Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
KIRIKKALE DE SU SAMURU GÖRÜNTÜLENDİ

KIRIKKALE DE SU SAMURU GÖRÜNTÜLENDİ

Tarih 08 Ekim 2015, 00:50 Editör PINAR YILMAZ

Kırıkkale de, yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alana yerleştirilen fotokapanlarla su samuru görüntülendi.

KIRIKKALE’DE SU SAMURU GÖRÜNTÜLENDİ Kırıkkale'de, yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alana yerleştirilen fotokapanlarla su samuru görüntülendi. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak “Kızılırmak hem de Delice Çayı bu bakımdan su samurlarını barındıran çevre değerleri itibarıyla önemli yerlerden birisidir” diye konuştu. 15 FOTO KAPAN YERLEŞTİRİLDİ Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak, geçen yıl 15 Aralık'ta büyük memelilerin tespiti ve popülasyonlarının belirlenmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını söyledi. Kentteki ormanlık alanlara 15 fotokapan yerleştirildiğini belirten Albayrak, “Nesli tehlike altında olan su samuru ile kurt, tilki, çakal, porsuk, sansar, ayı ve domuz gibi hayvanları ilk 6 aylık çalışmamızda yakaladık. Su samurunun olması bizleri çok sevindirdi. Su samuru, sulak alanlarda yaşayan bir aktördür. Bulunduğu suyun kalitesi anlamında gösterge türlerdir. Bu hayvanın yaşadığı yerlerde sular hala çok kirlenmemiş demektir. Balıkların yaşadıklarına ve diğer su ürünlerinin yaşadığına işaret eder. Onun için hem Kızılırmak hem de Delice Çayı bu bakımdan su samurlarını barındıran çevre değerleri itibarıyla önemli yerlerden birisidir” ifadesini kullandı. İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ Albayrak, bölgede varlığı bilinen ancak bugüne kadar tespit edilemeyen su samurunun yörede ilk kez görüntülendiğini anlattı. Başlıca besini balık olan su samurunun karada kuş ve fare ile de beslenebildiğini ifade eden Albayrak, “Samur kürk, bu hayvanın postundan imal edildiği için su samuru hızla azaldı. Bugün yaşadığı sularda kurulan alabalık çiftliklerindeki balıklara dadandığı için sahipleri tarafından öldürülmektedir” sözlerine yer verdi. Fotokapanlarla yaban hayatındaki popülasyonu takip edebildiklerine işaret eden Albayrak, popülasyonda azalma tespit edilmesi durumunda sebeplerini araştırarak bunlarla ilgili sonuçlar elde etmeyi düşündüklerini ifade etti. DAHA YAŞANILABİLİR BİR COĞRAFYA Prof. Dr. İrfan Albayrak, biyolojik çeşitliliğinin korunmasının son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, "Önce envanter çalışması olarak neyi koruyacağımızı bileceğiz. O türlerin nerelerde yaşadıklarını tam olarak öğrendikten sonra korumayla ilgili önerilerimizi de sunacağız. Böylece daha yaşanabilir bir coğrafyayı sahiplenmiş olacağız. Hayvan türlerine bakılarak insanların geleceği de okunabilecek. Türlerin başına bir şey geliyorsa, kendiliğinden yok oluyorsa bir problem vardır. Onlar yok olduktan sonra insanları da yok edecek demektir. İşte bu yüzden bu çalışmaları yürütmekteyiz” dedi.

Bu haber 1275 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi