Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Karakeçili Halkı Festivaline Sahip çıktı

Karakeçili Halkı Festivaline Sahip çıktı

Tarih 27 Eylül 2010, 00:53 Editör PINAR YILMAZ

Kırıkkale nin ilk ve tek uluslararası olma unvanını taşıyan 16. Karakeçili Kültür Şenlikleri, büyük bir coşkuya sahne oldu

KARAKEÇİLİ HALKI NİHAYET ŞENLİĞİNE SAHİP ÇIKTI

 

Kırıkkale’nin ilk ve tek uluslararası olma unvanını taşıyan 16. Karakeçili Kültür Şenlikleri, büyük bir coşkuya sahne oldu. 2 gün süren şenlik Atatürk ile silah arkadaşlarına ve Ertuğrul Gazi ile Türk büyüklerine mevlütle Başlamış final gecesinde ise ünlü sanatçı Lara’nın verdiği muhteşem konser ile son buldu.

 

ŞENLİĞİN AMACI

Karakeçili Kaymakam’lığı ve Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak yapılan Uluslararası Karakeçili Kültür Şenlikleri bu yılda renkli görüntülere sahne oldu.

Başladığı 1995 yılından beri, Bu yıl 16’ncısı düzenlenen şenliklerde bir birinden farklı etkinlikler yer aldı.

İkinci Günü Kortej eşliğinde mehteran ile festival alanına yürüyüş,saygı duruşu ve istiklal marşı ile mehteran bölüğünün konseri,Türk Havacı paraşüt çilerinin gösterisi,Karakeçilide dört beş yıldır bir türlü toplanamayan ve nerede ise yok olma tehlikesi geçiren yöresel özel halay ekibinin tekrar toplanması ve sekiz kişi ile gençleri yetiştirmek adına festivalde görev alması sevinç yaratırken ilk gösterilerini alkışlar arasında sunması,yöresel etli pilav ve yufka ekmekli ikram,festivalin vaz geçilmez faaliyetlerinden biriside yağlı güreşlerin yapılması,dereceye giren güreşicilere madalyaların verilmesi,Bayındırlık ve iskan bakanı Mustafa Demir’in teşrifleri ve karşılanması.

Bakanın çadırları gezmesi,göz kontrolü,ağaçtan yapılan ev eşyaları standını gezmesi,oğuzlar kitap yazarını ziyaret edip yapılan çalışmayı beğenerek kitap hediye edilmesi,Karakeçili Kızılay şube başkanının getirdiği,Ankara seğmenlerinin gösterisi,Hasan yılmaz konseri ve protokol konuşmaları yapıldı.

Ankara Büyük şehir Belediyesinin desteklediği festivale ayrıca 1500 şapka ,500 futbol topu dağıtıldı.müzik sistemlerini ve sanatçılarda göndererek desteğini ve büyüklüğünü gösteren Ankara Belediyesine Karakeçili yetkilileri ve Halkı teşekkür etti.

 

Gösterilerden sonra konuşmaların yer aldığı etkinlikte ilk olarak Karakeçili Belediye Başkanı Salih Avan, şenliğin amacından bahsetti. Başkan Avan “Birleştirmek, bütünleştirmek, ülke birliği ve bütünlüğü adına vatandaşların gelenek ve göreneklerini benimsemeleri kabullenmeleri doğrultusunda gerçekleşmektedir. Örf adet ve geleneklerimizin hatırlatılması ile kültür şenliğimizin yapılmasına bize destek olan davetimize icabet edip aramıza katılan bayındırlık bakanımıza teşekkür ediyoruz” diyerek şenlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

 

KARDEŞLİĞİ GELİŞTİRMEK

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem 16’ıncısı düzenlenen Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliğin tarihi hakkında bilgiler verdi. Erdem “Bu şenlik Oğuzların kayı boyundan Karakeçili aşiretini temsil etmektedir. Bu şenliğin altında sadece basit bir şenlik yatmıyor. Bu şenliğin arkasında büyük bir tarihi tecrübe, büyük bir felsefe mevcuttur. Bu şenlik büyük mana ve anlam taşıyor. Hepimizin bildiği gibi 9’uncu yüzyılın sonlarında ve 10’uncu yüzyılın başlarında Orta Asya ve Orta Asya’dan Türkiye’ye kadar büyük devletler kurmuş Hun İmparatorluğu, Göktürk İmparatorluğu gibi büyük Türk milleti, Orta Asya’dan batıya doğru büyük bir harekat başlatmıştır. Bu harekatın sonucunda 1071 tarihinde 1071 Malazgirt Savaşı ile Anadolu coğrafyasını bu büyük akına ve Türk milletine taşmıştır. Her tarafta Karakeçili hemşerilerimizin soyunu bulmak mümkündür. Bu milleti ayırmayanlara çalışanlar yanılıyor. Hükümetin programının adı Milli birlik ve kardeşliği geliştirmektir. Bu ülkenin milli birliğini kimsenin bozamayacağına inanıyorum. Bu şenliğine katılanlara emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.

 

KAVŞAK NOKTASI

Erdem’den sonra konuşan Vali Hakan Yusuf Güner, Karakeçili yöresinin tarihsel olarak önemli bir yerleşim yeri olduğunu söyledi. Vali Güner “2009 yılında Japon Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan büyük kale mevkiindeki Karakeçilideki kazılara göre yerleşmenin 3’üncü katında Hitit dönemine M.Ö 2 bin yılların 2. yarısına uzanan bir şehrin, bir yerleşimin bu yörede var olduğu görüyoruz. Ayrıca Kızılırmak nehri üzerine kurulan Çeşnigir Köprüsünün ise 11’inci yüzyıl öncesine ait olması ve Karakeçili yöresinin ne denli önemli bir yerleşim ve kavşak noktası olduğunu bize göstermektedir. Asıl burayı kutlu kılan ise kayı boyunun Karakeçili aşiretinin 12. yüzyılın 2. yarısından itibaren buraları yurt tutarak Karakeçili’yi kurmalarına dayanmaktadır” diye konuştu.

 

MİLLET SEVGİSİ

Vali Güner “Uzun zaman Kırşehir yöresinde kalan ve kayı boyunun önde gelen gönül erlerinden Şeyh Edebali’nin Balışeyh ve Karakeçilinin kuruşunda süreç olarak geçmiş olarak etkili olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Karakeçililer her zaman milli birlik ve beraberlikten yana vatan ve millet sevgisi ile insanlardan oluşmuştur. Karakeçiliye bu etkinlikler olumlu yansımalar oluşmuştur. Yatırımlar yapılmıştır. Hükümet konağı, lise, karayolları gibi önemli çalışmalar yapılmıştır. Hizmet binası ve emniyet binası tamamlanarak temelleri sağlanacaktır.  İlçemiz kavşak noktası olarak önemli bir buluşma noktası haline gelecektir.  Her yıl bu şenlikten sosyal ve kültürel ekonomik yönden ivme kazandığını biliyoruz. Karayolları tamamlandığı zaman Karakeçili vatandaşlarım yol kenarlarına çeşitli iş yerleri kurup kazanç elde etmesini istiyorum. Bu şenliğe destek veren bakanlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

SİZLERLE AMCA ÇOCUKLARIYIZ

Son olarak Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir bir konuşma yaptı. Demir, “Bu topraklara bizim medeniyetimizi taşıyan ana unsur olan çok değerli Karakeçili hemşehrilerimizdir. 16’ıncısı düzenlenen Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliklerinde sizlerle olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bizi var eden o köklü, asil ve medeniyetin asıl temsilcilerin bulunduğunu taşıyan insanlarla bulunmak beni heyecanlandırıyor. Hep akrabayız. Sizlerle amca çocuklarıyız. Aynı ailedeniz. Burayı bir baba ocağı olarak gördüm ben şimdi. İyi ki gelip şahit olmuşum. İyi ki sizlerle bir arada olmuşuz. Yakın geçmişte bunun örneğini verdi Karakeçili onu da ifade etmekte büyük fayda görüyorum. Gelecek için geleceğimiz için… Karakeçili her zaman bu toprağın insanları… Anadolu’nun insanları yememiş içmemiş canını pahasına da olsa maddi manevi ama her alanda bugünlere bizleri taşıdılar. Ve geleceğe de hep birlikte çocuklarımıza taşımaya kararlıyız”

 

 

KÜLTÜR ŞÖLENİ

“Karakeçili ilçe olalı 20 yıl oldu. Kırıkkale’nin il olmasıyla birlikte burası da ilçe hüviyetine kavuştu. Yani bir kent olma yolunda çok büyük bir başlangıç yaptı. Şimdi 20’nci yılındayız. Bakıyorum tabelaya 16. Uluslararası Kültür Şenliğini de bugün düzenliyoruz. Birçok yerden insanlarımız var. Bir tek Karakeçiliden değil. Ankara’dan gelen insanlarımız var. Burada güzel bir kültür şöleni, bir kültür okulunun temeli sağlam bir şekilde atılmış. Ruhunu da uygun bir şekilde icra ediliyor. Bunu geliştirerek belediye başkanımız başta olmak üzere katkı sağlayan herkesi tebrik ediyorum. Geliştirerek devam etmek lazım… Çünkü buradaki kültür burada vurgulanan şeyler geleceğe aktarılmak istenen milli manevi varlığımız, kimliğimiz kişiliğimiz bu topraklar için çok önemlidir”

 

KATKI SAĞLIYOR

“Aslında tüm Anadolu halkı biliyor. İç Anadolu’da Güneyde kuzeyde batıda kültürümüzü yaşatmaya bir araya gelmeye birliğimiz ve beraberliğimiz pekiştirmeye sevgiyi yüreklerimizde daha da genişletmeye ve yerleştirmeye yönelik bu tür festivaller çok büyük katkı sağlıyor. Bize geçmişte sağlıklı bir şekilde büyüklerimiz kültürümüzü manevi ve milli değerlerimizi aktardılar. Adeta tırnakları ile kazıyarak nerede ise bütün imkansızlıklara, bütün yokluklara rağmen asla kimliklerinden, kişiliklerinden, mili değerlerinden, manevi değerlerinden, taviz vermediler. Çarık giydikleri dönemlerde yavrusuna giydirdi kendisi çıplak ayak dolaştı. Biz bugünlere böyle geldik”

 

KARAKEÇİLİ FAZLA YATIRIM ALDI

“2010 yılına geldiğimizde artık Türkiye Cumhuriyeti dünyanın ilk 16 büyük ekonomisi, inşallah 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girecek. Siz birde 2023 yılında ekonomik olarak ilk 10 olduğumuzda Türkiye’nin Karakeçilisini görün. Ömrümüz olursa görürüz. Her alanda insanımızın ve gelecekte yavrularımızın ihtiyacı olan bütün yatırımları bir bir 8 yıl içerisinde          neredeyse tamamlama aşamasına geldik. Durmak yok bunlar devam edecek. Bugün Karakeçili’ye baktığımızda Cumhuriyet tarihinde almadığı kadar kamu yatırımı almıştır. Tamamen bir şehir olma noktasında temelleri sağlıklı bir şekilde atılmıştır. Sağlık alanında yapılan yatırımlar ulaşım alanında nüfusuna göre coğrafyasına göre Türkiye Cumhuriyetinde en önemli en fazla yatırımı alan yer Karakeçilidir”

 

HİZMET KERVANI

“Güneyi ve batıyı, İç Anadolu’nun bir kısmını tamamen alacak yol şuanda inşaat halinde devam ediyor. Kırıkkale sınırları içerisinde olan bölümü büyük çapta tamamlandı. Bir ufak yerde kamulaştırma problemleri var en kısa zamanda milletvekillerimiz ile bunları istişare ettik. Milletvekillerimiz çok gayretli çalışıyor. Kırıkkale’nin bir ara koordinatörlüğünü yaptım. Bu ipek yolunu tekrar canlandıracak yatırıma inşallah yakın bir gelecekte Karakeçili kavuşuyor. Karakeçiliyi önümüzdeki 20 – 30 yıla taşıyacak revize güzel bir imar planı yapacağız. Yani 30 yılın 40 yılın önünü gören şahane kültürümüze uygun Ankara’dan gelen insanların burayı bir vatan olarak tutabilecek oldukları gelip buradan arsa alıp ev yaptıkları konut yaptıkları yerleşmek için bir il yapma noktasında inşallah bir gayretimiz olacak.  Çalışmalar yapılsın gerçekleşsin bir festivale getirip açılışını yaparız. Bu hizmet kervanı devam edecektir” diyerek konuşmasını noktaladı.

 

KONSER VERİLDİ

Programa Güreş gösterileri ayrı bir renk kattı. Karakeçili halkı güreş gösterisini büyük beğeni ile izlerken yapılan müsabakada festival baş pehlivanı rakibi ile arasında 40 kilo farkı olduğu halde oyununa oyun uygulayıp künde yediği anda attığı bir kılçıkla rakibinin sırtını yere getiren,Murat Hikmet 1’inci, Ayhan Suzan 2’inci olurken Hasan Zeybek’te 3’üncü oldu. Dereceye girenlerin ödüllerini Vali Hakan Yusuf Güner, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem ve Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz takdim etti. Gösterilerin en ilgi çekicisi ise paraşüt gösterisi oldu. Vatandaşlar paraşüt gösterisini büyük bir keyif ile izledi. Vatandaşlara pilav ve et ikramında bulunuldu.

Ünlü Sanatçı Hasan Yılmaz’ın konseri Karakeçilileri coşturdu.Belediye Başkanı Bir Plaket verirken Kaymakam Hanım ise çiçek takdim etti. Festivalin daimi ozanlarından Kul Nüri ile Reyhani taşlamaları ile ilgi çektiler.sonra ise TRT sanatçıları sahne alarak müzik ziyafeti sundular.Akşam saatlerinde ise son dört yılın en kalabalık ve ne istekli halk birlikteliği sağlanarak festivalin ilk yapıldığı 1995 yılını andıran bir kalabalığa ulaşıldı.

Kırıkkaleli sanatçı Lara’nın konseri ile Kültür Şenliği gecesi muhteşem bir katılım ve tezahüratla devam etti.

İlerleyen saatlere nazaran Lara sahne hakimiyetini ve şarkıları halkla paylaşmayı sağladı.ses sistemlerinin arıza vermesi,jeneratörde aksaklıklar Lara nın canını sıskada sesini kısılması pahasına konserini tamamladı.program sonunda Belediye Başkanı Lara ya bir plaket verirken,Kaymakam Tuğba Genç ise çiçek verdi.coşkuyla kutlanan 16.Karakeçili festival şenliği  hatıra fotoğrafı çektirilerek programa son erdi.

AY-Haberci-Karakeçili Festivali Özel

AŞAĞIDAKİ RİNGE TIKLAYIN VE İZLEYİN..!

 

Festival Anısına Foto Galerimizi izleyebilirsiniz.

Bu haber 4918 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi