Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

ÖYLEYSE MEMNUNSUNUZ

Fazlı GÜVENTÜRK

08 Ocak 2012, 18:29

Fazlı GÜVENTÜRK

ÖYLEYSE MEMNUNSUNUZ

            Bazen insanlar bazı olaylar karşısındaki tepkisini içine atıyor. Belki böylesi daha iyi. Ancak bazı durumlarda açık konuşulmaması telafisi zor sıkıntıları da beraberinde getirebiliyor.

            Bugün çıkalım Cumhuriyet meydanına ve tarafsız bir anket yapalım. Yani anketörlerin tarafsız olduğunu denekler bilsinler ve verecekleri cevabı eğip bükmeden söylesinler.

            Birde denek bilsin ki falancanın adamı ve onun adına bu anketi veya araştırmayı yapıyor, o zaman inanın sonuç farklı çıkıyor.

            Bunun sebebini araştırmak için sosyolog olmak gerekiyor. Okunan bir iki sosyoloji kitabı ile bunun nedenini yazmak bize düşmediği gibi kimsenin haddine de değildir. Yani bir meslek erbabının işidir.

            Ancak; kıt sosyoloji bilgimizle ancak bunun, bilinçaltında korku ve çekingenlik olduğunu söyleyebiliriz. Belki biraz da mazlum görüyorsa bir tarafı onun yönünde kanaat bildirmektir diyebiliriz. Hani toplum olarak mazlumun yanında oluruz ya biz ondan bunu düşüncemize yansıtabiliriz.

            Korkudur çünkü bilincin gerisinde “acaba”lar yatar. Acaba mimlenecek miyim? Acaba benim vereceğim cevaptan bir türlü etkilenecek miyim? Yaşam tarzıma etkisi ne olur gibi nedenler vardır.

            Bir arkadaş ile konuşuyorum. Belediye Başkanı da “zaman zaman anketler yaptırırım ve ona göre yapacaklarımı planlarım” diyor. Belki bu anketin belki de partinin yaptırdığı bir anketin deneği olmuş. Telefon ile aramışlar ve sorular sormuşlar. Verdiğim diyor her cevapta düşündüm. Acaba bilerek mi soruyorlar veya denemek için mi beni denek yaptılar. Ona göre verdim diyor cevapları. Gerçekçi olamadım, olmadım. Arkadaşın bu tavrına konuşulan toplumda herkes karşı çıkıyor. “ben olsaydım” cevapları havada üşüşüyor. Ama konu enlemesine masaya yatırıldıktan sonra herkesin kafasına “acaba”lar yapışıp kalıyor.

            Şimdi kiminle oturup konuşsan atarken mangalda kül bırakmıyor. Kimse halinden memnun değil. Kimse Belediye Hizmetinden memnun değil. Kimse Hükümetin icraatından memnun değil. Pek az kişi “şükür gidişat iyi” diyecektir. Gerisi yandık bittik edebiyatında sınıf atlarlar.

            Basına yansıyan eski yılın son anketinde “hal”in böyle olmadığını görüyoruz. Metropol şirketi araştırması. Anketör soruyor.”ülkenin gidişatından memnun musunuz?” % 54.1 evet diyor. “genel olarak ülke iyiye mi kötüye mi gidiyor?”% 77.7 iyiye gidiyor diyor. “hayatınızdan ne kadar memnunsunuz?” % 11 çok memnun. % 62 memnun. Yani memnunların toplamı % 73’ü buluyor. Yok memnun değilim diyenler sadece % 26.6.

            Devam ediyoruz “bir yıl önce ile bugünü kıyasladığınızda hayatınız …” diyor soru. % 41.6 değişmedi derken, %  35.4 bugün daha iyi diyor. Kötüye gitti diyen oran% 22.3. diyor ki soru: “2012 ile ilgili beklentiniz nedir.” % 54.1 daha iyi olacak.% 25.0 değişmeyecek derken, umutsuz olup bugünden daha kötü olacak diyenler %15.

            Demokrasi güçlenmiştir diyenler deneklerin yarısından fazla. Akparti’ye başarılı ve çok başarılı di,yenlerin toplamı %71.2, hükümetin ekonomi politikasına iyi diyenler %69.0, bu Pazar seçim olsa dendiğinde % 51.8 Akparti, 21 CHP, 11.4 MHP,4’te BDP diyorlar.

            Şimdi bu araştırmayı ben yapmadım. Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri yapmış. Efendim anket şirketi taraflı, sorular taraflı, anketörler taraflı, nerde yapıldığına bağlı gelsin burayı dinlesinler falan sözleri üzerine alınacakları ilgilendirir. Beni bağlamaz. Ben bir tespit yaptım. Netice bu dedim.

            Vurguladığım gibi ya herkes halinden memnun ya da biz anket yapmayı bile beceremiyoruz. Veya en acı olanı, Kore’de devlet başkanının öldüğünde korkudan gözyaşı dökenlerden farkımız yok. Korkudan böyle diyoruz. Takdir sizin.

            Selam ve dua ile…

Bu haber 3912 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi