Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Ahilik Kültürü Anlatıldı

Ahilik Kültürü Anlatıldı

Tarih 16 Ekim 2008, 13:22 Editör PINAR YILMAZ

Ahilik Kültür Haftası çerçevesinde Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Aktan Müge Yılmaz tarafından Kültür merkezinde konferans verildi.

Ahilik Kültürü Anlatıldı

Ahilik Kültür Haftası çerçevesinde Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Aktan Müge Yılmaz tarafından Kültür merkezinde konferans verildi. Konferansa katılan Meslek Lisesi öğrencileri Ahilik hakkında bilgi sahibi oldular.

 

AHİLİK, DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜKTÜR

Ahilik haftası kutlamaları kapsamında Kültür Merkezi’nde konferans verildi. Ahilik kültürünü tanıtmak için verilen Konferansa il idarecileri ve EML öğrencileri ve Meslek Okulu öğrencileri katıldı. Konferansa katılan Odalar Birliği Başkanı Süleyman Köstekli yaptığı açıklamada Ahilik’in doğruluk dürüstlük olduğunu vurguladı.

 

AHİ DEMEK KENDİ ZAAFLARINDAN KURTULMAK DEMEKTİR

Köstekli, “Ahilik kültürü halen esnaflarımızda devam etmektedir. Esnaflarımızda bulunan levhalar bunlara örnektir. Ahi demek kendi zaaflarından kurtulmak demektir. Yürüttüğü meslek anlamıdır. Ahiler birkaç iş veya sanatla değil, yeteneklerine en uygun olan tek bir iş veya sanatla uğraşmalıdır. Ahinin emeğini değerlendirecek ve onurunu koruyacak bir işi, özellikle bir sanatı olmalıdır. Ahi doğru olmalı, emeğiyle hak ettiğinden fazlasını kazanma yoluna sapmamalıdır. Ahinin işinin ve sanatının geleneksel pirlerinden kendi ustasına kadar bütün büyüklere içten bağlanmalı, sanatında, davranışlarında onları örnek almalıdır. Ahi bilgi sahibi olmalı, bilginleri sevmeli, onlara karşı küçük düşmemeli, aldığı bilgileri yerinde ve zamanında kullanmalıdır. 13. yüzyılda Burgazi tarafından kaleme alınan Burgazi’nin Fütüvvet namesi’ni, daha sonra diğerleri takip etmiştir. Ahi ahlâkını meydana getiren fütüvvet kuralları, öğrencilere anlayacakları tarzda öğretilirdi” dedi.

 

ELİ AÇIK, CÖMERT, YİĞİT

Köstekli’nin konuşmasının ardından konferansını veren Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Aktan Müge Yılmaz Ahilik konusunda öğrencilere bilgiler verdi. Yılmaz, “Ahilik Kültürü Haftası Kutlamaları Ahilik, kelime olarak, Arapça “kardeşim” anlamına gelen “Ahi” kelimesinden gelmektedir. Bunun yanında, Ahi kelimesinin Türkçe kökenli “Akı” kelimesinden geldiğini savunanlar da vardır. Akı kelimesi “eli açık, cömert, yiğit” gibi anlamlara gelmektedir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz. Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan kişi mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta arar. Belli bir süre, bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar. Esnaf ve sanatkârlıkta önemli bir sorun olan üretici-tüketici çıkar ilişkilerini, birbirleriyle sürtüşmeye düşmeyecek şekilde ayarlar. İşe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma ve haksızlığın cezalandırılması da Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır” dedi.

Bu haber 2663 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kültür - Sanat

DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9

DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9 DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9

Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı

Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi