Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

MÜMİNLERİN SONSUZA KADAR SÜRECEK KARDEŞLİĞİ

04 Ocak 2011, 03:07

            MÜMİNLERİN SONSUZA KADAR SÜRECEK KARDEŞLİĞİ

Kuran ahlakını samimiyetle yaşayan insanlar, birçok nimetin güzelliğini de çok yüksek yaşarlar. Bu güzelliklerin en güzellerinden biri de  hiç kuşkusuz, Yüce Allah’ın ‘Müminler ancak kardeştirler…’ (Hucurat Suresi, 10) ayetiyle haber verdiği ve müminlerin kalpleri arasında kıldığı kardeşlik duygusudur.

Samimi insanların birbirlerine duydukları sevgi çok derindir, çünkü bu sevgi onların kalplerini dolduran Allah sevgisinden kaynak bulur. Yine müminlerin umut ettikleri, cennette de mümin kardeşleriyle birlikte sonsuza dek eşsiz güzellikler içerisinde mutluluk dolu bir yaşamdır.

Samimi müminler Allah’ın bir emri olarak hayırlarda yarışırlar. Yüce Allah'a yakın olabilmek için, bu rahmani yarışta gücü yettiğince çaba harcayan her inanan, mümin kardeşine de yardımcı olur, kardeşi için dua eder, Cennetine vesile olmaya çalışır.

Aralarındaki bu sağlam gönül bağı nedeniyle, her konuda birbirleri için şefkatli davranır ve birbirlerinin hatalarını bağışlarlar. Müminler arasında da sıkıntılı anlar olabilir. Böyle durumlarda kişi, mümin kardeşinin iyi yönlerini ve onun Allah rızası için yaptıklarını düşünür, asla kin ve düşmanlık beslemez, ona yardımcı olmaya çalışır. Bir Kuran ayetinde Yüce Rabbimiz cennet hayatında Müslümanların bu durumunu şöyle bildirmiştir:

"Onların göğüslerinde kinden (ne varsa tümünü) sıyırıp-çektik, kardeşler olarak tahtlar üzerinde karşı karşıyadırlar." (Hicr Suresi, 47)

Dünya hayatında, insanları saptırmak için kuruntulara düşürmeye çalışan şeytan, müminlerin arasındaki tesanüd ve dayanışmayı da bozmaya çaba gösterir. Kuran’da müminlerin aralarını bozmaya çalışan şeytanın durumu şöyle bildirilir:

 "Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır. Şüphesiz şeytan insanın açıkça bir düşmanıdır." (İsra Suresi, 53)

Şeytanın fısıldadığı sinsi tuzaklara düşmemek için müminler birbirlerine sürekli hatırlatmalarda ve uyarılarda bulunurlar. İşte gerçek ilgi ve sevgi de böyle olur. Bu sevgi herhangi bir dünyevi çıkar kaygısı ile bozulmamış sevgidir, Yüce Allah’ın müminlerin kalplerinde kıldığı bir nimettir.

Peygamberimiz (sav) veda hutbesinde müminler arasındaki kardeşliğin asla bozulmamasını bizlere şöyle vasiyet etmiştir:

‘Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz! Müslüman Müslümanın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler...’

İnanan insanların bu kardeşlik bağlarını daha da güçlendirilmeleri gerekir. Çünkü, cennetteki kardeşliğin temelleri burada atılır. Dünya hayatında birbirlerine karşı sevgi dolu olan müminler, Allah’ın dilemesiyle cennet nimetlerini ve güzelliklerini de birlikte tadacaklardır.  

… "Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla ve kalplerimizde iman edenlere karşı bir kin bırakma. Rabbimiz, gerçekten Sen, çok şefkatlisin, çok esirgeyicisin." (Haşr Suresi, 10)

Nilgün Güney Marmara Üniversitesinde Öğrenci

 

 

 

Bu haber 3302 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi