Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Yoksulluğun Nedenleri

Osman TÜRKYILMAZ

28 Temmuz 2009, 09:58

Osman TÜRKYILMAZ

Ülkemizde 1986 yılında yürürlüğe giren 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile sosyal yardım hizmetlerinin etkin bir biçimde yürütülmesi, kaynakların sosyal yardım ve desteğe ihtiyacı olan ihtiyaç gruplarına ulaştırılması ve en etkin biçimde kullanımı hedeflenmiştir. Ülkemizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kapsamında yapılan uygulamalarda karar mercii “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulu” ve uygulama mercii ise “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü”dür.
        Yoksulluk olgusu toplumda var olan diğer sosyal sorunları arttırmakta ve derinleştirmekte, hatta bir çeşit kısır döngüye yol açmaktadır. Günümüzün önemli konularından olan küreselleşme süreci bu kısır döngüyü daha da karmaşık bir hale getirmektedir. Bu nedenle, uluslararası pek çok kuruluş, hükümetler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları yoksulluk sorununu gündemlerine almakta ve yoksullukla mücadele yolları aramaktadır.
         Günümüz dünyasında yoksulluk sadece kişinin beslenme, barınma gibi yaşamını sürdürmek için gerekli olan temel ihtiyaçlarını karşılama durumu ile bağlantılı olarak algılanmaktan çıkmıştır. Ayrıca, özellikle küreselleşmenin de etkileri ile birlikte yoksulluk, tek tek toplumun sorunu olmaktan çıkmış, dünyadaki pek çok toplumu etkileyen ciddi bir sorun olmaya başlamıştı Söz konusu rakamların da gösterdiği gibi, yoksul kişiler insani gelişmeden de mahrum kalmışlardır. İnsani gelişme, insanların hak ettikleri bir yaşam için karar ve seçeneklerini arttıran kendilerine verilmiş veya yaratılmış olanaklardır. Gerek iyi gerekse kötü her türlü değişikliği etkileyebilen insanların, uluslarının zenginliği olduğu, ihtiyaç ve seçeneklerin sonsuz olduğu ve zaman içinde değişebileceği göz önünde bulundurulduğunda, insani gelişmenin, insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yaratılan ortamlar olduğunu söyleyebiliriz. İnsanların, seçeneklerini arttırabilmeleri ve büyüyebilmeleri için ve insanın kendini veya çevresini geliştirecek seçeneklere ve haklara sahip olabilmesi için yeteneklerini geliştirmesi gerekir. Uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olmak, temiz su ve yiyecek gibi basit ihtiyaçları karşılayabilmek, sosyal, ekonomik ve siyasi etkinliklere katılmak, bilgiye daha fazla ulaşabilme imkânı, daha güvenli bir hayata sahip olmak ve diğer tüm siyasi ve kültürel haklar insani gelişmenin temelleridir.
            Sonuç olarak, yoksulluk hem dünyada hem de ülkemizde pek çok kişiyi etkisi altına alan ciddi bir sorundur.

Bu haber 3096 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi