Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
RAMAZANDA NEFİS MUHASEBESİ İTİKÂFLA İLGİLİ

RAMAZANDA NEFİS MUHASEBESİ İTİKÂFLA İLGİLİ

Tarih 29 Haziran 2016, 12:58 Editör PINAR YILMAZ

RAMAZANDA NEFİS MUHASEBESİ İTİKÂFLA İLGİLİ

RAMAZANDA NEFİS MUHASEBESİ İTİKÂFLA İLGİLİ

KIRIKKALE İL MÜFTÜLÜĞÜ’NÜN BASIN BÜLTENİ

 

İl müftüsü Bekir GEREK, Ramazanda bir nefis muhasebesi olan itikafa 6 camide toplam 9 kişinin girdiğini belirterek Kırıkkale’de yapılan çalışmalar sonucunda Peygamber Efendimizden bize öğretilen önemli ibadetlerden bir tanesinin daha yoğun bir şekilde yerine getirilmeye başlandığını belirtti. İtikafa müracaatların cami görevlileri vasıtasıyla yapıldığını ve itikafa girilebilecek camilerin müftülük resmi web sitesinde yayınlandığını belirterek müracaatların devam ettiğin bildirdi.  İl Müftüsü Bekir GEREK itikafa giren ve kendisini Rahman’ın evleri olan camilerde Allah’a misafir olanları kutladı. İtikaf hakkında şu bilgileri verdi:

İtikaf, alıkoymak, hapsetmek, bir yerde kalmak anlamına gelir. İtikaf, niyet ederek ibadet amacıyla belli bir süre mescitte kalmak demektir. Ramazanın son on gününde itikaf, kifaye olarak sünnet-i müekkede’dir. Cemaatten biri itikafa girince bu görev diğerlerinden düşmüş olur.

İtikafın şartları; İtikafın sahih olmasının şartları vardır. Bu şartlar şunlardır. Niyet etmek, oruçlu olmak, itikafı 5 vakit cemaatle namaz kılınan camide yapmak. Kadının itikafı ise camide değil, evinde namaz kıldığı odada yapması. Kadının ay hali ve lohusa halinde olmamasıdır.

İtikafın Adabı;

itikafın adaplarını ise şunlardır; itikaf esnasında boş şeyler konuşmamak, Kur’an, Hadis-i Şerif, peygamberimizin hayatına ait kitaplar okumak. Temiz elbise giymek ve güzel koku sürünmek.

İtikafı Bozan  ve Bozmayan Şeyler; İtikafa giren kimse camide yer, içer, uyur ve lazım olan şeyleri camide alır. Bunlar için dışarı çıkarsa itikafı bozulur.

Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli ise gusül yapmak gibi tabi ihtiyaçlar için camiden dışarı çıkar. Cenaze namazı için dışarı çıkamaz. Kendisine ve malına bir zarar geleceği korkusu ile başka bir camiye geçmek üzere camiden çıkabilir.

Bu zorunlu haller dışında camiden çıkarsa itikafı bozulur. Yine itikafta olan kimse eşi ile cinsel ilişkide bulunması itikafı bozduğu gibi dokunmak ve öpmekle de ihtilam olursa yine itikafı bozulur. Ancak uykuda ihtilam olursa itikafı bozulmaz. 

İtikafın Tarihçesi;

İtikaf, kökleri Hz. İbrahim zamanına kadar giden bir ibadet çeşididir. Yüce Allah, Hz. İbrahim ile oğlu İsmail’i tavaf edecekler, orada ibadete kapanacaklar (itikafa girecekler), rüku ve secde edecekler için beyti temizlemelerini emretmişti (Bakara 2/125) ayeti bunu ifade etmektedir.

 

Hz. İbrahim ile başlayan itikaf ibadeti cahiliye döneminde de devam etmiştir. Nitekim Hz. Ömer, henüz İslam’a girmeden önce Mescid-i Haram’da itikafa gireceğine dair adakta bulunmuştu. Müslüman olduktan sonra bunu Hz. Peygamber’e sormuş, O da adağını yerine getirmesini söylemişti.( Müslim, Eyman, 27)

Hz. Peygamberin İtikaf İbadetine Verdiği Önem;

 

Bu haber 875 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi