Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
KAN TRANSFÜZYON EĞİTİMİ

KAN TRANSFÜZYON EĞİTİMİ

Tarih 01 Nisan 2015, 00:30 Editör PINAR YILMAZ

KAN TRANSFÜZYON EĞİTİMİ

KAN TRANSFÜZYON EĞİTİMİ

T.C.Sağlık Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Kızılay'ı işbirliği ile gönüllü, karşılıksız ve düzenli kan bağışının arttırılması ve kan teminindeki sorunların önlenmesini hedefleyen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen "Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Teknik Destek Projesi" kapsamında Sağlık Müdürlüğümüz eğitim salonunda 17-18 Mart 2015 tarihlerinde seminerler düzenlenmiştir.

       Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan eğitici eğitmenlerimiz tarafından gerçekleştirilen seminerlerimize ilimizde faaliyet gösteren resmi, özel ve üniversiteye bağlı sağlık kuruluşlarının kan transfüzyon merkezlerinde görev yapan hekim ve hekim dışı personel katılmıştır.

       Eğitimler interaktif şekilde gerçekleştirilmiş olup yapılan grup çalışmaları ve sunum teknikleri ile katılımcıların bizzat iştiraki sağlanmıştır.

       Eğitimler sonrasında konunun önemi hakkında Sağlık Müdürü Dr. Mustafa UZUN bir bilgilendirme açıklaması yapmıştır. Bu açıklama;

Kan Bağışının Önemi

Kan Acil değil Sürekli bir ihtiyaçtır.

Kan üretilemeyen bir dokudur ve halen tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır.

       Kan bağışı hem toplumsal hem kişisel açıdan çok önemlidir. Kan bağışında bulunduğumuzda vücudumuz yeni kan üretir, yeni kan üretimi ve sonrası vücudumuz için oldukça yararlıdır.

       Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 72 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de yıllık kan bağış oranının, nüfusun %1′i kadar olduğunu gösteriyor. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Zira Türk insanımızın yardımseverliği tüm dünyaca bilinmektedir. Bu yardımseverlik kültürümüzü geliştirerek, dünyaya daha da önemlisi gelecek nesillerimize de örnek olmamız gerekmektedir.

       Kan Bağışı Yaşam İçin Yapılan Bir Armağandır Ülkemizde her yıl 2 milyona yakın kan ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç çoğunlukla hastaların yakınlarından ve acil durumda sağlanabilmektedir.

       18 ve 65 yaş arası olan sağlıklı bulaşıcı hastalığı veya riski olmayan 50 kg üzerinde kişiler kan bağışlayabilirler.

       Yılda üç kez kan bağışı yapılabilir. Sağlıklı kişilerin yılda en az 2 kez bağışı yapmasıyla ülke ihtiyacı karşılanabilmektedir. Ancak düzenli olarak kan bağışlayan kişi sayısı çok azdır.

Kan Vermenin önemi

       Kanamalı bir hastada ya da büyük bir ameliyatta 6-8 ünite kana ve 4-5 ünite taze donmuş plazmaya ihtiyaç vardır. Problemli gebelik dönemi geçiren ya da kanamalı hamile bir kadının yaşamını sürdürebilmesi için kan ve kan ürünlerine gereksinim duyar. Hayatları boyunca kan ve kan ürünlerini almak zorunda olan hemofili ve talesemi hastaları sizlerin kan bağışınızı bekliyor. Yenidoğan ve kanın değişmesi için çok taze kana ihtiyacı olan bebekler sizin kanınızı bekliyor. Ağır böbrek hastalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için kan ve kan ürünlerine ihtiyaçları var. Kan yapılamayan tek ilaçtır. Bir gün siz de kan ve ürünlerine gereksinim duyabilirsiniz. Bağışladığınız her kanla ücretsiz olarak kan grubu tespit edilerek, hepatit B, hepatit C, frengi ve AIDS testleri de yapılmaktadır.”

Kimler kan verebilir 

       18 yaşını doldurmuş, 65 yaşından küçük sağlıklı herkes. Ancak bağışçıların sağlık sorgulamasından ve temel bir muayeneden geçirilmesinin ardından kimlerin kan verebileceği tespit edilir. 18 yaşından küçük, yakın zamanda sarılık hastalığı geçirmiş, önemli ve sürekli bir hastalığı olanlar başta olmak üzere incelemeler sonucunda kan vermesi uygun görülmeyenlerden kan alınamaz.

 

Kimler kan veremez

1. Hepatit B (Hiçbir zaman kan veremezler)  

2. Hepatit C (Hiçbir zaman kan veremezler) 

3. AIDS (Hiçbir zaman kan veremezler) 

4. Sıtma (Tedavinin sağlanmasından 3 yıl sonradan itibaren kan verebilirler) 

 

5. Frengi geçiren hastalar iyileşmeden 1 yıl sonra kan verebilirler. 

6. Creutzfeldt-Jacob hastalığı olanlar hiçbir zaman kan veremez.

7. Chagas Hastalığı ( Alınan kan sadece fraksinasyon amaçlı kullanılabilir) 

8. Tüberküloz (Tedavinin sağlanmasından 5 yıl sonra kan verebilirler) 

9. Diabet (İlaç kullanmayan veya ilaç kullandığı halde kan şekeri regüle edilmiş olanlar kan verebilir)

10. Anemi (Anemi teşhisi konmuş kişiler kan bağışçısı olamazlar) 

11. Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler.

12. Koroner kalp hastalığı anginapektoris ciddi kardiyak aritmi serebrovasküler hastalıklar arteriyaltromboz veya rekkürenvenöztrombozu olan kişiler kan veremezler.

13. Allerji( Astım hastaları kan veremez. Polen allerjisi olanlar ise sadece allerjileri oldukları dönemde kan veremezler.)

14. Otoimmün hastalığı olanlar kan veremezler. 

15. Kanama diatezi (Kanama eğilimi) olanlar ömür boyu kan veremezler. 

16. Bronşit (Kronik bronşit hastaları kan veremez) 

 

17. Kronik nefrit ve pyelonefritli hastalar kan veremez. Akut glomerulonefrit geçirmiş olanlar ise iyileşmeden 5 yıl sonra bağış yapabilir. 

18. Malign (Habis) hastalığı olanlar gönüllü donör olarak kabul edilmezler. 

19. Brusella almış olanlar tam iyileşmeyi takiben iki sene sonra kan bağışı gönüllüsü olabilirler. 

20. Epilepsi hastaları kan veremezler. 

21. Osteomyelit geçirmiş hastalar tam düzelmeden 5 yıl sonra kan verebilirler. 

22. Cerrahi: Büyük ameliyatlardan sonra 6 ay boyunca kan bağışı alınmaz.Mide rezeksiyonu geçirenler ise hiçbir zaman donör olamazlar. 

23. Transfüzyon: Kan veya kan ürünü alan donörler 1 yıl boyunca kan veremezler.

24. Attenüevirus aşısı yapılmış olanlar 3 hafta kan veremez.( Su çiçeği sarı humma kızamık kızamıkçık oral polio kabakulak) 

25. Ölü bakteri aşısı olanlar 5 gün donör olamazlar.( Kolera tifo antrax) 

26. İnaktifvirus aşısı ve toxoid alanlar ise 3 gün kan veremezler ( Polio-injeksiyoninfluenzarabies difteri tetanoz)

Kan Vermenin Faydaları

 

* Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. 

* Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. 

* Kandaki yüksek yağ oranı düşer.  

* Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. 

* Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. 

* Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. 

* Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır.

 

Bu haber 1356 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi