Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Tepreç bayramı özlenmişti Kırımlılar kutladı

Tepreç bayramı özlenmişti Kırımlılar kutladı

Tarih 23 Mayıs 2016, 23:42 Editör PINAR YILMAZ

Tepreç bayramı özlenmişti Kırımlılar kutladı







Tepreç bayramı özlenmişti Kırımlılar kutladı

Bahşılı Celal Bayar Parkı’nda düzenlenen Tepreç, renkli görüntülere sahne oldu. Kırıkkale Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından kutlanan Tepreç bayramı Kur’an-ı Kerim okundu ve dualanarak başladı.

saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile Kırım Marşıda okundu.

Kırıkkale Belediye Mehter Takımının marşlarıyla şenlik, renklendi ve adeta şahlandı.  

sonra konuşmalar a geldiğinde ise, birlik ve beraberlik mesajları verildi. Bu arada gelen misafirlere Kırım yöresine ait yemekler ve özel börekler ikram edildi.  Kırım Türklerinin geleneklerinde yer alan “Kalakay Tıgırtması” (ekmek yuvarlama)’yla senenin bereketli geçmesi temennilerinde bulundular.

BÜYÜK İLGİ

Program, Kırım Halk Dansları gösterisi, Tatarca şiirler şarkılar ve atasözleriyle ayrı bir anlam kazandı. Daha sonra İl Kültür Müdürlüğü Ustalar Topluluğunun gösterileriyle birlikte gençler sahneye çıkarak gönüllerince eğlendiler. Programın sonlarına doğru Tepreç’in gerçekleşmesinde emeği geçenlere plaket verildi.  Çuval, ip çekme ile yumurta taşıma yarışmasının yanında , sürpriz hediye çekilişleriyle şenlik zirveye ulaştı. Bu arda Kırımın olmazsa olmazlarından çiğ börek, göbete ve sarı burma tanıtımı gerçekleşti. Yaklaşık 4 saat süren Tepreç’te Kırıkkaleliler ve Kırım halkı kaynaşma imkanı buldu.

BİRLİK BERABERLİK

Kırım ve Türk halkının hiçbir zaman bağlarının kopmayacağı vurgusu yapan Kırıkkale Başkan Yardımcısı Vedat Genç, "İçimize ferahlık veren, bin yıllık bir gelenek olan bu Tepreç gününde, bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Seyrine doyum olmayan bu güzel doğanın içinde, birlikteliğin, canlanmanın ve umudun hazzını yaşıyoruz. Büyük bir medeniyet havzasında yer alan aziz milletimiz, Dünyanın sayılı ve köklü medeniyetlerinden birisini kurmuştur. Hepimiz köklü bir medeniyetin  üyesiyiz." dedi.

HUZUR DOLU

Genç, "Şenliklerimiz bayramlarımız birlik ve beraberliğimizin çimentosudur. Ülke içinde birliğin, beraberliğin önemini vurgulayan ve toplumsal işlev açısından çok önemli yere sahip olan bayramlarımız, şenliklerimiz, kültürümüzün taze tutulması için de çok önemlidir. Kültürel önemi haiz olan bu geleneksel Tepreç gününde, hem doğanın yüreğimize ilham ettiği güzel duyguları; hem de derdi mutluluğu aynı olan bir toplum olmanın, anlamını yaşamakta ve idrak etmekteyiz. Bildiğiniz gibi milli günler; toplum fertlerinin birbirlerine sevgi ve saygı ile yaklaşması, birbirleriyle yardımlaşması, birbirlerinin gönlünü alması ve mutluluğu, huzuru dolu dolu yaşaması için fırsat günleridir. Doğaya hep beraber temas etmenin mutluluğuyla, bu güzel Tepreç  gününde çocuklarımızla, gençlerimizle ve yetişkinlerimizle bir arada olmanın güzelliğini yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

YENİDEN CANLANDIRMAK

Tepreç’in yeniden canlanmak ve hareketlenmek manasına geldiğini açıklayan Kırıkkale Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz İdik ise  “Depreşmek kelimesinden türemiş kelimedir. Kırım Tatarları bu ismi verdikleri şenliklerinde; baharın gelişini, doğanın yeniden hareketlenmesini ve canlanmasını kutlamaktadırlar.”diye konuştu.

RUS İŞGALİ

Tebreç'in Kırım Türklerinin bir geleneği olduğunu ve bu geleneği yaşatmaya çalıştıklarını açıklayan İdik, "Atalarımız Türk yurdu Kırım'da yaşarken Hıdrellezi takip eden günlerde mahsullerinin bol ve bereketli olması için kırlara çıkıp dualar ederler ve coşkuyla eğlenirlerdi. Biz de burada dualarımızı yaptık ve eğleneceğiz. Kırım, Türk yurdu iken, şimdi Rus işgali altında bulunmakta. Soydaşlarımız Rusya'nın işgali altında çok zor günler geçirmekte. Bu nedenle içimiz kan ağlıyor. Tebreç gibi diğer geleneklerimizi yaşatmaya çalışırken bile hüzünleniyoruz." şeklinde konuştu.

KATILANLAR

Programa, Sulakyurt Belediye Başkanı İsmail Bildik, Saadet Partisi İl Başkanı Faruk Vurgun, MHP İl Başkanı Erdal Baloğlu, CHP İl Başkanı Ahmet Önal, MHP eski Milletvekili Seyit Ahmet Göçer, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Yücel Karabacak, Kırım Vakfı Başkanı Murtaza Esenkal, çevre illerden Kırım Türkleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

 

Bu haber 950 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi