Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Aspir Ekili Alanlarda Yaprak Lekesi Hastalığı

Aspir Ekili Alanlarda Yaprak Lekesi Hastalığı

Tarih 30 Haziran 2015, 00:18 Editör PINAR YILMAZ

Aspir Ekili Alanlarda Yaprak Lekesi Hastalığı Görüldü

Aspir Ekili Alanlarda Yaprak Lekesi Hastalığı Görüldü

İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli ile Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Uzman personelleri tarafından ilimizde Aspir alanlarında görülen ve görülebilecek olan hastalık ve zararlılar ile ilgili olarak sürvey çalışmaları yapılmıştır.

Aspir ekilişinin yaygın olarak yapıldığı Delice ilçemizin Çerikli beldesi Eski kışla köyünde aspir alanlarında konu uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda aspir’de yaprak lekesi  (Alternariacarthami) hastalığının görüldüğü, yağışların da yoğun olması nedeniyle hastalığın arttığı, ve ayrıca aspir tarlalarında yeşil kurt zararının da görüldüğü gözlenmiştir. Çiftçilerimizin, mücadeleyi doğru ve zamanında yapmaları için il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak gerekli bilgileri alabilecekleri kendilerine belirtilmiştir.

Aspir bitkisinde yaklaşık %30-45 oranında yağ bulunduğu bu yağın ise yağ asitleri içerisinde zeytinyağına en yakın olması nedeni ile insan sağlığına faydalı olduğu belirtilmiş olup, ayrıca küspesi de hayvan beslemede oldukça besleyici olduğu vurgulanmıştır. Ülkemizde yaklaşık 5 milyon hektar alan, ilimizde ise 110 bin hektar alan her yıl nadasa bırakılmaktadır. Aspir, yarı kurak iklim ve kıraç toprak koşullarında en iyi geliri sağlayan ürünlerin başında geldiği bilinmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından 45 krş./kg fark desteği ödenmektedir. Ülkemizin yağ açığının giderilmesinde aspir ekilişinin yaygınlaşması önem arz etmektedir.

Aspir ilimizde erken İlkbahar döneminde hububat ekim mibzeri ile dekara 4-6 kg tohumluk kullanılarak ekilebilmektedir. Hasadının normal biçerdöver ile biçilebilmesi ve çiçek döneminde de sarı ve turuncu renkli Aspir çiçekleri arılar için iyi bir beslenme alanı oluşturmaktadır.

Kırıkkale ilimizde yaklaşık 4.500 dekar alanda aspir ekilişi yapılmaktadır. Aspir bitkisinin ortalama verimi kıraç topraklarda 120-180 kg, sulu arazilerde ise 200-300 kg kadar ulaşabilmektedir. İlimizde son yıllarda Çelebi, Sulakyurt, Delice ve merkez köylerde olmak üzere aspir ekilişi hızla artmaktadır.                                                               

Bu haber 911 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi