Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

ÖMÜR BOYU YETİŞKİN EĞİTİMİ NİN ÖNEMİ

Raziye UNAL

04 Ocak 2011, 22:06

Raziye UNAL

ÖMÜR BOYU YETİŞKİN EĞİTİMİ’NİN ÖNEMİ (04-ocak 2011 salı)

Kıymetli akıl sahipleri, insan dünyaya bir kere gelir, dünyaya boş gelip boş gitmemeli, her anımızı, her zamanımızı çok iyi değerlendirmeliyiz. Hayatımızı hatalar, yanlışlar ve pişmanlıklar içinde geçirmemeli bize bahşedilen ömrü heba etmemeliyiz. İnsanların % 70i daha 45– 50 yaşına gelmeden vefat ettiğini söylüyor uzmanlar. Hal bu ki 40 - 65 yaş arası insanların en olgun en verimli zamanıdır.

 Atalarımız, “Ağaç yaş iken eğilir” derler. Çocuklukta iyi yetiştirilen başarılarından zevk alan hayatına anlam ve değer katan genç hayatını sağlam temeller üzerine kurar, hayatının her devresi başarı ve mutluluklarla zirveye ulaşır. Ya iyi yetişmeyen veya sonradan bilinçlenmeyen kişiler, doğruyu yanlıştan ayırtamaz, her an bir hata yapabilir bu hatalar sonunda kendinin ve çevresinin geleceğini de kararmış olur.

Bir milleti millet yapan onun kültürüdür. Eğitim bireyin ve insanlığın gelişim ve refahını artırmayı amaçlayan bir güçtür. Eğitim deyince de aklımıza dershaneler kurslar okullar, seminerler, yüksek lisanslar,  özel ve toplumsal eğitimler gelir.  Eğitim çalışmaları gün geçtikçe gelişmektedir son zamanlarda Ömür boyu eğitim çalışmaları Dünyada ve Ülkemizde yaygınlaşmaya, başlamış bulunmaktadır.

Bu gün Avrupa, bir buçuk asırdan beri yetişkin eğitimi ile de bilgilenmekte, insanları kendilerine hayran bırakmaktadırlar. Yetişkin eğitimi, insanın okul ve çalışma hayatı dışında kalan zamanda, kendini yetiştirip geliştirmesidir.

Avrupa’ya gidip gelenler oradaki insanların ne kadar dürüst olduğunu, hastanelerde hastalara ne kadar güzel, ilgi ve itina ile bakıldığını, sokakların evden temiz olduğunu, çocuklarını ne kadar güzel yetiştirdiklerini, şiddet uygulamadıklarını görüyor hayran kalıyor çevresine anlatıyorlar.

Onlar kendi kültürlerini kendi anlayışlarına göre en iyi şekilde uyguluyorlar, bizde kendi kültürümüzü en iyi şekilde uygulayacak, daha üstün başarılara imza atacağız.          

Araştırmalarımıza göre Ömür boyu yetişkin eğitimi Ülkemizde ilk olarak Güzel Hasletler Eğitim Derneği(Gülhaseğitim) ilk deneme çalışmaları ile başlamış bulunmaktadır.

Çalışma programlarımız:

Gülhaseğitimin programında üç hedef ve 12 konu işlenmektedir. Bu eğitimde 18 yaşını dolduran herkes bu eğitime katılabilir, katılan kişiler kendini, hem de gelecek nesilleri daha iyi yetiştirmeyi öğrenecektir. 

Güzel Hasletler eğitim Derneği(Gülhaseğitim)in ilimizin kurumları ile birlikte hazırladığı eğitim seferberliği programı için, her hafta üç konu Web sitemizde, bazı yerel gazetelerde, yerel radyoda yayınlanmaktadır.

Ülkemizde ve ilimizde ilk defa deneme çalışmaları ile başlanan yetişkin eğitimi ile sevgi saygı artacak, daha kişilik sahibi, daha sağlıklı ve daha başarılı kimseler olarak kendimizin ve çevremizin çehresi değişecektir. Eğitimin yayınlandığı Web sitemiz: www.gulhas.org dur.

Ümit ediyorum ki eğitim çalışmalarımız her yıl 12 konudan biri projelendirilecek, gelişerek devam edecektir. Deneme çalışmaları Haziran sonlarında eğitime katılan kişiler, kurumlar ve mahalleler arasında yapacağımız bilgi yarışmalarda, başarılı olan kişiler, sürpriz hediyelerle onurlandırılacaktır.

Bu eğitimi nasıl hazırlıyoruz

Bu eğitim İlimiz Valiliğine bağlı kurumların daha önce kendi bünyelerinde uzmanların hazırladığı çalışmalar olabiliyor. Yada uzmanların özel hazırladığı bir çalışma olabilir veya internette yayınlanan bilim adamlarının uzman yazarların çalışmalarından faydalanarak hazırlanan en güzel en başarılı çalışmalar yada, karma çalışmalar dan faydalanabiliriz.

Sonuç olarak kıymetli uzmanlarımızla görüşüp istişare ettiğimiz ve sonunda uzmanın onayladığı, makale türü yazı metnini derneğimize gönderiyorlar. Bu çalışmayı bir aksaklık olmaması için yeniden gözden geçirerek önce www.gulhas.org isimli web sitemizde yayınlıyor, yerel gazetelere gönderiyor. Yerel Radyoda bu metnin sunumunu yapıyoruz.

Bu eğitime nasıl katılınır?

Kıymetli Akıl sahipleri, bu hazırladığımız çalışmalar inanç, ahlak, akıl, bilim değerlerinden ayrılmayan eğitim çalışmalarımız, bütün ev hanımları, emekliler, çalışma ve okul hayatı dışında eğitime birlik beraberliğe yer verenler içindir. (çalışanların vakti yok, okuyanlara ihtiyaç yok demek, diğer insanların faydalandığı bilimsel doğrulardan, öz kültüründen uzaklaşmak demektir. Kaldı ki insanın haftada bir saatini ihtiyacı olan genel eğitime ayıracak zamanı olur.)

Bu çalışmada toplumu kimler yönlendirir. 

Bu Yetişkin eğitimi konusunda bilinçlenen kişiler başkalarının bilinçlenmesinde aktif rol almalı mutlaka her bilinçli kişi bir başka bilmeyenin öğrenmesi için gayret etmeli, bu bir insanlık görevidir.

İlimize 10 fabrika yaptırılmış olsa yinede kalkınmış olmayız. Çünkü insanların kültürel alanda da kalkınması, kazancını zamanını değerlendirmesi, sağlıklı yaşayabilmesi, kişilik sahibi olması gerekmektedir.

Kıymetli yöneticilerimiz çalışanlarınızın başarısı, sizin başarınızdır. Sorunlu kişiliksiz sağlıksız tembel insanlarla başarılı olmak mümkün değildir.

Tabiî ki sizlerde yetişmiş kişilerle çalışıyorsunuz. Ama bir gerçek var ki her insanın yeterli kapasiteye sahip olduğunu söyleyemezsiniz. Her insanın öğrenmesi gereken bilgilerden haberdar olması gerekmektedir.

Her zaman ihtiyacımız olan yeni bilgilerle donanmalıyız. Ve bilgilerimizi güncelleyerek unutmayı engellemeliyiz.

İnsanlığın kurtuluşu Hayat Boyu öğrenmesi gereken yetişkin eğitimindedir. Hem de hiçbir karşılık istemeden yapılmaktadır.

Siz ana babaların, eğitimcilerin, yöneticilerin yapacağı iş bu eğitimi bireylerin yaşamasını sağlamaktır.

Kurumlarda

Sitemizde yayınlanan çalışmalarımızın önemini yıl sonunda yarışmalarla manaton hayattan nasıl kurtulacaklarını ödüller alacaklarını aynı zamanda kültürel alanda gelişecekleri bildirilir. Ayrıca her kurum başarılı elemanını ödüllendirmelidir. Bilgilenmek için Anlatımı güçlü olan personelinizden biri eğitim salonunuzda sunum yapabilirler. Bu mümkün olmazsa eğitim çalışmalarımız e postalarına gönderebilir. Böyle bir ihtimalde yoksa personellere çalışmaların fotokopisi gönderilir. Bu çalışmaların faydaları kat kat fazlası ile kuruma geri dönecektir.

Bu eğitimin hedefleri: Kişilik sahibi olmak, Sağlıklı yaşamak ve Çalışmalarda başarılı olmaktır. Ve bu hedefler dörder ana konudan oluşmaktadır.

1-      KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK:

1-İnanç ve sevgi: Allah inancı ve sevgisi her ilmin başıdır. Vatan, insan, hayvan ve doğa sevgisi her insanın kalbine işlenmeli, Yaratana, kendimize, ailemize, çocuğumuza ve çevremize  karşı sorumluluklarımızı yerine getirmelidir. 2-Ahlaki değerler:  Bu eğitimde ahlaki değerlerimizi bir kat daha yükseltebilmektir. Güzel ahlaklı insan, çevresine sevgi, saygı, hoşgörü ve temizlik örneği olur. Dolayısı ile iyilik ve güzelliklerin çoğalmasına vesile olacaktır. 3-Aile eğitimi: Birbirine sevgili saygılı ve birbirinin haklarını gözeten sorumluluk sahibi eşler olmakla, insanın evi cenneti olabilir. Sade nefsi arzularla isteklerini tatmin için kurulan emek verilmeyen yuvalar insanın cehennemi olabilmektedir.  Bu bölümde iyi aile kurmayı varsa sorunlarını çözmeyi amaçlamaktayız.

4-Çocuk eğitimi: Çocuk ailenin eseridir, Gelecek nesillerin yüz akımız olması için, onları nasıl yetiştireceğimizi iyi öğrenmemiz, sorunlarını çözebilmemiz, şiddetten uzak tutabilmemiz gereklidir.

SAĞLIKLI YAŞAMAK:

1-Koruyucu hekimlik bilgileri: İnsan yaşına göre sağlıklı yaşama kurallarını öğrenmelidir. Üreticiler kendisi için istediği iyilikleri diğer insanlar içinde istemelidir. Diğer insanları zararlı gıdalardan korumalı, doğal gıdalara yer vermelidir.

 2-Zararlı alışkanlıklar: İçki, sigara, kumar, uyuşturucu, fuhuş aile ve toplumu, sağlığı, kişiliği bozan, insanı sefalete düşüren, hastalıklara ram eden, kötü alışkanlıklardır.  İnsanlar bu kötü alışkanlıklardan korunma ve kurtulma yollarını öğrenmelidir.            3-Spor: Her şey durgunlaştıkça bozulur nerede hareket orada berekettir. Spor sağlığımız ve yaşımıza uygun olarak hareket etme dinç kalma yöntemidir. İnsanın aklının ve bedeninin  çalışması ile ruhen  ve bedenen sağlıklı yaşayacaktır.

            4-Tabiat eczanesi:  Dengeli beslenmeyi gereğinde perhiz yapmayı öğrenmeli, hangi rahatsızlığımıza karşı hangi gıdaları almamız gereğini, sağlıklı yaşamak için doğal gıdalardan, şifalı bitkilerden faydalanmayı öğreneceğiz.

ÇALIŞMALARDA BAŞARILI OLMAK:

1-Çalışmanın önemi: İnsanlara çalışmayı sevdirmek, köşe dönme,(havadan para kazanma ) hayalinin zararlarını bildirmek, başarılı insanlardan örnekler vermekle gerçekleşir. Bu bölümde sanat, siyaset ve fen dalında başarılı insanların hikâyeleri konu edilir.

2-Zamanı değerlendirme: Çalışma ve başarmanın temelinde zamanı iyi değerlendirme vardır, çünkü zaman hayattır ve zamanı dolu yaşamalıdır. İnsanlara çalışma azmi ve zamanı iyi değerlendirme alışkanlıkları kazandırılır.3-Mesleğimin püf noktaları: İnsanın başarılı olması için mesleğinin püf noktalarını öğrenmesi  işi ilmine göre öğrenmesi  gerekmektedir. Kişinin mesleğinde başarısı için diğer meslektaşlarının ilminden faydalanması gerekmektedir. Bunun için çalışmalardaki başarıları konu alan makaleler yayınlanacaktır.4-Dil  eğitimi: İnsanlar arası iletişimin, önemi, beden gücü ile çalışmak kadar önemlidir. Yabancı dil eğitimi, güzel konuşma sanatı çok önem arz etmektedir. Bu eğitimle çevremizle olan iletişimimizi yeniden düzenleyeceğiz.

            Bütün bu eğitim konusunda ilginizi bekliyor, selam ve saygılarımızı sunuyoruz.

                                               Güzel Hasletler Eğitim Derneği

 

 

Bu haber 4703 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi