Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Kişisel hijyen ve suyun önemi  Bahşılı da anlatıldı

Kişisel hijyen ve suyun önemi Bahşılı da anlatıldı

Tarih 16 Nisan 2015, 01:39 Editör PINAR YILMAZ

Kişisel hijyen ve suyun önemi ile sağlıklı su konularında birinfing verildi

Kişisel hijyen ve suyun önemi  ile sağlıklı su konularında birinfing verildi

Kırıkkale Halk sağlığı il müdürlüğü Bahşılı Kaymakam’lığı toplantı salonunda Kamu kurum amirleri,okul müdürleri ve muhtarlara ,Kişisel hijyen ve suyun önemi konulu seminer verildi.

Seminerde Kaymakam Harun Ersin Polat yaptığı konuşmada şunları söyledi.

Kaymakam Polat,’çok önemli bir konuda halk sağlığı müdürlüğümüzün birinfingleri verilecek,bundan ilçe adına çok memnunum.öncelikle su gerçekten hayat ama etten kemikten yaratılmış insanız her şeyden önemlisi su, sağlıklı su,bu kaliteli yaşamanın,insan onuruna yaşamanın diye yaklaşık bir yaşam sürmek en başında gelen kırıteri. dolayısıyla su bizim için çok önemli bunu hepimiz biliyoruz.Sağlıklı içme suyuna kavuşmak ve bunu vatandaşlarımıza sunmak yerel yönetimlerin birinci özellikli görevleri.hem Belediye kanunu böyle diyor,hem köy kanunu böyle diyor.

Kaymakm lık,İlk sağlık müdürlüğü,Halk sağlığı müdürlüğü,Köylere hizmet götürme birliği,özel idare destek olarak ne istiyorsanız yardımcı oluruz.Teknik bilgi olarak,ölçüm olarak,yol gösterelim ama su depolarını temizliyoruz,deyin.bu iş muhtarlarımızın ve belediyelerimizin görevi,dolayısıyla klorları takip etmekte muhtarların görevi aynı zamanda olmayan kloru almakta muhtarın görevi.iş kanun, tüzük, genelge gibi yapıldı yapılmadı değil amaç, herkesin üzerine düşeni yapmasını istiyorum,toplantının verimli bir toplantı olacağını umuyorun emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ediyorum.dedi.

Halk sağlığı müdürü Dr.Feramis Güngüneş ise belediyelerin ve köylerin gerekli klorlamayı tam yapmadıklarını tespit ettik diyerek şöyle devam etti.

-‘il ilçe ve köylerimizde yapılan klorlamada oranı yükselten merkez belediyemizdir.Bahşılı ilçe miz dede dört köyde hiç klorlama görülmemiş merkez belediye dede sadece yüzde 14,de klor çıkmış.yani 900 küsür tane tarama yapılmış ve 800 küsür tanesinde klor bulunmamış.İl olarak biz gereken önemi veriyoruz ama sadece muhtarlara da anlatılmasını uygun gördük.

2012 yılından beri yaptığımız araştırmalarda su depolarında fareler,kemirgenler her türlü şeyin su depolarında olduğunu gördük.yani siz biz bu su deposuna bakmazsak vatandaşın boğazına gidiyor.

İçsekte,kullansakta,duş tada kullansak bir şekilde vücudumuza temas ediyor ve mikrobu vücudumuz yavaş yavaş alıyor.Bunların neticesinde premer doğumlar,erken gelen doğumlar ve bebek ölümleri arttı.bunların hepsi etken.Dünya sağlık örgütünün yaptığı kriterlerde 2014 yılında  Dünya nın en önemli sorunu su sorunu kabul edildi.Öyle bir şey ki hava bir şekilde alınıp akcigerleri temizleyip çıkıyor ama su ağzımızdan giriyor vücudumuzdaki en uç organlarımıza kadar dolaşıyor. Suyu temizleyecek tek şey klordur. Bu konuda ilimizde üçte bir yani 80 den fazla su depolarımız sağlık bakanlığı standartları ile güneş enerjisi ile donatılan otomatik klorlama cihazları ile çalışmaktadır önemli olan klorların takibinin sizin tarafınızdan yapılması gerekiyor.

Su çok önemli,dünyanın bile dörtte üçü su.Bahşılı mız örnek bir ilçe miz merkeze çok yakın beş köyü olmasına nazaran depolarımızın yüzde 80 inin klorlanmadığı görüldü,yanı sularımız her türlü enfeksiyona açık.bundan dolayı karşılaşılacak her türlü vebal başta benim olmak üzere hepimizin vebali var.Bu konuya önem verilmesini istirham ediyorum saygılar diliyorum.dedi

Kişisel hijyen ve suyun önemi  konulu sunumu ,Aile Hekimliği ve Toplum sağlığı hizmetleri şube müdürü Dr.Ümit Hafçı verdi.

 

sunumda ,’kişisel temizlik,vücut temizliği,el temizliği,Ellerimizi nasıl sıklıkla yıkamalıyız,Ayak bakımı ve sağlığı,el ve ayak tırnakları,Ağız ve diş sağlığı bakımı,Cilt bakımı,su olaral içme suyu,kullanma suyu ,Güvenli olmayan su,sanitasyon ve hijyen bağlı ölümler,suyun kirlenmesi,Sürekli güvenilir içme suyu,suyun temini konusunda bilgiler verdi.

Sağlıklı ve güvenilir su ,dezenfeksiyon ve su depoları konulu sunumu ise çevre sağlığı teknisyeni

İsa Önder sundu.

Önder in sunumunda ise genellikle,’sağlıklı ve güvenli su,Dezenfeksiyon,İçme ve kullanma suyu dezenfeksiyon yöntemleri,Başlıca kullanılan dezenfektanlar,Klorlama,Klorla dezenfeksiyon,Klorla su dezenfeksiyonunun üstünlükleri,Dezenfeksiyon yan ürünleri,Klorlama ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler ve dezenfeksiyon izlenmesi ,İçme kullanma sularının yasal dayanağı,Depo görüntüleri,depolarda olması gereken özellikler,ilçe ,kasaba ve köylere ait su numune sonuçları,aynı şekilde ilçe,kasaba ve köylere ait klor ölçüm sonuçları,su ile bulaşan hastalıklar konusunda katılımcıları aydınlattı.

Program sonunda sorulan sorulara ise Halk sağlığı müdürü Dr.Feramis Güngüneş açıklama yaptı.

Bu haber 1794 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Bahşılı

Bahşılı da lavanta hasatı

Bahşılı da lavanta hasatı Bahşılı da lavanta hasatı

Bahşılı Demokrasi nöbetine esnaflardan destek yağıyor

Bahşılı Demokrasi nöbetine esnaflardan destek yağıyor Bahşılı Demokrasi nöbetine esnaflardan destek yağıyor
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi