Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

DÜNYAYA YÖN VEREN TÜRK BİLİM ADAMLAR (1)

Şelçuk Silsüpür

09 Ocak 2012, 19:45

Şelçuk Silsüpür

                     DÜNYAYA YÖN VEREN “TÜRK BİLİM ADAMLARI” (1)

 

            Yüce Türk Milleti, insanlık âlemine sayısız ilim, fikir ve sanat adamı hediye etmiştir. Onlar ve eserleri insanlık âleminin kültür ve medeniyet inşasını gerçekleştirdiler. Bizde bu ünlü bilim ve fikir adamlarını, insanlık âlemine katkılarını birer parça almakla iktifa ettik.

           

            CABİR BİN HAYYAM: (8.yüzyıl) Modern kimyanın temellerini atmıştır. Atomu bulmuş, birçok kimyevi maddeyi tespit edip onlara Arapça isimler vermiştir. Kimya ilminde çığır açmış, hassas ölçüm aletleriyle kristalleşme, damıtma, kalsinasyon, sublimasyon gibi kimya tekniklerini insanlığa kazandırmıştır.

 Yanmayan kâğıt, çeliğin geliştirilmesi, paslanmanın önlenmesi, altın yaldızlı süsleme, boyaların ve yağların tespiti alanlarında birçok buluş yapmıştır. Tıp, astronomi, mantık, felsefe, fizik ve mekanik ilimlerinde eserler verdi.

 

            HARZEMİ: (8-9.yüzyıl) Matematik ve astronomi bilginidir. Avrupa’nın bilmediği sıfırı bulan, cebir ilmine isim veren bilginimizdir. Cebir alanında ilk eser olan “Kitab’ül Muhtesar fi Hesab’ıl Cebri Mukabele’nin sahibidir.

Günümüzde orjinali Oxfort Üniversitesi’nde bulunan kitabında, dünyada ilk kez onlu sayı sistemini açıklamış, ilk kez denklem kurma yöntemiyle problem çözme şekillerini göstermiştir. Bulduğu metoda Algoritma ismi verilmiştir. Harzemi, gökbilimi konusunda yazdığı kitaplara ek olarak dünyanın ve uzayın haritasını içeren bir haritanın hazırlanmasını sağlamıştır. 

            FERGANİ: (9.yüzyıl) Dünyanın ekliptik eğimini ilk defa tespit eden büyük astronomi ve matematik âlimidir. Fergani, ayrıca ilk kez Güneş’in de bir yörüngesi bulunduğunu ve kendi etrafında batıdan doğuya doğru döndüğünü ispat etmiştir.

“Cevamiu İlm-in Nücum vel-Hareket-is Semaviye” adlı eseri temel bir astronomi kitabı olmuştur. Latince’ye tercüme edilen matematik, coğrafyave mekanik kitapları asırlarca Avrupa Üniversitelerinde okutuldu.

 

            FARABİ: (9-10 yüzyıl) Matematik, tıp, musiki, felsefe ve mantık, ahlak, politika, psikoloji, doğa ve müzik alanında eserler yazmış çok yönlü bir âlimimizdir.

 Özellikle mantık alanında çalışmaları ona haklı bir ün kazandırmış; doğa bilimleri ve felsefe tarihi alanında yazdığı 100 eseri Batı Üniversitelerinde asırlarca okutulmuştur.

 Farabi, fizikte ses titreşimlerini bulmuş, Tıp alanında yaptığı çalışmalarla Tıp ilminin 7 esasını tespit etmiştir. İnsan bedenindeki organları, hastalıkları ve tedavi yöntemlerini tespit etmiştir.

            BETTANİ: (9-10 yüzyıl) Matematik, astronomi ve coğrafya bilginidir. Gerçek anlamda ilk astronomik cetvelleri hazırlamıştır.

Güneş’in yörüngesinin eğimi ve Dünya’nın dönüş eksenindeki değişmelerinin hassas değerlerini bulmuştur. Küresel trigonometrinin bütün kavramlarını ortaya koymuştur.

            İBN-İ SİNA: (10-11. yüzyıl)            Matematik, astronomi, geometri alanlarında geniş araştırmaları olan, hekimlerin piri kabul edilen İbn-i Sina, çoğu fizik, astronomi ve felsefeyle ilgili olan 150 kitap yazmıştır.

 İbn-i Sina’nın “Şifa” adındaki 18 ciltlik ansiklopedisi, tıp, matematik, fizik, metafizik, teoloji, ekonomi, siyaset ve musiki konularını içermektedir. “El- Kanun” adlı eseri fizyoloji, hıfzısıhha, tedavi ve farmakoloji konularını içermekte ve 700 yıl Avrupa Tıp Fakültelerinde temel kitap olarak okutulmuştur.

 

 

Bu haber 8719 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi