Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

RAMAZAN GELDİ HOŞ GELDİ

Fazlı GÜVENTÜRK

11 Temmuz 2013, 01:40

Fazlı GÜVENTÜRK

RAMAZAN GELDİ HOŞ GELDİ

            Bazen yazı yazmak için oturduğunuzda konu ile ilgili araştırma yaparken çok güzel yazılar çıkar karşınıza. Bende Ramazan ile ilgili yazı yazmaya başlamadan araştırmamda Ümit Gel oğlu’nun yazısını gördüm. Ayrı yazı yazmadan sadece onu sizlerle paylaşmak istedim.

            Yeryüzünde bir milyarı aşkın Müslüman için kutsal bir ay olan Ramazan veya Ramazan ayı, Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir. Ramazan ayı, İslamiyet’te Hicri takvimin kullanılmayıp Güneş takvimini kullanıldığı dönemde Temmuz-Ağustos aylarına, yani yılın en sıcak dönemine denk gelmesinden ileri geldiği söylenilebilir.

            Ramazan; yaz aylarının sonunda ve güz mevsiminin başında yağan ve yerdeki tozları temizleyen yağmur anlamındadır. Bu yağmur, nasıl yeryüzünü yıkayıp tozlardan temizliyorsa, Ramazan ayı da müminleri günahlardan öylece temizler.

Diğer bir anlamı da yanmaktır. Buna göre Ramazan ayı oruçlunun günahlarını yakarak yok eder demektir.

Her iki mananın birleştiği nokta; oruçlunun bu ayda günahlardan arınacak olmasıdır.
            Oruç ayı olan Ramazan-ı Şerif, feyizli bir hayatın yaşandığı mübarek bir mükâfat ayıdır. Oruç, fazileti ve asli gayesi daimi bir ibadet şuuru içinde nefis engeliyle mücadele etmek ve nefsi baskı altında tutarak tesirini asgariye indirebilmektir.
            Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi'dir. Kadir gecesi ile ilgili Kuran’ın 97. suresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:
“Şüphesiz, biz onu (Kuran’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.”
            Bakara Suresi'ne göre Kuran’ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak Müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir: O Ramazan ayı rı irşat için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kuran onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!' (Bakara suresi 185. ayet)

Ramazan-ı Şerif, müminlere fazilet ve olgunluk kazandırabilecek ilahi bir rahmet mevsimidir. Oruçlu iken ağza bir şey girmemeğe dikkat edildiği gibi ağızdan çıkan kelama da dikkat edilmelidir. Dedikodu ve incitmeden son derece sakınmalı ve orucun faziletini azaltmamalıdır.

"Kıyamet günü oruç ve Kuran kul'a şefaatçi olurlar. Oruç:
- Ya Rabbi, ben onu gündüzleri yemekten ve zevklerinden alıkoydum. Şimdi beni ona şefaatçi kıl, der. Kuran: - Ya Rabbi, ben onu gece uykusundan alıkoydum. Şimdi beni ona şefaatçi kıl, der. Her ikisi de şefaat ederler."

"Ey Muhammed! Sana bu mübarek kitabı (Kuran'ı) ayetlerini düşünsünler ve aklı olanlar öğüt alsınlar diye indirdik." "Evveli rahmet, ortası mağfiret, (günahların bağışlanması) sonu da cehennemden kurtuluş" "Ramazan ayı gelince; cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar kösteklenir."
            En kalbi duygu ve muhabbetle Günlerimiz mübarek, Ramazan-ı Şerif’imiz makbul olsun!

Selam ve dua ile…

Bu haber 3247 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi