Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Bağ Budama Zamanı.

Bağ Budama Zamanı.

Tarih 28 Mart 2010, 12:25 Editör PINAR YILMAZ

İlkbaharın yüzünü göstermesi ile Kırlardaki çiçekler açmaya başladı,kuşlar,kelebekler,leylekler çoğalmaya başladı.Çiftçinin de artık üzüm bağlarının budanma zamanı geldi, insanlar çalışmaya başladı.

BAĞ BUDAMA ZAMANI

“ÜÇ KİŞİNİN YAPTIĞI İŞİ BİRGÜNDE YAPARIM”

 

İlkbaharın yüzünü göstermesi ile Kırlardaki çiçekler açmaya başladı,kuşlar,kelebekler,leylekler çoğalmaya başladı.Çiftçinin de artık üzüm bağlarının budanma zamanı geldi, insanlar çalışmaya başladı.

Bahşılı kara üzümü ile meşhur olan bir yöremiz ,işte burada 70 yaşında hala çalışan bir insanımız var,Hacı Vahdettin Öktem.

Öktem Amca üstelik kendi işini yaptığı gibi hatırını kıramadığı ahbabının,dostunun bağlarını da budamaya gittiğini iletirken çok iddialı becerilerinin olduğunu söyledi.

70 Yaşındaki Vahdet Amca Bakın neler diyor,”Bahşılı’nın en güzel Bağ budama yarışması yapsınlar ben yarışırım.bu işi çocukluğumdan beri yaparım.kütük sökme,bağ budama,bağ belleme,üzüm yetiştirme,arıcılık,ceviz bahçesi gibi konularda biraz tecrübeliyim.

benim yetiştirdiğim kara üzüm Bahşılı’da yok olmakta olan Meşhur Bahşılı Karasının son versiyonudur.70 yaşındayım ama daha hala gönlüm genç,Dernek başkanlığını yaptığım Merkezdeki camiyi bitirmeye çalışıyoruz,şimdi bağ budama zamanıdır.

Bağ Budamanın dört türlü tekniği vardır.eğer üzüm verimi çok olsun derseniz ona göre gözünü iyi ayarlamak gerekir,yok dalları ve kökü güçlensin derseniz o ayrı budanır,.

budarken destek amaçlı bağın kendi dalından dirsek desteği verilir o benim özel tekniğimdir.asma gibi kollarını uzatacaksan o ayrı budanır,birde güçlü üzüm dallarından yatırma yapılarak başka yere nakil yapılır,buda sır dolu bir çalışmadır.bağcılıkta Toprak çok önemlidir,hangi üzüm hangi toprakta yetişir bunu bilmek gerekir.eğer üzümlerin çürümemesini istiyorsan kıştan üç kere ilaçlama yapılır.yazın üç kere kıvamını bilinçli olarak ayarlayıp kükürt atılır,fazla su verilmez.yani bunları anlatmakla bitmez,insan bizzat yaşayarak ve takip ederek bağcılıkla ilgili her şeyi öğrenilebilir.amma bağ budama gerçekten teknik ve tecrübe ister,bıçkıyı her adam 180 derece kullanamaz,budama makasları bazen iyi olmuyor,onu da iyi bilmek gerekir.”diyerek Bahşılı’nın en iri,en lezzetli,en doğal ,gübresiz Kara üzümünü yetişmekte olduğunu Bahşılı’da yapılan bir festivalde üzümlerinin altın madalya ve plaket aldığını iletti.

AY-Haberci

Bu haber 21492 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi