Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

ARAYAN BULUR

Fazlı GÜVENTÜRK

04 Mayıs 2014, 02:35

Fazlı GÜVENTÜRK

ARAYAN BULUR

            Bugün nedir? Diye bir soru sorsak hepimiz farklı cevaplar veririz değil mi? Kimimiz doğum gününü hatırlamaya çalışır, kimimiz evlilik yıl dönümünü aklına getirme gayretine girer. Kimimiz evladımızın mutlu bir günü mü acaba derken kimimiz eşimizin dostumuzun önemli günlerini hatıra getirme çabasında olur.

            Bugün belki onlardan birdir ama benim söylemeye çalıştığım onlardan biri değil. Ben bugün üç ayların başlangıcını size hatırlatacağım.

            Konu ile ilgili düşüncemi yazacaktım ama Ahmet Miroğl’nun bir yazısını okudum. Hoşuma gitti. Sizlerle kendi düşüncem harmanında onu paylaşmak istedim.

            Peygamberimiz s.a.v. Recep ayı girince; “Allah’ım Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua ederdi. Bu örnek dua, müminin Salih ameller işleyebilmek amacıyla faziletli vakitlere ulaşmayı dilemesinin sevilen istenen bir şey olduğunu gösterir.

            Mumin ömrüne hayırlı işler ile değer katar. İnsanların en hayırlısı ömrü uzun, amelleri güzel olanıdır. Değilse, ömür öyle yahut böyle geçer gider.

            Yunus Emre hazretleri de bunu bir şiirinde şöylece dile getirmiştir:

Geldi geçti ömrüm benim, Şol yel esip geçmiş gibi, Hele bana şöyle geldi,
Bir göz açıp yummuş gibi.

            Hayat, ucundan kıyısından habere tükettiğimiz bir sermayeden ibarettir. Tazelenmeyeceği için önünde sonunda bitecek olan bu sermaye güzel harcanmalıdır. Mümin mümkünse hayatının bütününü, hiç değilse bazı vakitleri değerlendirmek zorundadır. O, bazen dünya telaşı içinde manevi hayatını ziyadesiyle ihmal edebilir. İşte manevi mevsimler bu gaflet halinden kurtulmak, silkinip kendine gelmek, Rabbiyle kulluk ilişkisini yeniden gözden geçirmek, kaybettiklerini telafi etmek, elde edemediklerine ulaşmak için birer fırsattır.

            Ülkemizde “üç aylar” olarak adlandırılan aylar, müminin hayatında dikkat etmesi gereken en önemli manevi mevsimlerdir. Zira bu manevi mevsim Allah Resulü s.a.v.’in hayatında önemliydi. O, Recep ayının girişiyle birlikte bizimkiyle asla kıyaslanamayacak derecede derin seyreden ibadet hayatını daha da derinleştirmekte, zaten güzeller güzeli olan ahlâkî özelliklerini daha bir güzelleştirmekteydi. O bireysel anlamda böyle yaparken, etrafındakileri de uyarmakta, bu ayları kulluk bilinci içinde geçirmeye özendirmekteydi. Nitekim Allah Resulü s.a.v.’in yaşantısının her anını büyük bir dikkatle izleyen sahabe bu konuda bize pek çok bilgi aktarmıştır.

            Bu üç ayları gereği gibi değerlendirmek gerek. Bedenî ve malî ibadetlerin yanı sıra, Hz. Peygamber s.a.v.’in hayatında büyük yer tutan ve sık sık uyarıda bulunduğu ibadetler de kısaca yâd edilebilir.

            Bu mübarek yalar içerisinde Hasta ziyareti, nafile oruç tutmak, zekâta önem vermek, bol kuran okumak, akraba eş dostu misafir etmek, elimize küçük hediyeler alarak büyüklerin ellerinden öpmek, bir yetimin saçını okşamak, bir ihtiyaç sahibinin sofrasında aş olmak, tenceresinde yemek olmak güzel olmaz mı? S

            Sadece iyi olmak amaçlı bir hareket etmek, hayır ile anılacak bir işi gerçekleştirmek, tebessüm etmek, selam verirken hal hatır sorarken en azından bir Cuma mesajı gönderip hatırlamak güzel olmaz mı?

            Her zaman ki yaşam alanımızda her zaman ki kötü davranışımıza yok demek, yapmamak için çaba göstermek güzel olmaz mı?

            Hülasa aradığımız huzuru bulmak için üç ayların faziletinden faydalanmak gerekiyor. Başlıkta olduğu gibi, arayan bulur. İyiliği de bulur kötülüğü de.

            Selam ve dua ile…

Bu haber 3043 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi