Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Tarihi Mezarı Soymuşlar

Tarihi Mezarı Soymuşlar

Tarih 08 Ocak 2009, 10:04 Editör PINAR YILMAZ

Kazı Sorumlusu Mustafa Metin Açıkladı.

Aşağı Mahmutlar beldesinde yapılan kazılarla ilgili kazı sorumlusu Mustafa Metin, mezarların daha önce açılıp içindekilerin çalındığından şüphelendiklerini söyledi. Tarih sever hırsızlarla ilgili Kırıkkale Cumhuriyet Savcılığı’nın harekete geçmesi bekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür ve Tabiat Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Anadolu Medeniyetler Müzesi tarafından 2 hafta süren kazı çalışmalarında bulunan mezarın milattan sonra 2 ya da 3. yüzyıla ait olduğunun tahmin edildiğini bildiren Anadolu Medeniyetler Müzesi Arkeologu ve kazı sorumlusu Mustafa Metin, kaya mezarın Roma imparatorluğu döneminde yaşamış önemli bir şahsiyetin mezarı olabileceğini düşündüklerini ifade etti. Metin mezarın daha önceki yıllarda açılarak soyulmuş ve tahrip edilmiş olduğunu vurguladı. Mezarda birkaç eşya parçasının bulunduğunu kaydeden Metin, ayrıca mezardaki ceset ile ilgili herhangi bir bulguya rastlanılmadığını bildirdi.

1700 Yıllık Geçmişe Sahip

Mustafa Metin tarihi mezarın geçmiş yıllarda açılarak içindeki eşyaların çalınmış olabileceğini söyledi Metin; ’’Kırıkkale’nin Aşağı Mahmutlar beldesinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları ile geçmiş yıllarda tahrip edilmiş bir adet Roma dönemine ait kaya mezar tespit edilmiştir. Kaya mezarı volkanik bir kayaç olan tüf kayalığa oyularak yapılmıştır. Yapılan incelemede kaya mezarının ön ve ana oda olma üzere 2 odadan oluştuğu görülmüştür. Ön oda dikdörtgen formlu olup, üst örtüsüne dair herhangi bir ize rastlanmamıştır. Asıl mezar odası ise yine dikdörtgen formlu olup, üst örtüsü tomoz formludur. Tomoz üst örtüsünün büyük bölümü kaçak kazılar sonucu tahrip olmuştur. Kaçakçılar tarafından tahrip edilen Roma dönemine ait kaya mezardan, yapılan kurtarma kazısı sonucunda cam bir ağırşak pişmiş toprak, seramik parçaları ile demir ve seramik çürufları elde edilmiştir. Elde edilen bu buluntular maalesef kaçakçılar tarafından bilinçsiz bir şekilde kırılarak etrafa saçılmıştır. Kaya mezarından ele geçirilen buluntular mezarın tipolojik yapısına göre yapılan inceleme sonucu mezarın Roma dönemine ait milattan sonra 2-3. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir’’ diye konuştu.

Bu haber 4415 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kültür - Sanat

DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9

DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9 DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9

Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı

Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi