinin yaptığı Mehmet Akif Ersoy ve Bayrak konulu resim sergisi açıldı.

Serginin kurdelesini Kaymakam Polat,Garnizon komutanı Erçayan,İlçe Milli Eğitim müdürü  Özbek,Şube Müdürü Ercan Doğan,Okul müdürü Mehmet Al birlikte kesti.

Okul müdürü Mehmet Al sergi girişinde bütün Davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Serginin düzenlendiği en son bir pano vardıki orada öğrencilerin kendi duygularını düşüncelerini dile getirerek Mehmet Akif Ersoya yazdıkları mektuplar sergilendi,katılımcılar okudu.

Okul idaresinin ikramı ile program sona erdi.

Sergide Kaymakam yapılan çalışmaları dikkatle inceleyerek İdarecilere,öğrenci ve öğretmenlere teşekkür etti.

 

 

 

Bu haber 2874 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Bahşılı

Bahşılı da lavanta hasatı

Bahşılı da lavanta hasatı Bahşılı da lavanta hasatı

Bahşılı Demokrasi nöbetine esnaflardan destek yağıyor

Bahşılı Demokrasi nöbetine esnaflardan destek yağıyor Bahşılı Demokrasi nöbetine esnaflardan destek yağıyor
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi