Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Kuş Gribi'ne mobil çözüm

Kuş Gribi'ne mobil çözüm

Tarih 26 Ekim 2008, 13:57 Editör PINAR YILMAZ

Kuş Gribi hem hayvan hem de insan sağlığı açısından çok önemli bir tehdittir.

Kuş Gribi’ne mobil araç çözümü

Tarım İl Müdürlüğü Kuş Gribi’ne mobil çözüm getirdi. Köy ve şehir çevrelerinde yaşayan halkı bilinçlendirmek amacıyla Mobil Bilgi Büfeleri Araçları oluşturan Tarım İl Müdürlüğü 30 Ekim Perşembe günü Mobil Bilgi Büfesi Aracının Keskin İlçesi Halk Pazarı’nda olacağını belirtti.

 

ÇOK ÖNEMLİ TEHDİT

Konu ile ilgili açıklama yapan Tarım İl Müdürü Süleyman Yıldız, “Kuş Gribi, yabani kanatlılarda doğal olarak bulunan bir virüs olmakla birlikte, yabani kanatlıları olumsuz olarak etkilemektedir. Kuş Gribi, yabani kanatlıların evcil kanatlılar ile teması sonucunda kolaylıkla bulaşabilmekte ve evcil kanatlılarda ani ve toplu ölümlere yol açmaktadır. Kuş Gribi’ni diğer hayvansal hastalıklardan ayıran ve insan sağlığı için tehlikeli kılan en önemli özelliği evcil veya yabani kanatlılarda yakın temas bulunan insanlara da kolaylıkla bulaşabilme özelliğidir. Kuş Gribi hem hayvan hem de insan sağlığı açısından çok önemli bir tehdittir. Ülkemiz 2005 yılı sonları ile 2006 yılı başlarında yaşanan Kuş Gribi salgınını havyan ve insan sağlığı açısından çok büyük kayıplar yaşanmadan kontrollü bir şekilde atlatılmış olmakla birlikte; coğrafi konumu, özellikle yabani kanatlıların göç yolları üzerinde bulunması ve sulak alanları nedeniyle hala tehdit altındadır” açıklamalarında bulundu.

 

SALGIN ÖNLENMELİDİR

Yıldız, “Kuş Gribi konusunda halkımız bilinçlendirilmelidir. Kuş Gribi vakalarında edinilen deneyimler tüm ülke genelinin, özellikle risk altında olan bölgelerde yaşayanların ve evcil kanatlı besleyen kesimlerin konuyla ilgili yeterli ve doğru bilgiye sahip olmasının salgınla mücadelede ne kadar önemli ve etkin olduğunu ortaya koymuştur. Hastalığın hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaşmasının en kısa sürede engellenmesi ve bu aşamalarda kontrol altına alınması insandan insana bulaşmanın önlenmesi için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle toplumda ve özellikle risk altındaki gruplar arasında Kuş Gribi salgını önleme ve salgından korunma yolları ile ilgili bilinç ve duyarlılık yaratılması ya da var olan bilincin güçlendirilmesi, bilgi kalitesinin yükseltilmesi gerekmektedir. Kuş gribinin nasıl bulaştığı, nasıl önlenebileceği, ne tür tedbirler alınması gerektiği ve halkın bu kapsamda alabileceği hizmetler konusunda bilgilendirilmesi amacıyla birbirine paralel ve koordinasyon içinde sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı  

 

BİLGİ GENİŞ KİTLELERE YAYILMALI

Mobil Bilgi Büfeleri araçları hakkında da bilgiler veren Yıldız, “Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ‘Kuş Gribi ve insana Tesir Eden Salgına Karşı Hazırlık ve Mücadele Projesi (AIHP)’ kapsamında Mobil Bilgi Büfeleri oluşturulmuştur. Mobil Bilgi Büfeleri ile bilgi kaynağını, bilgi alışverişinin düzenli olarak yapıldığı yerel pazarlara götürerek en önemli risk alanlarında kırsal kesimde yaşayan nüfusun Kuş Gribi konusunda bilinç, bilgi ve uyanık olma düzeyini artırmak, köylüler ve uzmanlar arasında bireysel ve yüz-yüze iletişimi sağlamak, köy ve şehir çevrelerinde yaşayan halkı sık ve sürekli ziyaret ederek bilgi vermeye oranla, görsel-işitsel yolla ve bilgilerin daha düşük maliyete geniş kitlelere sunulması amaçlanmaktadır” bilgisini verdi.

 

KESKİN HALKI BİLİNÇLENDİRİLECEK

Mobil Bilgi Büfesinin Keskin İlçesi’ni ziyaret edeceğini açıklayan Yıldız, “İlimizin bağlı bulunduğu Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde bulunan Mobil Bilgi Büfesi Enstitü Müdürlüğü’nün koordinasyonunda 30 Ekim 2008 Perşembe günü Keskin İlçemizde Halk Pazarı’nda olacaktır. Kırıkkale İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi ve Keskin İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler ve Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğünde görevli personel; ziyaretçilerin sorunlarını yanıtlayacak, halkı bilinçlendirici ve eğitici materyaller verecek ve video film gösterisi yapacaktır. Hava koşulları, yabani kuş hareketleri, kanatlıları kapatma gereği, ölü veya hasta kanatlı ve yaban kuşları konusunda özellikle uyanık olunması konusundaki ikazların yanı sıra, sulak alanlarda avlanma, saz kesimi ve hayvan otlama faaliyetlerinden kesinlikle kaçınılması gereken konulara yönelik uyarılar yapılacaktır. İl Sağlık Teşkilatı da genel hijyen konusunu vurgulayacaktır. Ziyaretçilerin de karşılaştıkları olağan dışı durumlar hakkında Mobil Bilgi Büfesi ekibine bilgi vermeleri teşvik edilecektir” ifadelerini kullandı.

Bu haber 4230 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Teknoloji

Dr. Cebrail Taşkın'ın Büyük Başarısı

Dr. Cebrail Taşkın'ın Büyük Başarısı Aşağı Mahmutlar'lı hemşerimiz Dr. Cebrail Taşkın Ağ Teknolojileri ve Telekomünikasyon adında bir kitap yayınladı.

Dünya oynarken bizde yasaklandı.

Dünya oynarken bizde yasaklandı. Sosyal ağ Facebook'ta 53 milyon kişinin oynadığı Farmville uygulamasına yasak geldi.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi