Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
TMO Tarihin Rekorunu Kırıyor

TMO Tarihin Rekorunu Kırıyor

Tarih 07 Ağustos 2009, 18:04 Editör PINAR YILMAZ

Bakan Eker Kırıkkale’de bugün itibarı ile 200 bin ton hububat alındığını, bunu hiçbir tarihte böyle olmadığını söyledi

 

TMO Tarihin Rekorunu Kırıyor

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker Türkiye genelinde başlattıkları Tarım Danışman Projesi kapsamında il tarım müdürlükleri bünyesinde görev yapan 2 bin 500 Tarım Danışman sayısının 10 bine çıkarılacağını söyledi. Bakan Eker Kırıkkale’de bugün itibarı ile 200 bin ton hububat alındığını, bunu hiçbir tarihte böyle olmadığını söyledi

 

Bakan Eker bir dizi ziyaret ve açılışlar yapmak üzere geldiği Kırıkkale’de ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Bakan Mehmet Mehdi Eker valilikteki ziyareti sırasında bir soru üzerine yaptığı açıklamada yurt genelindeki Tarım İl Müdürlükleri bünyesinde görev yapan Tarım Danışman sayısının 2012 yılına kadar 10’bin’e çıkaracakları belirterek ’’Tarım Danışman sayısını 10 bin’e çıkartma çalışmalarımız sürüyor, programımızda var.  2012’ye kadar bunları kısım kısım almayı düşünüyoruz, bu sene bir kısmını almak için Maliye’ye kadro tahsisi için başvuruda bulunduk’’ dedi.

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker valilik ziyaretinin ardından Kırıkkale Belediye Binasına geçti. Burada Belediye Başkanı Veli Korkmaz’ı ziyaret etti. Bakan Eker burada da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak önemli projelere imza attıklarını söyledi. Eker buradaki ziyaretinin ardından AK Parti İl Binasına geçti. Eker EK Parti İl Binasına geçişi sırasında yolda vatandaşlarla görüştü, Parti Binası önünde kendisini bekleyen doğuştan engelli Bilge - Pınar Sarı kardeşlerle yakından ilgilendi. Kız kardeşler bakandan yolların ve parkların engellilere uygun olmadığı yönünde şikâyetlerini dinledi.  Bakan engelli kızların şikâyetini dinledikten sonra Parti Binasına çıktı. Burada partililerle sohbet eden bakan Cuma Namazı için buradan ayrıldı.

 

Bakan Eker daha sonra Tarım İl Müdürlüğü’nün Kırıkkale Kayseri karayolu’nun arpalık çukuru mevkiindeki İl Binasına geldi. Burada düzenlenen ve Tarım Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’ kapsamında çiftçilere ve üreticilere yüzde 50 hibe destekli makine ve makine ekipmanı, damızlık koç dağıtım törenine katılan Bakan Eker Türkiye’yi tarımda çağ atlatacak projelerle buluşturduklarını söyledi. Çevre köylerden çiftçilerin ve üreticilerinde katıldığı törende konuşan Bakan Eker ‘’Türkiye’de Tarım, Tarımsal üretim eğer verimli olacaksa, verimlilikle yapılacaksa, çiftçimize daha çok para kazandıracaksa, tarım doyurucu bir faaliyet haline gelecekse bizim muhakkak surette tarımda makineleşmeyi sağlamamız gerekiyor. Tarımsal üretimde daha çok alet ekipman kullanmamız gerekir, bugün burada dağıtacağımız alet ekipman 315 makine, Kırıkkaleli çiftçinin daha çok ürün almasını sağlayacak, daha düşük maliyetle daha çok para kazanacağı bir faaliyeti yapmasına yardımcı olacak’’ dedi.

 

Dünya’da tarımın nasıl yapıldığının iyi bilinmesi gerektiğine işaret eden Bakan Eker, dünyada bu işi karlı yapanların bilinmesi ve öğrenilmesi için Tarım Danışmanı programını uygulamaya koyduklarını kaydetti. Bakan Eker Çiftçiliğin bir sanat olduğunu da belirterek, ‘’Herkes çiftçi değildir, her köyde yaşayan d7a çiftçi değildir. Sadece köyde yaşamakla da çiftçi olunmuyor. Çiftçilik bilgi istiyor, çalışma tecrübe istiyor, makinezisyon ekipman istiyor, kaliteli damızlım materyal istiyor, bilim ve teknoloji istiyor bunun için dünyadaki bilim adamlarının yazdığı kitaplar çiftçimize ulaşması gerekiyor bugün biz bunu da sağladık’’ diye konuştu

 

Türkiye genelinde 2 bin 500 tarım danışmanının çalıştığına işaret eden Bakan Eker bunların 20 tanesinin Kırıkkale’de görev yaptığını bildirdi. Tarım danışmanlarının dünyadaki gelişmeleri en son teknolojileri ve bilgilerini çiftçilere ulaştırmak için çalıştıklarını ifade etti. Bakan Eker, 1000 köye 100 bin kitap projesi kapsamında bu kitapların tarım danışmaları aracılığı ile köylere ulaştırıldığını belirtti.

 

Kırıkkale genelinde yapılan müracaatlar kapsamında yüzde 50’si hibe olmak kaydıyla Kırıkkaleli çiftçi ve üreticilere 315 tarım makinazisyon ve ekipmanı ile 100 erkek toklu, 35 damızlık koç olmak üzere toplam 135 canlı hayvan vereceklerini belirten Bakan Eker, çiftçilere ayrıca daha çok bilgi edinmeleri için kitap dağıtımının da yapılacağını belirtti.

 

Bakan Eker konuşmasına şöyle devam etti ‘’Biz Türkiye tarım sektörünü çağ atlatacak bir takım projelerle buluşturduk. Bunu kamuoyuna açıkladık, Türkiye tarihinde ilk defa, Türkiye tarım havzaları üretim destekleme modelini hayata geçirdik, Türkiye tarım topraklarının tomografisini çektik, biz artık Türkiye’nin hangi toprağında hangi ürün daha iyi yetişir bunu biliyoruz. Türkiye’yi 30 havzaya bölmek suretiyle, 30 havzada hangi ürünler ne kadar yüksek verimlilikte olur artık bunun bilgisine sahibiz. Bu çalışmayı da 3 yılda 200 kişilik teknik ekip yaptı. Bilgisayarda 527 milyon veri kullandık, Türkiye topraklarının envanterini çıkarttık. Şu anda tüm bölgelerde bunun tanıtımını yapıyorlar’’

 

Bakan Eker geçtiğimiz hafta Ankara Yeni Mahalle ilçesinde temeli atılan Gen Bankası konusuna da değinerek buranın dünyada 3 en büyük tohum gen bankası olduğunu bildirdi. Buranın 250 bin çeşit örnek kapasiteli bankanın Çin ve Amerika’dan sonra burada yapımına başlanacağını ifade etti.

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ayrıca çiftçilere tarım destekleme projesi kapsamında çağrıda bulunarak proje getirmeleri halende yatırım için yapılacak projenin yarısını Bakanlık olarak hibe verileceğini, yani projeye ortak kazanca ortak olunmayacağını bildirdi. Bakan Eker bu şekilde Türkiye genelinde 2 bin 500 tesis açtıklarını da ifade etti.  Bakan bu iş için 4 trilyon lira tutarında hibe destek verdiklerinde belirtti. Bu projenin yarısının çiftçi üretici den olduğunu kaydeden Bakan çiftçilerin bu projeye daha çok ilgi göstermelerini istedi. Bu yöndeki projelerin 500 milyar liraya kadar kabul güldüğünü de ifade etti. Bakan Eker bu iş için 158 trilyon lira bütçelerinin olduğunu da ifade etti.

 

-TMO BU SENE TARİHİNİN REKORUNU KIRIYOR-

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker Toprak Mahsulleri Ofisinin bu sene alımda tarihi rekorunu kırdığını kaydetti. Bakan Eker bu konuda ise‘’TMO bu sene tarihinin alım rekorunu kırıyor, TMO bugün itibarı ile bütün Türkiye’de 3,5 milyon ton, Haziran başından bu yana alım yaptı. Sadece Kırıkkale’de 200 bin ton alım yaptı. Bu da rekor bugüne kadar 6 Ağustos tarihi itibarı ile 200 bin ton ürün burada alınmamış değil ilk defa alınıyor. Günü geldiğinde de ne gün demişsek o günde çiftçimizin parasını veriyoruz’’ diye konuştu.

 

Bakan Eker konuşmanın ardından çiftçilere tarım makineları ve ekipmanları ile damızlık koç ve koyunları teslim etti. Belgelerini vererek çiftçileri kutladı.

 

Bu haber 3933 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Dünya

Basın halkın sesidir

Basın halkın sesidir Kırıkkale Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Tabibi ve Başhekimi Ahmet Soyak, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle G...

Kırıkkaleliler Dağcılığı Sevdi

Kırıkkaleliler Dağcılığı Sevdi Kırıkkaleliler Dağcılığı Sevdi
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi