Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HER GÜN GÜZEL AHLAKLI OLMAYA NİYET ETMEK

Nilgün Güney

29 Nisan 2014, 08:50

Nilgün Güney

HER GÜN GÜZEL AHLAKLI OLMAYA NİYET ETMEK

Müslüman güzel ahlakı yaşama konusunda Allah’a söz vermiş kişidir. Bu yüzden ömrü boyunca kendini ıslah etme ve güzel ahlakı herkese anlatmada çaba içinde olmalıdır. Tabii bu anlamda Müslümanın karşına güzel ahlak gösterip, tevekkül etmesi için olumsuz gibi görünen olaylar çıkacaktır. Müslümanın hayatı boyunca imtihan olacağı, güzel ahlak gösterebildiği ve gösteremediği olaylar çıkacaktır. Allah hataları da bir hayır ve hikmetle yaratandır. Bu yüzden Müslüman hatalarından dolayı yılgınlık göstermemeli, sabırla Allah’ın kendisine verdiği her saati, her günü fırsat bilip, ahlakını derinleştirme yolunda sabırlı olmalıdır.

Herkes şu andan itibaren güçlü bir Müslüman olmak için niyet edebilir ve her gün daha güzel ahlak göstermede kendini şartlayabilir. Fedakarlık, sabır, merhamet göstermesi gereken olayları fırsat bilerek güzel ahlak göstermede kararlı olabilir. Ancak Müslüman ne kadar güzel ahlaklı ne kadar çalışkan olursa olsun kendini yeterli görmemeli daha iyi olabilmek için çaba göstermelidir. Salih olarak yaptığı bir işten ayrıldığında hemen başka bir işe yönelmeli, Allah’ın kendisine verdiği zaman nimetini en iyi şekilde kullanmalıdır. Rabbimiz katında da geçerli olan budur.

“Şu halde boş kaldığın zaman, durmaksızın (dua ve ibadetle) yorulmaya-devam et.’’ (İnşirah Suresi, 7)

Güzel ahlaklı olmaya niyet eden Müslüman fedakarlık gösterilmesi gereken bir olayda atak davranır, yardım etmede şevkli olur. Allah’ı anmada daha istekli olmaya çalışır. Kardeşlerinin ihtiyaçlarını daha çok gözeten, daha çok faydalı olmaya gayret eder. Kardeşlerini onere etmede daha ince düşünceli olmaya çalışır. Yorucu olan işlerde ilk yardım eden olmaya, kardeşlerinin rahatını kendi rahatından daha önde tutmaya çalışır. Ve daha birçok güzel ahlakı Allah’ın rızasını için yaşamaya gayret gösterir.

Müslüman hayırlarda yarışan insandır. Bu yüzden sürekli kendini yenileme ve geliştirme konusunda daha istekli olmak durumdadır. Allah insana ahlakını derinleştirmesi konusunda çok kısa bir zaman vermiştir. Bunun bilincinde olan Müslüman zamanını en iyi şekilde değerlendirmeye, Allah’ın rızasının en çoğunu kazanmaya çalışır. Müslüman takvası ölçüsünde Rabbinin katında değerli olacaktır. Müslüman Allah’ı herkesten ve herşeyden çok seven olduğundan, O’nun rızasını kazanma konusunda asla yaptıklarını ve ahlakını yeterli görmez, sürekli daha iyisi için bir çaba halindedir. Bu konuda da sürekli kardeşleriyle yarışır. Ancak bu yarış kardeşini alt etme, onun yaptığı salih amele engel olmak anlamında değildir. Müslümanın yarışında bir rekabet yoktur. Bu rahmani bir yarıştır. Müslüman bu yarışta kardeşinin ahlakını güzelleştirme, daha çok salih amel yapmasına vesile olmak konusunda da yardımcı olmaya çalışarak yarış halindedir.

“İşte onlar, hayırlarda yarışmaktadırlar ve onlar bundan dolayı öne geçmektedirler.’’(Müminun Suresi, 61)

Rabbimiz güzel ahlakta yarışarak öne geçmiş kullarına ahirette eşsiz güzelliklerin olduğu, sonsuz cenneti vaatetmiştir.

“Yarışıp öne geçenler de, öne geçmiş öncülerdir. İşte onlar, yakınlaştırılmış (mukarreb) olanlardır. Nimetlerle-donatılmış cennetler içinde; Birçoğu geçmiş (ümmet)lerden, Birazı da sonrakilerden. 'Özenle işlenmiş mücevher' tahtlar üzerindedirler. Karşılıklı yaslanmışlardır.’’(Vakıa Suresi,10-16)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber 2764 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi