Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Süne Savaşçıları İş Başında

Süne Savaşçıları İş Başında

Tarih 21 Mayıs 2015, 00:28 Editör PINAR YILMAZ

Süne Savaşçıları İş Başında

Süne Savaşçıları İş Başında

İlimizde süne zararlısı ile biyolojik mücadele kapsamında, Konya Gıda Tarımve Hayvancılık il Müdürlüğünden temin edilentoplam … adet süne yumurta parazitoidinin (faydalı böcek) Gıda Tarımve Hayvancılık il Müdürü Recep Kırbaş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Jale Ödemiş, Süne Sürvey çalışmalarında görevli Mühendis ve Tarım Danışmanlarının katılımıylaKeskin ilçemiz....köyünde hububat ekim sahalarına salınmıştır.

Konuyla ilgili olarak İl Müdürü Recep Kırbaş; Kırıkkale’de 170 bin hektar alanda hububat üretimi yapıldığını, hububat üretiminin en önemli zararlılarından olan ve ülke ekonomisine büyük zararlar veren süne ile mücadelede iki yıldır kimyasal mücadelenin yanında doğa dostu biyolojik mücadeleyöntemlerini de uyguladıklarını ve bu çalışmalara başarılı oluncaya kadar devam edeceklerini söylemiştir.

Biyolojik mücadele amacıyla teknik elemanlarımız iki yılda yaklaşık 20 bin süne böceğini Dinek dağından toplayarak Konya il Müdürlüğü laboratuvarlarına göndermişlerdir.Buna karşılık iki yılda toplam olarak… bin faydalı böcek ilimize gönderilmiştir. Biyolojik mücadele yöntemiyle ilaç ve alet masrafı olmadan, kimyasal kalıntı taşımayan kaliteli dane elde edilerek, ülke ekonomisine de katkı sağlanmaktadır.

Süneyle mücadele için il genelinde 6 ekiple mücadele yürüttüklerini, ayrıca Orman Su İşleri Bakanlığı Kırıkkale İl Müdürlüğü vasıtasıyla temin ettikleri keklikleri yakında doğaya bırakacaklarını söylemiştir.

Bir çift süneden, yılda yaklaşık 150 süne meydana gelmekte, süne ve kımılın doğada çoğalmasını engelleyenyumurta parazitoidi (Trissolcusspp) faydalı böcekler,süne zararlısının bitki üzerine bırakmış olduğu yumurtalarının içerisine kendi yumurtalarını bırakmaktadır. Böylece bu yumurtalardan süne zararlısı yerine faydalı böcekler çıkmaktadır. Bu şekilde süne yoğunluğu kimyasal mücadele yapılmasına gerek kalmadan kontrol altına alınabilmekte ve yapacağı zararın önüne geçilmekte ve doğal denge sağlanmaktadır.

İlimiz geçen yıllara göre daha fazla yağış alması ve hava şartlarının da hububat verimi için uygun olması sebebiyleüretimde iyi bir verim bekliyoruz. Üreticilerimizin il ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından görevlendirilen süne mücadele ekiplerinden destek alarak, mücadele tavsiyelerine göre mücadele yapmaları ilimiz ve ülkemiz menfaatine olacaktır.

Bu haber 757 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi