Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

KİME KURBAN

Fazlı GÜVENTÜRK

29 Eylül 2014, 19:50

Fazlı GÜVENTÜRK

KİME KURBAN

            Anadolu’da özellikle çile çekmiş, dağdan odun taşımız, bağdan üzüm toplamış, tarlasında ekin olmuş, bahçesinde sebze olmuş, çamaşırını köy çeşmesinde tokaçlamış, yemeğini sac ayağında odun ateşinde kara kazanda pişirmiş cefakar analar çabuk kurban olurlar.

            Oğlu askere giderken bir değil bin kere her sarıldığında “oğlum güzel güle git gel” dediğinin ardına mutlaka “ kurban olurum” lafını ekler.

            Pazardan iki metre pazen bez alırken satıcıya kurban olur, dolmuşa binse parayı uzatırken “şuradan bir kişi alsın” derken mutlaka orta kelime yine kurban olurum olur.

            Misafirine ikram ederken, üzüldüğünde, sevindiğinde, heyecanlandığında hep kurban olurum mutlaka kelimelerin başına sonuna bir yerine takılır.

            Hele bir torun sevmeleri var ki zaten evlere şenlik. Torunun kurban olmadık yeri kalmaz.

            Kurban bayramı geldi. Önümüzde birkaç gün kaldı.

            O Anadolu kadını da aslında çok iyi bilir. Kurban sadece Allah(cc)’a olur. Başkasına kurban olunmaz, olmaz. Onun kurban olması aslında samimiyetinin bir göstergesidir o kadar.

            Yaradan’a kurban kesmek ve halimizin, vaktimizin, sağlığımızın yerinde olmasına şükür etmek içindir.

            “De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’ âm 6/162)

            Âişe (r.a.)’dan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Ademoğlu kurban kesme gününde Allah katında kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işlememiştir. O kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla gelecektir. Kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında hemen kabul olunur. Bu sebeple kestiğiniz kurbanlardan dolayı sıkıntı değil gönlünüz hoş olsun.” (İbn Mâce, Edahî: 3)

            Demek ki kurban yalnız Allah(cc)’a olunur. Ondan başkasına kurban olunmaz. Bunları hatırlattıktan sonra O Anadolu kadını gibi değil neredeyse şirke varacak derece de nelere kurban onlalar var.

            Kimi siyasi liderine kurban oluyor. Kayıtsız şartsız itaat ederek siyasi lideri ne derse onu kati köz bilip kurbanlık koyun gibi başını kessin messin ney yaparsa yapsın diye liderinin eleri arasına bırakıyor. Sorgulama yok, neden diye düşünme yok, oda beşer şaşar diye değerlendirme yok. Varsa yoksa liderin iki dudağının arasından çıkacak sözdür onun için kurban olunacak şey.

            Kimi paraya kurban oluyor. Ne Allah(cc) geliyor ne iman. Onun için para kazanmak hırsı her şeyden önemli ve sadece yaşamın anlamı para kazanmak olduğundan onun kurban olgusu para oluyor.

            Kimi mevkie kurban oluyor. Makam koltuğu onun haşa ilahı oluyor. Bir şey feda edilecekse tek feda edilecek şey o koltuk ve o koltuğun işgal ettiği makam oluyor.

            Kimi hırsına, kimi nefisine, kimi bankadaki parasına, kimi kolundaki altınına, kimi şatafatlı dairesine, kimi kızına, kimi oğluna, kimi arabasına, kimi sevgilisine kurban oluyor. Maalesef modern dünya dediğimiz, çağdaşlık dediğimiz çağımızda o geçmişe göre her geçen gün kurban olunanlar artıyor.

            Kendimizi bir dakika sorguya çekelim. Biz neye kurban oluyoruz? Gerçekçi olalım. Kendimizi kandırmadan sorgulayalım hadi.

            Kurban bayramınızı tebrik ediyor, Rabbimden şahsım başta yalnız Allah(cc)’a kurban olmamızı nasip etmesini diliyorum.

            Selam ve dua ile…

 

Bu haber 2929 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi