Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

SELVİ BOYLU AL YAZMALIM

Osman TÜRKYILMAZ

28 Temmuz 2009, 10:02

Osman TÜRKYILMAZ

SELVİ BOYLU AL YAZMALIM

12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğan Ünlü Türk asıllı Kırgız yazar Cengiz AYTMOTOV’  u kaybetmemizin üzerinden tam bir yıl geçti.  Biraz kitaplarından biraz yaşantısından biraz siyasi ve edebiyatından bahsederek sizlere bu ünlü yazarımızı naçizane anlatmaya çalışacağım.

 Geçen yıl 10 Haziran da kaybettiğimiz Cengiz AYTMOTOV u Türk kamuoyu o nun aynı adını taşıyan eserinden  filme alınan  Selvi Boylu Al Yazmalımla tanıdı. Kadir İNANIR ve Türkan ŞORAY da çok güzel oynayarak Türk klasikleri arasına koydular yazarın bu güzel romanını. 

Yazarlığa 1952' de başlayan Aytmatov, 1959'da Kırgız Pravdası gazetesinde muhabir oldu. Daha sonra Povesti Gori Stepey (Dağlar ve Steplerden Masallar) adlı öykü kitabıyla büyük ün kazandı. Bu eseri, 1963'te Lenin Ödülü'ne lâyık görüldü ve bu ödül onu aynı zamanda en genç Lenin Ödüllü yazar da yaptı.

Yazarın  milletinin tarih boyunca kazandığı sosyal, kültürel, ahlaki, edebi, askeri yani bütün maddi ve manevi zenginliğini eserlerine yansıtmış, yaşadığı coğrafyanın insanının tarih içinde kazandığı değerleri, acılarını, kahramanlıklarını, tecrübelerini yazıya döküp ölümsüzleştirmiş, Kırgız Türk halkının içinde düştüğü zor durumları eserlerinde en güzel şekilde anlatmış, onların çözümlerine dair ipuçları göstermiş, eserlerinde kendi ifadesi ile ‘tipik insan’ı ortaya koymaya çalışmış bir yazardır.

Hikayelerinde milletinin temel mülkü olan milli hafızaya ait efsane, destan, masal, hikaye ve türküleri ve bunların meydana geldiği şartları, ardındaki hikayeleri, insanları kullanırken, Kırgız Türk kültürünü, psikolojisiyle, duyuş ve anlayış tarzıyla, maddi manevi zenginliğiyle o kültürü bina edenlerin evlatlarına yeniden hatırlatmaya çalıştı.

Ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov, böbrek yetmezliği sonucu tedavi gördüğü Almanya'nın Nünberg kentindeki hastanede 10 Haziran 2008 günü hayatını kaybetti.

Yazarın eserleri içinde kendi okuduğum ve çok beğendiğim ve okumalarını tavsiye edeceğim birkaç romanından da bahsetmek istiyorum.

• Darağacı - Dişi kurdun Rüyaları 

• Gün Olur Asra Bedel

• Beyaz Gemi

• Selvi Boylum Al Yazmalım

• Elveda, Gülsarı!

• Cemile

• Toprak Ana

• Cengiz Han'a Küsen Bulut

• Deve Gözü

Gençlerin mutlaka okuması gereken ve yazarın yaşadığı sıkıntılı savaş dönemini anlattığı Toprak Ana çok güzel bir dille yazılmış sade anlaşılır ve akıcı Kırgız TÜRK lerinin kominizim le yönetilen Rusyada çektikleri eziyetleri anlatan ve kendimizede dersler çıkarmamız gereken bir roman olduğunu düşünüyorum. Keza Gün Olur asra bedel ve Atıyla konuştuğu ve bir atın başından geçen zor günleri anlatan El veda gülsarı bence mutlaka okunmalı ve çocuklarına da okutulmalıdır. Mekanın cennet olsun….

Bu haber 4527 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi