Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

DEMOKRASİ MANTARI

Fazlı GÜVENTÜRK

19 Nisan 2010, 14:34

Fazlı GÜVENTÜRK

DEMOKRASİ MANTARI

          Atalarımızın güzel bir sözü vardır. “şimşeğin çok çaktığı baharda mantar bol olur” derler. Söyleyen benim necip milletimin dedeleri olunca elbet bir hikmeti vardır ve doğrudur.

          Bugünlerde gündemin ilk sırasını işgal eden Anayasa değişikliği konusunda o kadar şimşek çakıyor ki emin olun sonunda sevinen, mutlu olan mantarı toplayacak milletim olacak.

          Gerçi çoğu ağızdan çıkan cümleler dağınık oluyor. Konuya vakıf olmadan ahkâm kesen çok oluyor. Okumadan araştırmadan ortaya çıkıp benimde bir fikrim var diye maydanoz olan çok oluyor. Kendini ama anlayarak yorum yapan, anlayarak ortaya fikrini koyan, ülkenin geleceği konusunda bir şeyler yapma gayretinde olanların da sayısı az değiş şükürler olsun.

          Demokratik açılım konusunda da aynı şeyler oldu.

          Çocuklarımıza miras bırakacağımız ülkemizin daha iyi şartlarda ve sonsuza kadar baki kalması için ve buna bağlı olarak bu topraklarda yaşayan insanların daha güzide ortalarda hayat sürmesi için çaba sarf eden insanlara destek olmak amaçlı konuşmalar da şimşek gibi çaktı. Gerçi her şeye muhalif olan anlayışlarda kara bulutları tepemize dikerek şimşek olup çakıyorlar. Ama ortaya bir şey koyamadıklarından sadece ses yaptıklarından ellerinde yemek yapacak malzeme olmadığından ancak lafla çakıyorlar.

          Tarihimizin yakın zamanlarında ne büyük kararlar alan liderlerimiz oldu ve biz bunlarla ne övünüyoruz. Atatürk’ü elbet katmıyorum. Onun yaptığı zaten bir milletin, bir ülkenin, bir devletin kurtarılması ve inşallah ilelebet sürecek bir devletin ilk temellerini atmasıdır. Yani onu; şu lider veya bu liderle kıyaslamak en azından yapılan inkılâplara haksızlık olur.

          Ancak;

          Genç Türkiye Cumhuriyetine gelen liderlerden ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine çıkarma gayretinde olan liderlerde olmuştur. Bu liderler statüko değil yeni ve adeta şimşek gibi karalar almışlar ve uygulamışlardır. Statükonun tüm engellemelerine rağmen bu alınan karalarla ülke dönem dönem şahlanmış ve atılım yapmıştır. Bu kararların bazıları ekonomik olmuş, bazıları demokratik olmuş,  bazıları siyasi olmuştur.

          Gündemdeki demokratik açılım ve yine demokratik anlamda şahlanma yapacak olan Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi için ortaya dökülen fikirlerin hep söylüyoruz yapıcı olması lazımdır. Baştan kapı kapamak yerine fikirlerimiz çarpıştırarak doğru bulunmalıdır. Şimşek olacak sözlerimizin nerelere tahakküm edeceğini iyi hesaplamamız lazımdır.

          Şimşek çakar mantarın bol çıkmasına neden olur faydalıdır. Ama şimşek vardır çakar bir ormana bir ormanı, bir şehri, geleceği yok eder. Hatta kendi ülke sınırlarında da kalmaz bu yangın. Aynı ispanyadaki yanardağı patlaması gibi tüm ülkelere tüm insanlığa zarar verir. Allah korusun ne uçak kalkar, ne içme suyu kalır, ne yaşam şartları. Bu nedenle faydalı şimşek olma gayretinde olmalı herkes.

          İktidarsa; çoğunluğun verdiği sarhoşluğa kapılmadan kucaklayıcı olmalı, muhalefetse azınlığın verdiği psikoloji ile yapıcı eleştirilerle destek olmalı. Eğer ferdi düşüncede insanlarsa onların faydalı çakmaları önemlidir.

          Selam ve dua ile…

 

Bu haber 4138 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi