Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

GÜZEL AHLAKIN DAHA GÜZELİ

Nilgün Güney

16 Mart 2013, 00:30

Nilgün Güney

GÜZEL AHLAKIN DAHA GÜZELİ

İnsan karakteri ilk olarak çocukluk dönemindeki yetiştirme şekline göre biçimlenir. Çocuklar çevresindeki  insanları kendisine örnek olarak seçerler ve onların çizgisinde bir karakter kazanmaya çalışırlar. Bu doğrultuda kimi insan çocukluktan itibaren uysal ve mülayim bir ahlaka, kimi insan ise daha sert ve sinirli  bir ahlaka sahip olur.

Fakat Yüce Allah her insana en güzel ahlaka sahip olabilme imkanı vermiştir. Eğer bir insan Allah’ı çok seviyor ve O’nun rızasını kazanmak, kamil bir imana ulaşmak istiyorsa, çok güzel bir ahlaka sahip olabilir. Çocukluk döneminde nasıl yetiştirilirse yetişsin, insan  gerçeklerin farkına vardığında, ahlakını güzelleştirmek için çaba göstermelidir. Negatif özelliklere sahip bir insan olarak yetiştirilen kişinin, güzel ahlaka ulaşabilmek için harcadığı çaba Allah katında daha değerli olabilir.

Yüce Allah samimiyet kazanmaya bir sınır getirmemiştir. Her samimi insan Allah’ı en çok seven ve en çok korkan kul olmak ister. Bunun için güç yetirebildiğimiz kadar sonsuz güç ve kudret sahibi Allah’a karşı samimiyetimizi artırmamız gerekmektedir.

“Öyleyse güç yetirebildiğiniz kadar Allah'tan korkup-sakının, dinleyin ve itaat edin. Kendi nefsinize hayır (en büyük yarar) olmak üzere infakta bulunun. Kim nefsinin bencil-tutkularından (ya da cimri tutumundan) korunursa; işte onlar, felah (kurtuluş) bulanlardır.’’ (Tegabün Suresi, 16)

Şeytan insanın her zaman yanında olabilen, en büyük düşmanıdır. Her zaman yanlış olanı fısıldar ve kalpleri etkisi altında tutmaya çalışır. Güzel ahlaka sahip bir insana da, zaten çok samimi olduğunu daha fazlasını aramaya gerek olmadığını fısıldar. Böylelikle mümin kişiyi yavaşlatacak ve Allah korusun belki de zamanla onu kendi taraftarı yapmayı başaracaktır. Bu nedenle insanın çok dikkatli olması ve samimiyette her zaman en fazlasını kazanmak için çaba harcaması, dua etmesi gerekmektedir. 

İnsan, daha samimi, daha sevecen, Allah’tan daha çok korkan, insanlara karşı daha nazik ve anlayışlı, Allah yolunda mücadelede hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, alçakgönüllü, hoşgörülü, adaletli bir karaktere sahip olmak için mücadele ettikçe, bununla da yetinmemeli, yapabildiklerinin daha fazlasını Rabbinden  istemelidir. Bu istek insanın hayatının sonuna kadar sürmelidir. Çünkü imtihan son nefese kadar süren bir konudur. Şeytanda son nefesine kadar insanın düşmanıdır. Vesvese vermek ve kendine asker yapmak için sürekli fırsat kollar, açık arar. Kişinin en zayıf anında saldırıya geçer. Bu yüzden Müslüman son derece açık şuurlu olmalıdır. Bunun için ise Allah’a çokça sığınmalıdır. Sürekli Rabbine sığınan insan, Allah’ın izniyle şeytanın kışkırtmalarından korunacaktır.

“(Allah'tan) Sakınanlara şeytandan bir vesvese eriştiğinde (önce) iyice düşünürler (Allah'ı zikredip-anarlar), sonra hemen bakarsın ki görüp bilmişlerdir.’’ (Araf Suresi, 201)

 





Bu haber 2729 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi