Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

SÜRGÜNDE 50.YIL''AHISKA TÜRKLERİ''

Şelçuk Silsüpür

08 Temmuz 2011, 10:30

Şelçuk Silsüpür

SÜRGÜNDE 50.YIL “AHISKA TÜRKLERİ”  

                    “ Kâfir Moskof’a baş-öfke verilir, Yedi yerden Fakir beli kırılır,Kesilir sınırlar, Kurgan kurulur,                      İslam’ın vatanı elden gidiyor.”Âşık Üzeyir Fakiri- Ağıtı)Ahıska Türklerinin asıl vatanı bugünkü Gürcistan Cumhuriyeti’nin toprakları içinde kalan ve Türkiye ile komşu olan Ahıska, Ahılkelek, Aspinza, Adıgen ve Bogdanovka vilayetleridir. Bu Türklere “Ahıska Türk’ü” denmesinin sebebi bu vilayetleri içine alan coğrafyanın Ahıska olmasından ileri gelmektedir.

            Ahıska’da İslam öncesi dönemlerde Sakalar, Massegetler, Hunlar, İlk Kıpçaklar, Alanlar, Savurlar gibi çeşitli Türk topluluklarının yerleştiğini birçok kaynakta rastlıyoruz.

            XI. y.y’ dan itibaren Ahıska Bölgesi, Kafkaslar, Orta Doğu ve Doğu Anadolu’da kurulan çeşitli Türk devletleri ve siyasi oluşumları içerisinde yer almış, İslam dinin Gürcistan’da da yaygınlaşmasıyla artık tam bir “Türk Yurdu” olmuştur.

            1573’de Osmanlı İmparatorluğu’nun Gürcistan’ı fethetmesinden sonra; özellikle Konya’dan, Tokat’tan, Yozgat’tan seçilen Türk aileler Ahıska ve civarına yerleştirildi. Bu muhacir Türkler, Ahıska civarına daha önce yerleşmiş olan Türkmenlerle karıştı. Daha sonra bölgeye yerleştirilen Kürtler, bu bölgeye yerleşen Ahıska Türkleriyle kaynaşıp her yönden Türkleştiler.

            Son 70 yılda 3 defa sürgüne ve 1944 yılında da kanlı diktatör Stalin’in hışmına uğrayarak resmen soykırıma uğrayan soylu Ahıska Türkleri’dir. Bu kanlı sürgünde Rusya ve Orta Asya bölgelerine dağıtılmış ve binlerce de şehit vermişlerdir. Stalin Diktatörlüğünün kendi vatandaşlarına suç isnat ederek; ezme, zulmetme politikasında bahtına “Türk” olmak suçu çıkan ve bu suçun bedelini çok ağır ödeyen özbeöz Anadolu Türkleridir.  

            Ahıska Türkleri bugün, 13 cumhuriyetin 264 değişik bölgesinde yaşamaktadırlar. Rusya 70 bin, Kazakistan’da 145 bin, Özbekistan’da 30 bin, Ukrayna’da 18 bin, Türkiye’de 200 bin, çeşitli ülkelerde de 3 bin olmak üzere toplam 629 bin Ahıska Türkleri vatanlarına hasret sürgün hayatı yaşamaktadırlar.

            M.E. Resulzade’nin ifadesiyle “Türklerin en gaddar ve acımasız düşmanı olan Stalin ve onun cellâtları “ Ahıska’yı esasen bir Gürcü fanatizmi ile Türklerden tamamen temizleyerek hepsini Orta Asya’ya sürgün etmişlerdir.

            Ahıska Türkleri’ne “Mesket Türkleri” adı verilmesinin sebebi Gürcistan’ın Masketi bölgesinden sürülmüş Türkler olmasındandır. Bu isim bile bu asil milletin anayurdunun resmen kabulü ve varlığının tescilinden başka bir şeyde değildir. Oysa bu halk senelerce unutulmuş, varlığı göz ardı edilmiş ve bu çaresiz soylu Türklere sahip çıkan da olmamıştır.

            1956’da Stalin’in sürgün kararı kaldırılmışsa da Ahıska Türkleri’nin geçmişte oturduğu alanlar hudut bölgesi ilan edildiğinden geri dönüşleri mümkün olmamıştır.

            1950’li yıllarda Türkiye’ye toplu olarak göç talebinde bulunan topluluk, Anadolu Türkçesiyle konuşmakta, kendilerini de “Anadolu Türk’ü” olarak nitelendirmektedirler. Yaşlı Ahıskalıların “Biz Osmanlı Türküyüz ve bununla gurur duyuyoruz” ifadeleri ile de kimliklerini ortaya koymaktadırlar. Bu duygular uzun yıllar Rus baskısı altında kalarak, kültürlerini bugünlere taşıyabilmek için verdikleri yoğun ve amansız mücadeleler sonucu daha da pekişmiştir.    

            SONUÇ: Ahıska 16 Mart 1921 Moskova anlaşması ile Türkiye tarafından Rusya’ya terk edildi. Stalin tarafından sözde casusluk yaptıkları iddialarıyla Rusya ve Orta Asya’nın birçok bölgesine sürgün edilmiş bu bahtsız halk sadece bu sürgün bölgelerine giderken 30 bin insanını kaybetti. 1989-1990 yılarında Özbekistan’da “Türklere ölüm!” sloganıyla gerçekleşen katliamlarda 1000’den fazla Ahıskalı’nın evleri yağmalandı, ateşe verildi ve çok sayıda insan öldürüldü. Bugün için Ahıska Türkleri sürgüne gönderildikleri ülkelerde ağır geçim sıkıntıları içerisinde yaşam mücadelesi vermektedirler. 73 milyonluk Türkiye olarak bir zamanlar Türkiye’den zorla koparılan Ahıskalı Türk kardeşlerimize sahip çıkmanın zamanı artık gelmedi mi?.  Büyük Türkiye, Türk Milleti’nin bir parçası olan Ahıska Türkleri’nin sorunlarının çözüme kavuşması için acilen siyasi ve ekonomik tedbirler almalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti,  TBMM’nin 2.7.1992 tarihli ve 3835 sayılı “Ahıska Türklerinin Türkiye’ye kabulü ve iskânına Dair Kanunu” tekrar TBMM’de tekrar gündeme getirmeli, inceleyip biran önce karara bağlamalıdır. Ahıska Türkleri’nin bugün Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska’ya yerleştirilmesi için çalışmalı bu mümkün olmazsa Türkiye’ye yerleştirilmelidir.             Eğer Türkiye Devleti bunları gerçekleştirirse Ahıska Türkleri’nin çilesine son vermiş olur. Büyük Türkiye’ye de zaten bu yakışır.

 

Bu haber 3748 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi