Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

ALLAH SEVGİSİ HER ŞEYİN ÜZERİNDEDİR

Nilgün Güney

15 Kasım 2011, 13:33

Nilgün Güney

ALLAH SEVGİSİ HER ŞEYİN ÜZERİNDEDİR

İnsanın kendisini karşılık beklemeden seven, hiçkimsenin göstermediği fedakarlığı gösteren, her ne yaparsa yapsın merhamet eden annesine olan sevgisi çok güçlüdür. Annemizi bu merhametle yaratan Yüce Allah’tır. Allah, bize sürekli nimetlerini sunan, her seferinde doğru yolu gösteren, tehlikelerden koruyan, hastalığımızı iyileştirecek vesileler yaratan, hemen cezalandırmayandır. Dolayısı ile herşeyi yaratan Yüce Rabbimiz’dir. Bu yüzden insanın asıl sevgisi Yaratıcısına olmalıdır. Bizlerin asıl teşekkürü Allah’a olmalıdır. İnsana çevresinden ulaşan bütün yardımlar da Allah’tandır. İnsan bunları sürekli aklında tutarsa, Allah’a olan sevgisi ve şükrü de güçlenir. Hz. İbrahim’in bu konuyla ilgili bir duası şöyledir:

“Ki beni yaratan ve bana hidayet veren O'dur;" bana yediren ve içiren O'dur; hastalandığım zaman bana şifa veren O'dur; beni öldürecek, sonra diriltecek olan da O'dur, din (ceza) günü hatalarımı bağışlayacağını umduğum da O'dur;’’ (Şuara Suresi, 78-82)

Rabbimiz varlık alemini yoktan yaratmış, insanın en iyi şekilde yaşayabilmesi için düzenlemiştir. İnsanı da anne karnında yokluktan varlığa çevirmiştir. Düşünen insan için bu en büyük mucizelerden biridir. Allah insan için rızıklarını sürekli dünyanın her köşesinde var etmektedir. Etrafımızda ve bedenimizde gördüğümüz herşeye bir estetik ve sanat vermektedir. Bizim haberimiz dahi olmayan fizik kanunlarını dengede tutmaktadır. Bütün bunlar Rabbimiz’in Rahman ve Rahim isminin tecellileridir. Çevremizde gördüğümüz herşey, O’nun varlığının kanıtlarıdır. Bütün bunların farkına varabilen insan, Allah’ı çok sevmesi gerektiğini de anlayacaktır. Ve neden bütün sevgisini O’na yöneltmesi gerektiğini de anlayacaktır.

Allah herşeyi insanın hayrı için, doğruyu görebilmesi için yaratmıştır. Herşeyde hayır yaratan Allah’a olan sevgimiz ise bu yüzden herşeyin üzerinde olmalıdır. Bunları görmezlikten gelen insanlar ise, çevrelerindeki her varlığı bağımsızlaştırır, her birini ayrı ayrı ilahlar edinirler. Tüm sevgilerini bu varlıklara yöneltirler. Aile, sevgili, iş, mal, mülk Allah’tan bağımsız olarak görüldüğü ve sevildiği takdirde, hepsi insan için ayrı birer ilah olur. Bu sevgileri Allah’tan kaynak almadığı için, insanı mutsuzluğa sürükler. Rabbimiz ancak bütün nimetleri Kendisi için seven, Kendisi’nin yolunda kullanan kullarına gerçek mutluluğu vaadetmiştir. Kendisi’nden yüz çeviren insanların sevgi anlayışını Rabbimiz bir ayetinde şöyle haber verir:

“İnsanlar içinde, Allah'tan başkasını 'eş ve ortak' tutanlar vardır ki, onlar (bunları), Allah'ı sever gibi severler. İman edenlerin ise Allah'a olan sevgileri daha güçlüdür. O zulmedenler, azaba uğrayacakları zaman, muhakkak bütün kuvvetin tümüyle Allah'ın olduğunu ve Allah'ın vereceği azabın gerçekten şiddetli olduğunu bir bilselerdi.’’ (Bakara Suresi, 165)

Zira ancak Allah’ı seven bir kul, O’nun hükümlerine tam tabi olabilir. Bu anlamda ömrü boyunca güzel ahlakı yaşamak için gayret içerisine girebilir. Allah’ın sevgisinin en çoğuna nail olabilmek için ciddi bir çaba gösterebilir. İnanan insan için Allah’ın sevgisi herşeyin üzerindedir. Yine ancak Allah’ın rızasını kazanan kullar naim cennetlere girebileceklerdir. Müslüman için cennetteki en büyük nimet, Allah’ın kendileriyle konuşması ve Kendisi’nden bir sevgi yöneltmesidir.

“Çok esirgeyen Rabb'dan onlara bir de sözlü ‘selam’ (vardır)’’ (Yasin Suresi, 58)

Allah’ın sevgisine nail olan kullar, dünya hayatını da en güzel şekilde geçirirler. Allah’tan bir lütuf olarak, imtihan inananlara kolay kılınmıştır. Ve inananlar mahzun olmayacaklardır. (Bakara Suresi, 112) Peygamberimiz (sav)’in Allah’a olan aşk dolu sevgisinin bir göstergesi olan duası şöyledir:

“Resulullah bir kere dua ederken şöyle buyurdu: "Ya Rabbi! Bana Kendi sevgini, sevdiklerinin sevgisini ve beni Senin sevgine yaklaştıracakların sevgisini ihsan eyle ve Kendi sevgini bana hararetten, susuzluktan yananların, soğuk suya kavuşmasını istemelerinden sevgili kıl.’’ (İmam Gazali, Kimya-yı Saadet, s. 594 ((2) VI/253) ((5) VI/253) 

 



 

 

 

 

 

 

 




Bu haber 3363 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi