Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Kralların Ressamına İlgisizlik

Kralların Ressamına İlgisizlik

Tarih 28 Temmuz 2009, 15:43 Editör PINAR YILMAZ

Pehlivanlı'nın Konağı Kaderine Terk Edildi

Pehlivanlı'nın Konağı Kaderine Terk Edildi

Kralların ressamı Rahmi Pehlivanlının doğup büyüdüğü, tarihi konak kaderine terk edildi. 150 yıllık tarihi konaktaki işlemeler, mimari, göz kamaştırırken, kültür bakanlığı tarafından her hangi bir çalışmanın yapılmaması gözlerden kaçmıyor.Kralların ressamı diye ünlenen Rahmi Pehlivanlı bir suikaste kurban giden ABD Devlet Başkanı J.F.Kennedy'den, İngiltere Kraliyet ailesine kadar bir çok kimsenin portlerini yapmış ve bu tabloları bizzat yada elçiler aracılığıyla sahiplerine göndermiştir. Dünya liderlerinin portlerini yaptırmak için ulaştığı Rahmi Pehlivanlı'nın çocukluğunun büyük kısmını geçirdiği konakta ünlü ressamın tabloları gibi, bir şaheser olarak ön plana çıkıyor.Ancak dünyanın dikkatini çeken ressam Pehlivanlının ne konağında her hangi bir koruma, bakım, yada tedbir alınmazken, aynı kaderi mezarının da yaşaması sevenlerini düşündürüyor. Pehlivanlı'nın konağı ve mezarının sahipsizliği, dünyaya adını duyurmuş, sanatı ile dikkat çekmiş, bir ustaya vefasızlık olarak nitelendiriliyor. Yerel yöneticilerin ise konağın bulunduğu caddeye geçiştirircesine "ressam rahmi caddesi" demeleri ise ayrı bir hüzün oluşturuyor. Memleketin yetişmiş, onca eser vermiş bir sanatçısına bu sıradan yaklaşım sevenleri ve yöre halkı tarafından "saygısızlık" olarak nitelendiriliyor.

Sanatçının eserleri ODTÜ tarafından sergi salonunda korunaklı bir biçimde sanatseverlere sunulurken, mezarı ve tarihi konağa gösterilen ilgisizlik ise sanatseverlerin içini burkuyor.



RAHMİ PEHLİVANLI'NIN PORTRESİNİ YAPTIĞI ÜNLÜ DEVLET ADAMLARINDAN BAZILARI:

Cumhurbaşkanı Celal Bayar- Türkiye

Kıbrıs Cumhurbaşkanı V.Fazıl Küçük

Nijerya Devlet başkanı Abubakar Tafawa

Zambia Cumhurbaşkanı Kenneth Kaunda

Sudan Cumhurbaşkanı İsmail el Azari

Fas Prens ve Prensesi Moulay Abdullah ve Ana Kraliçe

İngiltere Başbakanı Sir Alec Douglas Home

İşveç Prensi Bertil

İrlanda Cumhurbaşkanı Eamon de Valera

Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay- Türkiye

Mısır Cumhurbaşkanı Enver El Sedat

Cumhurbaşkanı Turgut Özal- Türkiye

Lübnan Başbakanı Saip Selam

Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burguiba

Kenya Cumhurbaşkanı Joma Kenyatta

Etiyopya imparatoru Haile Selassie

Malta Cumhurbaşkanı George B.Oliver

Edinburg Dükü Prens Philip

Lüksemburg Grand Dükü Jean Adelhaid

Danimarka Prensi George

Portekiz Cumhurbaşkanı Americo Thomaz

A.B.D. Devlet başkanı J.F.Kennedy

Cumhurbaşkanı Kenan Evren- Türkiye

Ressamın hayat hikayesi

1926 Keskin'de doğdu.Annesi Gülşen Hanım, babası Hacı Ömer Efendidir.

1932 İlkokulu Keskin'de bitirdi, daha sonra Kırıkkale Askeri Ortaokuluna devam etti.

1940-1950 Amatör resim çalışmaları yaptı; bir süre Kırıkkale ve Ankara'da ticaretle uğraştı.

1941-1944 Ankara Süvari Alayında askerlik yaptı.

1950 Ankara'da tanınmış yöneticilerin portrelerini yaptı; Anadolu'da dolaşarak resim çalışmalarına devam etti.1952 Bahçelievler Ortaokulunda öğretmenlik yaptı.

1952 Milli Savunma Bakanlığının daveti üzerine çalıştığı Aziziye kahramanı ‘Nene Hatun' portresi İstanbul'daki Harbiye Askeri Müzeye alındı.1953 Selanik'teki Atatürk'ün doğduğu evin resmini yapmak üzere Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından görevlendirildi.Ayrıca evin tefriş çalışmalarını Prof. Enver Karal ve eşi ile birlikte yaptı "Atatürk'ün Doğduğu Ev" tablosu Cumhurbaşkanlığı Koleksiyonundadır.1952-1990 25'ten fazla kral, kraliçe, devlet adamı tarafından portrelerini çalışmak üzere davet edildi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarından Celal Bayar, Cevdet Sunay, Kenan Evren ve Turgut Özal, Eski Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat, Tunus Cumhurbaşkanı Habib Bour Giba bazılarıdır.


1955 Selanik'teki görevinden sonra ikinci yurtdışına çıkışı, palet tutmaktan dolayı elinde oluşan kisti ameliyat ettirmek ve profosyonelce resim yaşamını sürdürmek üzere İngiltere'ye oldu.

1956 Avrupa'da pek çok ünlü atölye ve müzede resim etüdleri yaptı.


1956-1961 Kıbrıs, Lübnan, Libya, Irak gibi Ortadoğu ülkelerinde sergiler açtı; portreler yaptı.

1957 İlk kişisel sergisini (DTCF) Ankara' da açtı.

1958 İngiltere, Londra' da kendisine ev ve ofis açtı.


1961-1969 Avrupa'nın ilgi odağı olan Afrika'ya gitti.Ünlü lider ve krallardan davetler alarak portrelerini çalıştı.Yerel yaşamdan pek çok resim çalışıp sergiler açtı.


1967 Roma' da Vatikan tarafından Dal Vaticano Floransa Müzesi'ne alınan ‘Zina' adlı tablosu nedeniyle Papa lV.Paul tarafından madalya ile taltif edildi.

1967 Eserlerinden derlenen bir albüm İtalya'da yayımlandı.


1969 Côte D'Azure'da düzenlenen uluslararası sanat sergisinde Kuzey Afrika'da yaptığı "Kel mıstık" tablosu ile portre dalında birincilik ödülünü kazandı.

1972 17 yıl aradan sonra Türkiye'ye döndü.


1973 Kurtuluş Savaşında kahramanlık ödülü alan ünlü Yavuz Zırhlısı'nın jilet yapılmasına karar verilmesi üzerine, vakit kaybetmeden resmini yaptı.Resim İstanbul Deniz Müzesine alındı.


1978 Uluslararası sanat çalışmalarındaki başarısı ve belli bir ekolü nedeniyle Pan Haber Ajansı, sanat dalında Rahmi Pehlivanlı'yı Yılın adamı seçti.


1978 Türkiye Cumhuriyeti'nin 50. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla,1926-1938 yılları arasında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı devlet adamlarını Atatürk ile beraber gösteren 16 tablodan oluşan bir dizi hazırladı.Bu dizi, 11 Aralık 1978'de Anıtkabir Özel Kitaplığı Sanat Galerisinde sürekli olarak sergilenmeye başlandı.


1981 İtalya, Accademia Universale Roma tarafından, "Accademico Benemerito"diploması ve fahri hocalık ünvani verildi,ayrıca adına sürekli kürsü ayrıldı.


1981 "30. Sanat Yılı" sergisi, Ankara Devlet Resim Heykel Müzesinde Cumhurbaşkanı Kenen Evren tarafından açıldı.1982 "30. Sanat Yılı" sergisi Topkapı Sarayı İçavlu Kalem Odasında Başbakan Bülent Ulusu tarafından açıldı,sergi aynı yıl İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi'nde de açıldı.1952-1982 Profosyonelce sürdürdüğü sanat yaşamı boyunca Türkiye'de 5, dünyada çeşitli sanat merkezi ve müzelerde açılan 60'ın üzerindeki kişisel sergilerinin büyük bölümünün açılışı devlet başkanları tarafından yapıldı.Rahmi Pehlivanlı'ya ödül kazandırmış eserlerin bir bölümü Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Türkiye olmak üzere toplam 17 müzede ve pek çok önemli koleksiyonda bulunmaktadır.Çalışmalarından dolayı kendisine pek çok taktirname, nişan ve ödül verilmiştir.

Topkapı Sarayı Müzesinde bulunan IV.Murat Tablosu ile bu müzedeki ilk çağdaş Türk sanatçısı olmuştur.1982 "Renk Renk Türkiyem" koleksiyonu için hazırlık çalışmalarına başladı.

1984 Nurhan Pehlivanlı ile evlendi.1984 Nurhan Pehlivanlı ile birlikte bütün Türkiye'yi dolaşarak' il ve ilçelerinde yerinde çalışarak "Renk Renk Türkiyem" koleksiyonunu oluşturmaya başladılar.Rahmi Pehlivanlı eşi ile birlikte "Rahmi Pehlivanlı kültür ve sanat vakfı(PEKSAV) kurdular.

1988 S.S.C.B Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Akademisi Başkanlığı tarafından üniversitelerde konferanslar vermek ve araştırmalar yapmak üzere davet edildi.

1988 Vatikan'a kabul edilen "Ephesus" adlı tablosu Papa 2.Jean Paul tarafından gümüş madalya ile taltif edildi.



1992 "Renk Renk Türkiyem" projesinin büyük bölümünü gerçekleştirdi.

1989-1992 Gazi Üniversitesi Resim Bölümünde Öğretim üyesi olarak ders verdi

1992 -24 Ağustos 1992 yılında aramızdan ayrıldı.



"Renk Renk Türkiyem" projesini 550 Tablodan oluşturmayı düşünüyordu ömrü yetmedi.O Türk ve Dünya resim sanatında önemli başarılara imza atmış sanatçı kimliği ile ekol olmuştur.Rahmi Pehlivanlı Gönüllerde yaşadı hep öyle yaşayacak.Sanatıyla ölümsüzleşti, O artık sonsuz...Rahmi PEHLİVANLI başarı kuralı "Yalnız yetenekli olmak yetmez parayla propagandayı; akılla zekâyı, sanatla zenaatı birleştireceksin ve bütün bunlara ilave çok çalışmak gerekli".



"RENK RENK TÜRKİYEM"

"Bütün gayem, her yöreyi, orada yaşayan insanına, o yöreyi Türkiye'ye ve Türkiye'yi Dünya'ya tanıtmak" diyor, Rahmi Pehlivanlı. 10 yıllık bir çalışma olarak planladığı Türkiye koleksiyonunu çalışmaktaki amacı;Büyük bir hızla ilerleyen, gün geçtikçe gelişen ve değişen Türkiye mizin, tarihi, coğrafi, geleneksel, kültürel değerlerini ve şehirlerin,insanların doğal yapılarını bugün ki durumu ile tespit edip gelecek kuşaklara bırakmak.Yaşayan Türkiye'mizin değişik yörelerini birbirine taşımak, tanıtmak, yaşatmak.Ve en önemlisi Türkiyemizi tüm değerleriyle yurtdışında bütün dünyaya tanıtmaktır.Rahmi Pehlivanlı'nın üç büyük projesinden ikincisiydi "Renk renk Türkiyem" koleksiyonu.Projenin uygulaması sekiz yıl sürdü.Tüm Türkiye'yi Ege, Akdeniz, Karadeniz, iç ve doğu Anadolu olarak dört kısımda çalıştı pehlivanlı.



Yapıtlarının bulunduğu müze ve koleksiyonlar

- Ankara, Cumhurbaşkanlığı Köşkü(Atatürk'ün Doğduğu Ev, Atatürk porteleri)

- Ankara, T.B.M.M. koleksiyonu (Atatürk, Tarihi kompozisyonlar)

- Ankara, Milli Kütüphane (Maraş Demirciler Çarşısı)

- Ankara, Devlet Resim Heykel Müzesi (Aşık Veysel)

- Ankara, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi(1893 Muharebesi Aziziye Tabyaları, kanuri savaşı, Atatürk)

- Ankara Dil ve Tarih Yüksek kurumu(Atatürk)

-İstanbul, Harbiye Askeri Müze(Nene Hatun)

-İstanbul, Deniz Müzesi(Yavuz Zırhlısı)

-İstanbul, Topkapı Sarayı Müzesi( .Murat)

-İstanbul, Belediye sarayı( Fatih portesi)

-İtalya, Floransa Müzesi(Zina- Tunuslu Dansöz)

-Hollanda, Boog Wilhestadt National Museum(Aynalı-Kıbrıslı Halk Şairi)

-Zambia, National Museum(Christmas Floowers)

- Mısır, Devlet Müzesi(Atatürk)

- A.B.D., Texas, Houston Gallery(Littlee Bird)

- A.B.D., New York, Divicon Ltd. Gallery(Kum Fırtınası-Büyük Sahra)

- A.B.D., Los Angeles, Richard Gatti Collection ( Street Dancer- Fas, Bon Viveur)

Ayrıca Rahmi Pehlivanlı'nın İş Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Emlak Bankası, Sümerbank gibi birçok banka ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi resmi kuruluşların koleksiyonlarında çok sayıda Atatürk, Anadolu resimleri ve yurtdışında pek çok koleksiyonda çok sayıda resmi bulunmaktadır.

Bu haber 5179 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kültür - Sanat

DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9

DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9 DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9

Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı

Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi