Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

İMTİHANDAN HABERDAR OLMAK

Nilgün Güney

12 Temmuz 2012, 08:54

Nilgün Güney

İMTİHANDAN HABERDAR OLMAK

Dünyanın bir imtihan ortamı olduğunu hepimiz çok iyi biliriz. Ancak bu bilgi doğrultusunda hayatını düzenleyen az insan vardır. İmtihanın sırlarını bilen insan sayısı ise daha da azdır. Rabbimiz imtihanı her kişiye özel yaratmıştır. Her insanın kaldırabileceği tarzda, psikolojisine uygun yaratmıştır. İnsan çok zor bir olayla karşılaştığı zamanlarda dahi, kaldırabileceği bir durumla muhattaptır demektir. İşte bu gerçek, Müslümanı şevklendiren, güçlendiren bir sırdır.

“Allah, hiç kimseye güç yetireceğinden başkasını yüklemez. (Kişinin nefsinin) Kazandığı lehine, kazandırdıkları aleyhinedir. "Rabbimiz, unuttuklarımızdan veya yanıldıklarımızdan dolayı bizi sorumlu tutma. Rabbimiz, bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Rabbimiz, kendisine güç yetiremeyeceğimiz şeyi bize taşıtma. Bizi affet. Bizi bağışla. Bizi esirge, Sen bizim Mevlamızsın. Kafirler topluluğuna karşı bize yardım et.’’ (Bakara Suresi, 286)

İnsan bir zorlukla karşılaştığında, mafolduğunu, asla bunu geçemeyeceğini düşünürse, o imtihana karşı kararlılığı da zayıflar. Bu ise Rabbimiz’in beğenmediği bir ahlaktır. Allah’tan korkan, Allah’ı çokça seven bir Müslümanın ise böyle bir psikolojiye girmesi doğru değildir. Müslüman kadere tam teslim olmalı, herşeyde hayır olduğunu bilmelidir.

Allah’ı tanımayan, O’na olan korkusu zayıf olan insanlar, bir zorlukla karşılaştıklarında hemen yılgınlaşır, baştan yenilgiyi kabul ederler. Doğru olanı yapmak için fazla emek harcamak istemezler. Genelde bulundukları durumdan şikayetçidirler. Kendilerine hep olumsuz telkinlerde bulunur, olumsuzu görürler. Bu davranışlarının temel nedeni, kaderi anlayamamış olmalarıdır. İnsan kaderi unutup, herşeyi kendisinin yaptığını zannederse, zor gibi görünen olaylarda da kendisinin güç yetireceğini düşünüp, telaşa düşer. Oysa insan kaderi düşünerek hareket ettiği takdirde, olayların batini yönlerini de düşünmeye başlayacak ve Allah dilediği takdirde bütün sorunlarını çözebildiğini görecektir. Allah’ın ilmi ve gücü sonsuzdur. Bu yüzden bizim aşılması imkansız olarak gördüğümüz olayları dahi tek bir anda çözmeye kadir olandır. Zira kaderimizde bu imtihanları Allah yaratmaktadır.

“De ki: Allah'ın bizim için yazdıkları dışında, bize kesinlikle hiçbir şey isabet etmez. O bizim Mevlamızdır. Ve mü'minler yalnızca Allah'a tevekkül etmelidirler.’’ (Tevbe Suresi, 51)

Allah’ın kulları için yarattığı imtihanın diğer bir özelliğide, her zorluğu kolaylaştırmasıdır. Allah zor olarak yarattığı her imtihana bir kolaylık kılmıştır. Bu ise insan için büyük nimettir. İnsan yol göstericisi olan Kuran’a uyduğu takdirde, nerede, nasıl davranışlarda bulunması gerektiğine doğru kararlar verir. Allah’ın yardımından haberdar olduğundan rahat olur. O’na güvenir, teslim olur.

“Demek ki, gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır.
Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır’’ (
İnşirah Suresi, 5-6)

İnsan sahip olduğu nimetleri Allah’ın imtihan için verdiğini düşünürse ve O’nu razı etmek için kullanırsa hayatı güzellik içinde olur. İnsan acz içinde yaratıldığından her daim bunu aklında tutmak için hem dikkatini, hem samimiyetini kontrol etmelidir. İnsan devamlı şeytanın oyunlarına karşı dikkatli olmalıdır. Eğer insan imtihanı Allah’ın yarattığını bilirse, şükrederse, tüm hayatı hem güzelleşir, imtihanları nimet gözüyle değerlendirir. İmtihan her zaman Müslüman için manevi bir derinlik, mannevi bir yükseliş, ahiret hayatı içinse ecir vesilesidir. Müslüman tüm hayatını fani düşünceler üzerine değil, asıl olan ahiret üzerine kurmalıdır. İnsan Kuran’da Rabbimiz’in emrettiği şekilde yaşadığında, hem dünyanın bütün ağırlıklarından kurtulacak, hem de Allah’ın rızasını ve ahireti kazanmış olacaktır.

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 










Bu haber 2961 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi