Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Arınmaya yolculuk 47 bölüm

Fazlı GÜVENTÜRK

05 Ocak 2013, 17:49

Fazlı GÜVENTÜRK

Arınmaya yolculuk 47 bölüm

            Kalbi Mekke için Medine için yanıp tutuşan ve oralara ulaştığında 9 şiddetinde sarsılanlar için yazılmış, hem bir rehber olsun, hem yaşadıklarımızı anlatısın amaçlı bu yazılara vesile olanlardan Yaradan razı olsun..

            Zaman geçer sayılı gün

Dersin daha gelmiştim dün

Ölürcesine canlar üzgün

Korkma yanında ben varım

&&&&&&&&&&&&&&&&&

Düşersin kavrulan nara

Feryat figan ahu zara

Yüreğinde bin bir yare

Korkma yanında ben varım

&&&&&&&&&&&&&&&&&

PEYGAMBERİMİZİN HANIMLARININ KABİRLERİ

Peygamberimizin kızlarının kabirlerinin sol tarafındaki kabirlerdir.

1- Hz. Aişe (r. anhâ) Müminlerin annesi, Peygamber Efendimizin hanımıdır. Ümmet kadınlarının en bilgilisidir. Hz. Ebubekirr’in kızıdır. Hadis rivayet ederek en çok hadis rivayet eden dördüncü Sahâbidir. Peygamberimizin aile hayatına yönelik bütün bilgiler Hz. Aişe (r.anhâ) vasıtasıyla bize ulaşmıştır. Cebrail (a.s.) sadece onun yanında iken vahiy getirir, diğer hanımları varken getirmezdi. Rasûllullah onun yanındayken vefat etti ve Hz. Aişe’nin odasına defnedildi. Hz Aişe çok mütevâzi yaşadı. Bir elbiseye dört yama yapmadan ve tersini yüzüne çevirip eskitmeden yeni elbise giymezdi. 66 yaşında iken Ramazanın 17. gecesi vefat etti. Cenaze namazını Ebû Hureyre kıldırdı.

 2- Hz. Hafsa, (r. anhâ) Hz. Ömerin kızıdır. Efendimize Peygamberlik görevi verilmeden önce Mekke’de doğdu. Huneys bin Huzafe ile evlendi. Müşriklerin işkencelerine maruz kaldılar, Medine’ye hicret ettiler. Kocası Bedir savaşında aldığı yara sebebiyle vefat etti. Hz. Ömer kızının dul kalmasına üzülmüştü. Peygamber Efendimiz Hz. Ömer’le akrabalık kurmak isteyerek hem Hz. Ömer’i, hem de Hz. Hafsa’yı sevindirdi ve Hz. Hafsa’yı kendisine nikâhladı. Hz. Hafsa sade bir hayat sürdü. Fakirlik içinde yaşadı, yatak olarak kullandığı bir şiltesi vardı. Yazın altına serer, kışın yarısını altına serip, yarısını da üstüne örterdi. Çoğu zaman yemeğin yanında ekmek bulamazdı. İbadete düşkündü, çok namaz kılar, çok oruç tutardı. Kendisine gelen hediyeleri yemez, Efendimize ikram ederdi. 60 hadis rivayet etmiştir. Hicretin 45. yılında 60 yaşında vefat etmiştir.

3- Hz. Sevde (r. anhâ) Efendimizin ikinci hanımıdır. Kocasından önce Müslüman olmuştu. Yapılan işkencelerden Habeşistan’a hicret etmişti. Mekke’ye döndüklerinde eşi vefat etmişti. Hz. Sevde 5 çocuğu ile sahibsiz kalmıştı. Geçim sıkıntısı çekiyordu. O sırada Hz. Hatice vefat etmişti. Efendimizin de bakıma muhtaç çocukları vardı. Efendimiz Hz. Sevde’yi nikahına aldı. Hz. Sevde Efendimizle nikâhlandığında elli yaşındaydı. Peygamberimize Hz. Hatice’nin üzüntüsünü hafifleten, ev işlerine bakan, altı çocuğa analık eden fedakâr bir annemizdi. Hicri 54. yılda yüz yaşını aşkın iken vefat etti.

4- Hz. Zeyneb binti Huzeyme (r. anhâ) Hz. Zeyneb, Ubeyd bin Haris ile evliydi. Hz Ubeyd  Bedir savaşında aldığı yara sebebiyle savaştan sonra vefat etti. Böylece Hz. Zeyneb dul kaldı. Hz. Zeyneb çok cömertti. Yoksullara muhtaçlara yardımda bulunurdu. Onlara şefkat ve merhametle muamele ederdi. O Müslüman olmadan önce de böyle idi. Bu sebeple cahiliye devrinde dahi “Ümmül- Mesâkin” yani miskinlerin düşkünlerin annesi diye tanınırdı. Peygamberimiz Hicretin üçüncü yılında, bu cömert hanımın sıkıntılarını gidermek için nikâhı altına aldı. Hz. Zeyneb validemiz Peygamberimizin hanımları arasına girmekten çok memnun oldu. Fakat onun Peygamberimiz ile olan beraberliği kısa sürdü. Rasûllullah’ın yanında üç ay kaldıktan sonra vefat etti. O sırada otuz yaşlarında bulunuyordu. Cenaze namazını Peygamber Efendimiz kıldırdı.

5- Zeyneb binti Cahş (r.anhâ) Peygamberimizin halasının kızıdır. Peygamberimiz Hz. Zeyneb’i azadlı kölesi Zeyd’e nikâhlamıştı. Ancak mutlu bir evlilik yapamadılar. Beraberlikleri ancak bir yıl kadar devam edebildi. Şiddetli geçimsizlik yüzünden Zeyd, Hz. Zeyneb’i boşadı. Hz. Zeyneb asil bir kadındı. Peygamber hanımı olacak fıtrattaydı. Allah-u Teâlâ Ahzab suresinin 37-38 ayetiyle Hz. Zeyneb’i peygamberimize nikâhladı. Hz. Zeyneb, ibadete düşkün, takva sahibi bir annemizdi. Çok oruç tutar, ayakta duramayacak hâle gelinceye kadar namaz kılardı. Çok cömertti ve kanaatkârdı. Dikiş ve el işi yaparak kazandığı parayı Allah rızası için fakir ve kimsesizlere sadaka olarak dağıtırdı. Hz. Zeyneb validemiz, Hz. Ömer zamanında Hicretin  20.yılında 53 yaşında iken vefat etti. Cenaze namazını Hz. Ömer kıldırdı.

6- Hz. Ümmü Seleme (r. anhâ) İlk Müslümanlardandı ve kocasıyla birlikte akıl almaz işkencelere maruz kalmışlardı. Habeşistan’a hicret etmişlerdi. Daha sonra Mekke ye döndüler. Medine’ye hicret eden ilk kadın sahibidir. Uhud savaşına katılan eşi aldığı yara sonucu vefat edince, Ümmü Seleme dört çocuğu ile ortada kalmıştı. Peygamber Efendimiz Ümmü Seleme gibi mücahide bir hanımın dört çocuğuyla perişan olmasına razı olmadı. Onu kendisine nikâhlayarak mükafatlandırdı. Çok cömert idi. Ümmü Seleme en son vefat eden annemizdir. Hicri 58 yılında 84 yaşında vefat etti. Cenaze namazını Ebû Hureyre kıldırdı.

7- Hz. Cüveyriye (r. anhâ) Hicretin 5. senesinde Huzâa kabilesiyle yapılan gazada alınan esirler arasında idi. Beni Mustalik kabilesinin reisinin kızıydı ve kocası savaşta öldürülmüştü. Hz. Cüveyriye savaştan üç gün önce rüyasında Medine’den doğan ay’ın gelip üzerine düştüğünü görmüştü. Efendimiz Ona fidyesini vererek evlenmeyi teklif etti. O da Efendimizin teklifini kabul etti ve Müslüman oldu. Hz. Cüveyriye o sırada 20 yaşında idi. Peygamberimizin Hz. Cüveyriye ile evlenerek Beni Mustalik kabilesi ile akraba olduğunu duyan Sahabe de 700 esiri azat ettiler ve bunların çoğu da Müslüman oldu. Hz. Cüveyriye çok oruç tutar, çok namaz kılardı. Zikir ve tesbihata çok ehemmiyet verirdi. Çok hayırsever, kendisi yemez fakirlere dağıtırdı. 65 yaşında iken vefat etti.

8- Hz. Safiye (r. anhâ) Hz. Safiyye, Yahudi kabilelerinden Beni Nadir’in reisinin kızıydı. Hz. Harun (a.s.)’un neslindendi. Hayber savaşında kocası öldürülmüş, kendisi de esirler arasında idi. Hayber’den Medine’ye dönerken Efendimiz Hz. Safiyye’ye İslam’ı teklif etti. Kabul ederse kendisini zevceliğe kabul edeceğini bildirdi. Hz. Safiyye zaten Müslüman olmayı istediğini ve kendisini tasdik ettiğini, teklifini de kabul ettiğini bildirdi. Bunun üzerine Peygamberimiz Hz. Safiyye’yi azat edip zevceliğine aldı. Safiyye annemiz, tok gözlü bir kadındı. Medine’ye geldiğinde bütün mücevherlerini Hz. Fatıma ve Peygamberimizin diğer hanımlarına hediye etti. Hz. Safiyye, hicretin 52. yılında Hz. Muaviye’nin halifeliği zamanında vefat etti.

9- Hz. Mâriye (r. anhâ) Peygamber Efendimiz bazı ülke liderlerini mektuplarla İslam’a davet etmişti. Mısır hükümdarı Mukavkıs, mektuba cevapla ve bazı hediyelerle birlikte Mariye ile Sirin adlarında iki kız kardeşi de cariye olarak göndermişti. Efendimiz Sirin’i, şair Hasan bin Sabit’e vermiş, Mariye’yi himayesine almıştı. Mariye Rasûlullah Efendimizin hayatına girişinin ikinci yılında, İbrahim isminde bir çocuk dünyaya getirdi. Hz. Mâriye, Peygamberimizin vefatından sonra bir nevi inzivaya çekilip kimseyle görüşmedi. Efendimizi Mescid de, yavrusunu Bakî mezarlığında ziyaret etmenin dışında evinden dışarı çıkmadı. Hicretin on altıncı yılında vefat etti. Cenaze namazını halife Hz. Ömer kıldırdı.

 

Yazının devamı bir sonraki gün        

Bu haber 3596 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi