Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Yazar  SİLSÜPÜR, Sümerolog Muazzez İlmiye ÇIĞ  Röportajı

Yazar SİLSÜPÜR, Sümerolog Muazzez İlmiye ÇIĞ Röportajı

Tarih 30 Mayıs 2016, 01:09 Editör PINAR YILMAZ

Yazar Selçuk SİLSÜPÜR, Ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye ÇIĞ

İle Yılın Röportajını gerçekleştirdi

 Yazar Selçuk SİLSÜPÜR, Ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye ÇIĞ

                                       İle Yılın Röportajını gerçekleştirdi.

                               Gazetemiz köşe yazarı Selçuk SİLSÜPÜR,  28 Mayıs 2016 tarihinde Mersin/Erdemli de Muazzez İlmiye Çığ’ın yazlığında bir araya geldi.

            Selçuk SİLSÜPÜR: Kıymetli Hocam, Türk Halkı sizi Sumerlilerle aşina olarak tanıyor biraz kendinizi tanıtır mısınız?

            Muazzez İlmiye ÇIĞ: Ben 1914 yılında doğmuşum, babam öğretmen Zekeriya İTİL annem ise Hamide İtil, her ikisi de Kırım Tatarıdır. Babam ve annem Bursa’da tanışıp evlenmişler. Her ikisi de son derece aydın insanlardı. İlkokula Çorum’da başladım. Daha sonra Bursa’ya taşındık. Bursa’da Bizim Mektep’te Fransızca ve keman dersleri aldım.1926’da Bursa Kız Muallim Mektebine girdim. 1931’de öğretmen okulunu bitirip Eskişehir’e öğretmen olarak tayin oldum.15 Şubat 1936’da A.nkara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümüne kaydoldum.  Prof. Dr. Hans Gustay Guterbock’tan Hitit Dili ve Kültürü derslerini, Prof. Dr. Benno Landsberger’den de Sumer ve Akad Dilleri ile Mezopotamya Kültürü derslerini alıp 1940’da Ankara Üniversitesinden mezun olarak İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivine uzman olarak atandım. Aynı yıl eşim Kemal Çığ ile evlendim. Bu müzede 31 yıl meslektaşım Hatice KIZILYAY ve Dr. F.R.KRAUS ile çalışıp on binlerce Sumer, Akkad ve Hitit tabletlerini temizledik, tasnif ettik ve katalog ile yayınladık. 1972’de emekli oldum.

            Selçuk SİLSÜPÜR:  Kıymetli Hocam: Ben Türk Tarihi ve Kültürü konularında kitaplar ve makaleler yazan bir Araştırmacı-Yazarım. 2014’de yayınlanan Başyapıt “Bilinmeyen Türk Tarihi ve Kültürü” kitabında Sumerliler bölümüne 43 sayfa ayırıp 209 kaynakça ile Sumerlilerin Orta Asya’dan gelen bir Türk kavmi olduğunu Antropolojik, Arkeolojik, Jeolojik, Dilsel kanıt ve bulgularla kanıtladık. Ayrıca Sumer ve Türk kültürlerini karşılaştırarak büyük oranda aynilik veya benzerlik olduğunu da okurlarımızın bilgilerine sunduk. Sumerliler konusunda ve Sumerlilerin Türklüğü konusunda biraz bilgi verir misiniz?

            Muazzez İlmiye ÇIĞ: Selçuk Bey, 1988’de Prof. Dr. Samuel Kramer’in “History Begins at Sumer” kitabını 1990’da  “ Tarih Sümerle Başlar” adıyla tercüme ederek Türk Tarih Kurumu’nda yayınladım. Kitabın çok ilgi çekmesi üzerine de Sumer ve Hitit Tarihi ve Kültürleri konularında onlarca kitap yayınladım. Fakat  “Kur’an, İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni”, İbrahim Peygamber, "Sümerlilerde Tufan - Tufan'da Türkler" kitaplarırı yayınladım.  2013’de Türkler ile Sumerliler arasındaki kültür ve dil bağlantılarını bir araya getirerek "Sumerliler Türklerin Bir Koludur" diyerek Sumerlerin Türklüğünü ortaya koydum. İlk kanıtı ortak adlar...

         Altay Dağları'nın en yüksek noktasının adı, Üç Sumer Dağı. "Durun" hem Türkçe'de hem de Sumerce'de "yurt" demek. Sumercede "kur" Türkçe'de "kurgan" yeraltı demek. Sumercede "dingir" Türkçe'de "tengir" tanrı demek.
Sayılar da Türk-Sumer bağlantısına tanıklık ediyor...

Sumerlilerde 7 dağ aşmak, 7 kapı geçmek, 7 kat gök, 7 tanrısal ışık, 7 ağaç, bu sayının önemini belgeliyor. Yazar; Tufan Efsanesi, Hıdrellez, Binbir Gece Masalları, Ergenekon, Bahar ve Yeniden Doğuş Bayramı, Dede Korkut Masalları, Cem Ayinleri ile de Türk-Sumer kültürel yakınlığını gözler önüne seriyor.

            Ve kamuoyuna sesleniyor Muazzez İlmiye Çığ:
        
"Ben bir yol açtım. İsteyenler bu yolda yürüyerek tezimizin savunmasını yapar, onu daha ilerilere götürür, Batı'nın gözüne sokar. Ben elimden geleni yaptım, kitabın gereken ilgiyi görmesi en büyük isteğim."

 

            Selçuk SİLSÜPÜR: Kıymetli Hocam, Ben de bir Türk Tarihçisi olarak sizin Sumerlerin Türklüğü tezinizi destekleyecek bazı terimlerin izahını yapmak istiyorum.

 

                Fakat ilginç olan Sumerlilerin belgelerinde kendi kavimleri için “KI. EN. GI” ya da “KI. EN. GIR” adının da kullanıldığını söylemeleri gerçeğidir. Bu kayıtlar bizim için çok önemlidir. Çünkü Eski Çin kaynakları Kırgızları “KIEN-GUN” yazılışı ile isimlendirmektedirler. Büyük Türk Âlimi Kaşgarlı Mahmut, Divânu Lügati't-Türk'te "Rum yakınında oturan Türklerden bir bölük"  şeklinde tasvir ettiği Peçenekler de kendilerini  “ KENGER”  olarak tanımlamışlardır. Yine Orhun Kitabelerinde “KENGERE ve KENGÜ” sözcüklerinin “ YURT, BOY” olarak geçmesi de Sumerliler ile Türklerin kökenlerinin birliğini gösteren delillerdir.

           Sumerlilerin kendilerini ifade etmek için “KARABAŞLILAR “ veya “KARABAŞLI HALK” sözcüklerini kullanmaları da çok anlamlıdır. Zira “KARA” ve “ KARABAŞLI” sözcükleri Türklerin yaygın olarak kullandığı ve derin manalar içeren sözcüklerdir. Şöyle ki Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu “Türk Milli Kültürü” adlı muhteşem eserinde “KARA” sözcüğünü  “ MUTLU, BÜYÜK ULU, YÜKSEK” anlamları ile açıklamaktadır ki Sümerlilerin kendilerini “TANRILAR TARAFINDAN SEÇİLMİŞ BİR HALK” olarak ifadesi ile örtüşmektedir.

           

                Allah nasip ederse “Sumerliler/Kengerler Türk’tür ve Tarih Türklerle Başlar” adlı hazırladığımız yeni kitabımızda sizin Sumereoloji konusunda bilgeleriniz ile benim tarihçi kimliğim ile yazdığım kitap ve makalelerin özü yeni kitapta birleşecek. Objektif Batılı ve Doğulu bilim adamlarının birçoğu yaklaşık 150 yıldan beri yapmış oldukları çalışmalar ile Arkeolojik, Antropolojik, Jeolojik, Filolojik ve Teolojik kanıt ve bulgular neticesinde Sumerlilerin Orta Asya’dan gelen Türklerden bir kol olduğuna şüphe bırakmamaktadır.

 

 

            Selçuk SİLSÜPÜR: Kıymetli Hocam: Son söz olarak bana ve kamuoyuna ne söylemek istersiniz.

            Muazzez İlmiye ÇIĞ: Selçuk Bey, Başyapıt” Bilinmeyen Türk Tarihi ve Kültürü” adlı kitabınızı bana imzalayarak hediye ettiniz. En kısa zamanda okuyacağım. Sizin gibi genç ve dinamik araştırmacıların ülkemizde çıkması beni mutlu ediyor. Zahmet edip buraya kadar gelip benimle bu röportaj’ı yapmanız da beni çok mutlu etti. Yaptığınız güzel ve yararlı çalışmalarınız için sizi candan kutluyorum, Başarılarınızın devamını diliyorum. İnanıyorum ki “ Sumerliler/Kengerler Türk’tür ve Tarih Türklerle Başlar” kitabınız çok başarılı olacaktır.


            Selçuk SİLSÜPÜR: Kıymetli Hocam; Bu özgü dolu sözleriniz için bende size teşekkür ediyor ve sağlıklı ömürler diliyorum.Sumeroloji konusunda yazdığınız kitaplar ile Türk Tarihi ve Kültürüne yaptığınız katkılar nedeniyle size şahsım ve yazdığım gazeteler adına hazırladığımız plaketi takdim ediyorum.

            Muazzez İlmiye ÇIĞ: Selçuk Bey, çok teşekkür ediyorum.


 

Bu haber 1101 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi