Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

OĞLUMA ÖĞÜDÜMDÜR-2

Fazlı GÜVENTÜRK

23 Mayıs 2013, 21:03

Fazlı GÜVENTÜRK

OĞLUMA ÖĞÜDÜMDÜR-2

Belki fırsat bulup bir önceki yazımızı okuma durumunuz olmamıştır. Bu nedenle bir cümle ile durumu özetleyeyim.

Oğlumuz mezun olup hayata atılıyor ve mezuniyet hediyesi olarak vatan için millet için devlet için ana baba için iyi olmanın iyi insan olabilmenin bizce yollarını sordu. Bizde kelimelere dökmeye çalıştık birkaç kaynaktan derlediğimiz odluları ve paylaşmaya devam ediyoruz.

İyi insan kötülüğü iyilikle uzaklaştırmaya, izale etmeye çalışır. Kötülüğe kötülük ile mukabele etmek, iyi insanın işi ve kârı değildir. Atalarımız ne güzel demiş. Kanı kanla yıkamamak lazım. Büyük insan affetmesini bilen insandır. Affedici olmak haksız olduğun anlamına gelmez. Sadece senin büyüklüğünü gösterir.

Fani dünyaya ve ondaki faniliklere yönelik hayatını tanzim etmeye çalışan kimse iyi olamaz. Bu dünyanın geçici olduğunu ve ebedi bir âlemin bizleri beklediğini hatırımızdan çıkarmamalıyız.

İyi insan, iyiliklerin yapılması, kötülüklerin giderilmesi için çalışır, aksiyon planında bir şey yapamazsa, kalbinde bunun niyetine sahip olur. İyiliği desteklemeyen, kötülüğü kösteklemeyen kişi iyi değildir. Gücünün yettiğince yapman lazım bunu. Yapamaman durumunda düzeltmek için kahramanlık yapma.

İyi insan cesaret ve şecaat sahibidir. Korkak, zelil, pısırık, yılgın kişi iyi değildir. Ancak dengeyi iyi kurmak gerekiyor. Korkak olmayacağım derken deli cesareti gösterip kendini tehlikeye atmak başarı veya iyilik değildir. İyi insan temkinli ve soğukkanlı olarak olaylara yaklaşır ve gereksiz cesaret gösterinde bulunmaz. Öyle olmasaydı kanyon arasında paraşütle atlayıp, akrobatik hareketler yapan herkes iyi olurdu.

İyi kişi zalimleri, fasıkları, gafilleri, münafıkları övmez, onlara yalakalık ve yağcılık yapmaz. Böyle şeyler iyilerin değil, kötülerin sıfatlarıdır. Toplumca ve topluca zalim olarak addedilenlere söz veya eylemle destek olmak onları şımartır. Şımaran insan hatasında ısrar eder. Hataya ortak olmamak için övülmemelidir.

İyi kimse kesinlikle haram yemez, kuru ekmeğe razı olur, harama el uzatmaz. Haram olduğu kesin şekilde bilinen şeylerden başka, şüpheli şeylerden de uzak durur. Şüphe kurt gibidir. İnsanı kemirir. Şüpheden uzak olmak için şüpheli olan şeylere hiç yaklaşmamak en doğru olandır.

İyi insan mutlak şekilde doğru ve dürüsttür. Kendisinde eğrilik, yamukluk, şakilik bulunan kimse nasıl iyi olabilir? İsyankar insan bugün kendine, yarın ailesine, öbür gün haşa Rabbine isyan eder. Doğru insanın, iyi insanın içinden şakilik yani isyancılık duygusunu atması lazım gelir.

İnsanlar hukuk önünde, insan olmak bakımından eşittirler ama, iyilerle kötüler kesinlikle eşit değildir. Bu nedenle hukuki bir yaptırımı olan yasal olmayan şeyleri iyi düşünmek ve yapmamak lazımdır. Yasalar önünde boynu bükük durmamak için gayri yasal işlerden uzak olmak gerekir. Mesela bir düğündesin, düğünün gazına geldin ve çektin belindeki tabancayı başladın havaya ateş etmeye. Allah korudu ve kimsenin başına bir şey gelmedi ama silah atmandan dolayı düğüne polisler geldi. Mahcubiyetin ve boynunun büküklüğü oradan başlıyor. Özür dilemek, hata ettiğini anlatmak orda başlıyor. Ardından savcının karşısına çıkman, hâkimin karşısından mahcup olman, yani yasalar önünde boynu bükük olman kaçınılmazdır. Bu tecrübeyle sabittir. Bu nedenle ne o silahı çıkarıp saçma sapan bir olaya gireceksin nede kimsenin karşısında boynunu bükeceksin. Yasalar önünde en haklı kişi yasayı çiğnemeyendir.

Bugünde bitmedi. Bir sonraki yazıda devem edelim inşallah.

Selam ve dua ile…

Bu haber 3681 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi