Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Türkiye de de  Dünya Allerji Haftasında etkinlikler düzenlendi

Türkiye de de Dünya Allerji Haftasında etkinlikler düzenlendi

Tarih 15 Nisan 2015, 17:11 Editör PINAR YILMAZ

Tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye de de ''Dünya Allerji Haftasında 13-19 Nisan 2015 bilimsel etkinliklerle alerjik hastalıklarla ilgili olarak farkındalığı arttıracak faaliyetlerde bulunulmaktadır

Tüm dünya ülkeleri  gibi Türkiye’de de ''Dünya Allerji Haftasında (13-19 Nisan 2015) bilimsel etkinliklerle alerjik hastalıklarla ilgili olarak farkındalığı  arttıracak faaliyetlerde bulunulmaktadır

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı

 

Tarihçe

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı 2003 yılında Prof. Dr. A. Füsun Kalpaklıoğlu (BD Bşk) tarafından kurulmuştur. Yan dal uzmanlık eğitimine 2005 yılından itibaren başlanmış olup, bu güne kadar 3 yandal uzmanlık öğrencisine eğitim verilmiştir. Halen Yrd. Doç. Dr. Ayşe Baççıoğlu ile birlikte 2 öğretim üyesi, bir yandal asistanı Uzm. Dr. Eylem Yıldırım ve allerji hemşiresi Gülden Merihliden oluşan kadro ile hizmet vermektedir. 

İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Kliniği

Türkiye’deki sayılı erişkin allerji bölümlerinden biri olan bilim dalımızda Kırıkkale ili ve ilçeleri ile Orta Anadolu’daki yakın çevre illerden gelen yılda ortalama 2000 hastaya klinik ve poliklinik hizmetleri verilmektedir. Yeni başvuran hastaların takip edildikleri bir polikliniğin yanısıra haftanın belirli günlerinde yapılan özel poliklinikler (immünoterapi, ilaç allerjileri, vb) vardır. Haftalık programlarla makale saati, vaka tartışmaları ile allerji ve klinik immünoloji konularında eğitim seminerleri yapılmakta, tez çalışmalarının yanısıra Kırıkkale Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenen farklı projeler de yürütülmektedir.

 

Bilim Dalında 16 yaş ve üstü erişkinlerde takibi yapılan hastalıklar şöyledir;

-Allerjik astım,

-Allerjik rinokonjunktivit (Allerjik nezle)

-Anafilaksi

-Besin allerjisi,

-İlaç allerjisi,

-Ürtiker/anjioödem, egzema ve atopik dermatit

-Arı/Böcek allerjisi

-Meslek allerjileri

 

İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalının uygulamaları arasında tanısal ve tedavi amaçlı;

1.                  Allerji testleri

a.                  Deri prick testi

b.                  İntradermal testler

c.                  Yama testleri

d.                 Kanda allerji testleri (serum spesifik IgE) Kanda allerji testleri  “spesifik immünglobulin E –Spe IgE”. ImmunoCAP yöntemiyle bakılan Spe IgE, astım ve allerjik rinitte yardımcı bir tanı yöntemi olmasının yanı sıra, özellikle bazı ilaç ve besin allerjilerinde güvenle kullanılabilen noninvaziv bir yöntemdir. 

 

2.                  Allerjenle provokasyon testleri

a.                  İnhalan allerjenler (Bronşial/nazal provokasyon testi)

b.                  İlaçlar (Analjezik, antibiyotik, vs.)

c.                  Besinler

d.                 Nonspesifik bronkoprovokasyon testi

3.                  Allerjen spesifik immünoterapi (aşı tedavisi)

4.                  İlaç desensitizasyonu

5.                  Allerjik inflamasyon ölçümü (nazal nitrik oksit ve bronşiyal nitrik oksit)

6.                  Solunum fonksiyon testleri

7.                  İlaç allerjisi testleri (provokasyon ve kan testi)

8.                  Gıda allerjisi testleri (provokasyon, deri ve kan testi)

9.                  Allerjik şok – anafilaksi-  tetkik ve takibi

10.              Ağır allerjik astım için özel tedavi (Anti IgE tedavisi)

11.              Herediter anjioödem tetkik ve tedavisi

12.              Bağışıklık sistemi (immün sistem) hastalıkları için testler yer almaktadır.

 

 

ALLERJİ TANISI NASIL KONUR?

Aşağıda anlatılan testler acil müdahale koşullarının sağlandığı ortamlarda (tam teşekküllü hastane) ve tecrübeli allerji uzmanları gözetiminde yapılabilir. Tanı değeri çok yüksektir ancak test sırasında allerji gelişme riski vardır.

 

1.                  Allerjen deri testleri: Prik deri testi en sık kullanılan testlerdir. Allerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır. Derinin en üst tabakasında küçük bir çizik oluşturularak allerjenin deriye sızması ve buradaki “allerji hücreleri” ile birleşmesi sağlanır.15-20 dakika sonra test okunur. Ancak testten 5-7 gün önce allerji ilacı/kortizon/depresyon ilaçlarının kesilmesi gereklidir.

 

             Prick test                İntradermal test 

İntradermal test de allerji deri testidir. Allerji deri- prik testi negatif çıkmış ama allerji tanısı düşünülen hastalara kesin allerji tanısı koymayı sağlar. Bu hizmet Kırıkkale’de sadece Tıp Fakültesi Hastanesinde verilmektedir.

 

2.                  Patch/yama testi: Temas egzaması (kontakt dermatit) olan hastalarda, egzamaya neden olan maddeleri belirlemek amacıyla uygulanır. Yama testi sonuçları 48 - 72 saat sonra değerlendirilir.

 

3.                  Kanda allerji testi (Serum spesifik IgE): Değişik nedenlerle allerji deri testlerinin uygulanamadığı ya da deri test sonuçlarının çelişkili olduğu durumlarda kan örneği alınarak yapılan testlerdir. kandan allerji tanısı koymayı sağlar. İlacını kesemeyen/cilt lezyonları olan, daha önce allerjik şok / anafilaksi geçiren hastalarda -allerji deri testi yapılamayan hastalarda- allerji tanısı koymayı sağlar. Bu hizmet Kırıkkale’de sadece Tıp Fakültesi Hastanesi İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalında verilmektedir.

 

  1. Solunum fonksiyon testi: Astım hastalığının tanısını doğrudan koyabilecek BİR KAN TETKİKİ YOKTUR. Astım tanısında asıl değerli olan solunum fonksiyon testleridir.

 

  5. Bronş provokasyon testi: Astım ve mesleki astım tanısı koymada yardımcıdır. Astım için yapılan diğer testleri normal çıkmış hastalarda astım olup olmadığını göstermeyi sağlar. Bu hizmet Kırıkkale’de sadece Tıp Fakültesi Hastanesinde verilmektedir.

   

  6. Nazal provokasyon testi: Allerjik rinitte spesifik tanı koymada diğer testlere yardımcıdır. Allerjik rinit düşünülen ancak diğer testleri normal çıkmış hastalarda kesin tanı koymada yararlıdır. Mesleki rinit tanısı koymakta yardımcıdır. Bu hizmet Kırıkkale’de sadece Tıp Fakültesi Hastanesinde verilmektedir.

   

  7. Bronşiyal ve nazal nitrik oksit ölçümü (NO): Allerjik inflamasyon (iltihabın) şiddetini gösterir. Allerjik rinit ve astım atağında artar ve bu sayede tedavi etkinliği takip edilebilir. Bu çok yeni tanı yöntemi Türkiye’de sadece Kırıkkale Tıp Fakültesi Hastanesinde kullanılmaktadır.

   

  8.  İlaç / gıda provokasyon testleri: İlaçlar ile veya gıdalar ile ağız veya cilt yolu ile yapılan testlerdir. İlaç ve gıda allerjisi tanısını koyar. Ancak hasta allerjik şok tarif ediyorsa bu testler yapılmamalıdır

         

        ALLERJİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

         

        Hiçbir tedavi allerjik genetik yapıyı ortadan kaldıramaz. Ancak, immunoterapi yani allerji aşısı, şikayetleri başlatan en önemli faktörler olan allerjenlere karşı duyarlılığı büyük oranda azaltılabilir. Aşı tedavisi 4-5 yıl süren, hem hasta hem doktor tarafından emek gerektiren bir tedavi olup, EMNİYETLİ ve BAŞARILI olması için, allerji testlerinin uygulanması, aşı kararının verilmesi, planlanması ve sürdürülmesi mutlaka bu konuda ihtisas sahibi ALLERJİ UZMANLARI tarafından yapılmalıdır. Dil altı veya enjeksiyon olarak yapılabilir.

 

ALLERJİK HASTALIKLAR ÖNEMLİDİR, UNUTMAYIN bir uzman tarafından TANI KONMASI İLE TEDAVİ MÜMKÜN OLABİLİR

ALLERJİK HASTALIKLAR HAYATI TEHDIT EDİCİ OLABİLİR, TANI VE TEDAVİ İÇİN BİZE BAŞVURUNUZ

 

İletişim

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi
İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı
Fabrikalar mah. 71100, Kırıkkale.
Tel: 0 318 4444071 -5418 (Poliklinik)
On-line randevu:  http://hastane.kku.edu.tr

 

Bu haber 1476 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi