Benimle Türkçemi Konuşurmusun Kampanyası


Açıklama: Benimle Türkçemi Konuşurmusun Kampanyası başlatıldı
Kategori: Delice
Eklenme Tarihi: 07 Ocak 2011
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 14:16
Site: Haberci71.com - Kırıkkale Haberleri
URL: http://www.haberci71.com/haber_detay.asp?haberID=4782


-''BENİMLE TÜRKÇE KONUŞUR MUSUN?''  

-KIRIKKALE'DE BİR GRUP LİSE ÖĞRENCİSİ, BAŞLATTIKLARI 

KAMPANYAYLA, 500 YABANCI KELİMENİN TÜRKÇE KARŞILIĞINI 

BULARAK, VATANDAŞLARA BU KELİMELERİ KULLANMALARINI 

TAVSİYE EDİYOR

 

Kırıkkale'de bir grup lise öğrencisi, başlattıkları kampanyayla, günlük hayatta kullanılan 500 yabancı kelimenin Türkçe karşılığını bularak, ziyaret ettikleri vatandaşlara bu kelimeleri kullanmaları önerisinde bulunuyor.

Delice ilçesine bağlı Çerikli Beldesindeki Çerikli Lisesi Kültür Edebiyat Kulübü tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde, tarih ve edebiyat öğretmeniyle birlikte 6 öğrenci, yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını bularak, okulda öğrenciler ile çevrelerinde konuştukları kişilerin Türkçe kelime kullanmalarını sağlamayı amaçlıyor.

Kampanyayla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Okul Müdürü Mustafa Ayhan, toplumda genel olarak insanların Türkçe kullanmak yerine yabancı kelimeleri kullanmayı tercih ettiğini gözlemlediklerini belirtti.

Kampanyanın da Türkçe konuşulmasını yaygınlaştırmak amacıyla hayata geçirildiğini dile getiren Ayhan, öğrencilerin günlük hayatta yaygın olarak kullanılan 500 yabancı kelimeyi sözlüklerden araştırarak Türkçe karşılığını bulduğunu söyledi.

Ayhan, bu çerçevede öğrencilerin okulda ve çevresindekilerle iletişim kurarak Türkçe konuşulması konusunda tavsiyede bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Kampanya kapsamında öğrencilerimiz resmi kurumları da ziyaret ediyor. Güzel Türkçemizin kullanılması için elimizden geleni yapacağız. Günlük yaşamımızın her alanında Türkçe konuşmak ve dilimizi daha kapsamlı öğrenmek istiyoruz. Burada amacımız Türkçemizi kurtarmaktır. Yapmış olduğumuz bu etkinliğimizin en önemli kısmı ise geleceğimizin teminatı olan gençlerimize Türkçemizin zengin bir dil olduğunu ve yabancı kelime kullanmaktan kaçınılması gerektiğini vurgulamaktır. Eğer bu duruma duyarsız kalırsak cümlelerimizin arasına yabancı kelimeler girmeye devam edecek.''

Ayhan, öğrencilerin ayrıca iş yerlerinde yabancı tabelaları olan esnafı da ziyaret ederek, mağaza isimlerini Türkçe karşılıklarıyla değiştirilmesi önerisinde de bulunduğunu anlattı.