Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Salkım Güvesine Dikkat

Salkım Güvesine Dikkat

Tarih 23 Mayıs 2015, 09:23 Editör PINAR YILMAZ

Salkım Güvesine Dikkat

Salkım Güvesine Dikkat

Delice ilçemiz üzüm bağlarında teknik elemanlarımızca yapılan saha survey çalışmalarında Salkım Güvesi Zararlısına rastlanılmıştır.Tarım danışmanları Ziraat Mühendisi Şenol Erkol ve Derya Dursun uygun görülen iki farklı bağ alanına eşeysel çekici tuzakları asarak takibe başlamışlardır. Eşeysel çekici tuzaklar konulan bağlarda ilk Salkım Güvesinin tespit edilmesi ile birlikte çiftçilerimize Bağ Salkım Güvesi Zararı anlatılmış ve gerekli mücadele yöntemleri hakkında teknik bilgiler verilmiştir.

Salkım güvesi (Lobesiabotrana) 

Kelebeğin kanat açıklığı 10-12mm, boyu 6mm kadardır. Üst kanatların zemini gri renkte olup üzeri gri-mavi, kahverengi, kızılımsı-sarı ve zeytin yeşili renklerle mozaik gibi işlenmiş bir görünümdedir.

İlkbaharda uygun orantılı nem ve sıcaklıkta Kırıkkale ilimizde Nisan-Mayıs ayları içerisinde ilk kelebekler görülür. Gündüzleri asmanın iç kısımlarında hareketsiz dururlar. Akşamüstü güneş battıktan sonra sıcaklığın +10ºCnin üstünde olduğu saatlerde uçuşmaya başlarlar. Bu uçuş gece yarısına kadar devam eder. Uçarak birkaç yüz metreye gidebilirler. Kelebekler için en uygun uçuş sıcaklığı 20-27ºC’tır. Orantılı nem ise % 40-70’dir

Salkım güvesi larvaları bağda tomurcuk, çiçek, koruk ve olgun taneleri yemek suretiyle zararlı olurlar Koruk ve olgun tanede zararı; tane içinde beslenmesi suretiyle gerçekleşir. Bu beslenme bir tane içinde olmayıp, birden fazla tanede larvanın yer değiştirmesiyle olur. Olgun üzümde beslenmede yer değiştirme daha sık olduğundan bir larvanın zarar verdiği tane sayısı bu devrede daha fazladır. Ayrıca olgun tanelerden akan şekerli su saprofit fungusların çoğalmasına da neden olur ve meydana gelen zarar kolaylıkla görülür.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş; İlimizde özellikle koruk ve olgun tanede Salkım Güvesi zararına çok sık rastlanılmaktadır. Bu zarar sebebiyle de üzüm görselliğini yitirmekte ve pazar değeri düşmektedir. Bu nedenle Kırıkkale’de Salkım Güvesine karşı özellikle koruk ve olgun tane döneminde Ağustos ayı içerisinde mücadele edilmesi gerekmektedir. Salkım Güvesi ile Kültürel, biyolojik,biyoteknik ve kimyasal mücadele yöntemlerinden özellikle biyoteknik mücadele uygulanarak etkin bir mücadele yapılabilir.Biyoteknik mücadele için Bakanlığımızca dekara 110 TL destek verilmektedir.

Bu haber 1189 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi