Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

SANAT VE KALİTENİN TEBLİĞDEKİ ÖNEMİ

Nilgün Güney

09 Kasım 2014, 00:50

Nilgün Güney

SANAT VE KALİTENİN TEBLİĞDEKİ ÖNEMİ

Bir milletin gelişmişliğini gösteren en temel öğelerden biri sanat ve kaliteye verdikleri önemdir. İnsanlara yol gösterici olarak gönderilen Kuran’da insanın ihtiyaç duyacağı tüm hükümler bulunmaktadır. Bu hükümlerden biri de sanat ve kalitedir. Yani birçok insanın bildiğinin aksine sanat ve kalite İslam’da öğütlenmektedir. Tarihe baktığımızda ise İslam’ın bu anlamda dünyaya yön verdiğine şahit oluruz.

Müslümanlar bir tek müzik, resim gibi alanlarda değil birçok açıdan kaliteye önem vermeye çalışırlar. Örneğin Müslümanlar dış görünüşleri ile de tebliğ halinde olduklarından, diğer insanların kalbini İslam’a ısındırmak ve tabii Allah’ın öğütlediği bir konu olduğu için giysilerinde oldukça özenli ve temiz olmaya gayret ederler. İslam’ın özünü bilmeyen bazı insanlar, güzel giyinmenin ve bakımlı olmanın İslam’da yerinin olmadığını söyleseler de Peygamberimiz (sav) ve sahabe bu konuyu hayatlarında en güzel şekilde uygulamışlardır.

"Allah güzeldir, güzelliği sever, güzel giyinmek kibir değildir, kibir (mazhar olduğun nimeti kendinden bilip) hakkı reddetmek, halkı hakir görmektir." (Kütüb-i Sitte, Muhtasarı Tercüme ve Şerhi, Prof. Dr. İbrahim Canan, 7. cilt, Akçağ Yayınları, Ankara, s. 208)

Kuran’da ise bu konu şöyle haber verilmiştir:

Elbiseni temizle. Pislikten kaçınıp-uzaklaş. (Müddessir Suresi, 4-5)

Müslümanlar dış görünümlerinde olduğu gibi bulundukları ortamların da bakımlı, temiz ve estetik olmasına dikkat ederler. Müslüman cenneti hedeflediği için dünyadaki ortamını da oraya benzetmeye çalışır. Örneğin Müslümanlar evlerinin hoş, temiz, estetik olmasını sağlarlar. Ev eşyalarını estetik seçmeye çalışır, temizliğine son derece titizlenirler. Evlerinde tablo, heykel gibi sanat eserleri kullanır, ferah olmasına dikkat ederler. Yaşanılan yerin güzel olmasına dikkat çeken en temel ayetlerden biri de Hz. Süleyman kıssasında geçen Hz. Süleyman’ın köşküdür. Öyle ki Sebe melikesi Belkıs, Hz. Süleyman’ın köşküne girdiğinde çok etkilenmiş ve köşkün güzelliği İslam’a kalbinin daha hızlı bir şekilde ısınmasına vesile olmuştur.

Ona: "Köşke gir" denildi. Onu görünce derin bir su sandı ve (eteğini çekerek) ayaklarını açtı. (Süleyman:) Dedi ki: "Gerçekte bu, saydam camdan olma düzeltilmiş bir köşk zemindir." Dedi ki: "Rabbim, gerçekten ben kendime zulmettim; (artık) ben Süleyman'la birlikte alemlerin Rabbi olan Allah'a teslim oldum." (Neml Suresi, 44)

Sanat ve kaliteden uzak yaşayan milletlerin ne kadar zayıf oldukları aşikardır. Böyle milletlerin bireyleri genel olarak sığ bir düşünceye sahip olduklarından, bu durum, o millettin refah düzeyine de yansımıştır.

Sanat ve kaliteye önem vermeyen insanların Allah’ın yarattıklarına karşı hayranlıkları da oldukça zayıftır. Örneğin küçük bir çocuğun güzelliği, minik bir kedinin sevimliliği ve tüylerinin şekerliği, hoş görünüme sahip bir çiçeğin etkileyiciliği bu insanların kalbinde bir heyecan meydana getirmez. Bu durum, bir insanın hayatta yaşayabileceği en büyük kayıplardan biridir. Oysa İslam’ın özünü anlamış bir Müslüman’ın Allah’ın yarattığı sanata karşı gözleri kapalı değildir. Bu ince sanatın detaylarına dikkat etmeye ve üzerinde derin tefekkür etmeye çalışır. Bu da Müslüman’ın Allah’a olan sevgisini daha da arttırır.

Bazı Müslümanlar, sanat ve kalite konusunda zayıf oldukları için İslam’ı gereği gibi insanlara tebliğ edememektedirler. İslam’da sanatın ve kalitenin olmadığını düşünen insanlar ise İslam’a önyargılı yaklaşmaktadırlar. Müslüman dünyanın en modern, en ince düşünceli, en sanatçı ruhlu insanıdır. Bugün birçok insanın İslam’dan uzaklaşmasının başlıca nedenlerinden biri İslam dünyasındaki bu eksikliktendir. Bu yüzden Müslümanların İslam’ın özünde olan sanat, kalite ve temizlik anlayışını en güzel şekilde hayatlarına uygulamaları aciliyetli bir konudur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber 2640 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi