Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

GENERALLER GÜNDEM OLUNCA

Fazlı GÜVENTÜRK

01 Aralık 2010, 22:59

Fazlı GÜVENTÜRK

GENERALLER GÜNDEM OLUNCA

            Ülkelerin gündemlerini belirleyen bazı olaylar vardır. Sonucuna bakılmadan o konu basının dilline düştüğünde gündem değişir. Ondan önce ne varsa siler süpür ve gündemin teki olur.

            Gündemimizde tek olan konu şidi Generallerin görevden alınması konusu oldu ve ne kadar sürer bilinmez.

            Devletin devamlılığı esastır. iktidarlalar gelir gider, hükümetler kurulur yıkılır, biri gider biri gelir ama devlet devamlıdır. Devletin politikaları devamlılık arz etmeye devam eder. Bu devamlılık içerisinde devlet içerisinde görevli bazı gel git ler yaşanır. Özellikle üst düzey bürokratları gelen hükümet kendince değiştirir. Yenilerini eskilerin görev yerlerine atar.

            Bu devletin her kademesinde yaşanır. Genel müdürler değişir. Müsteşarlar değişir. Daire başkanları değişir. Bazen bu değişiklik il müdürlerini ve alt müdürleri bile kapsar. Her gelen siyasi hareket bunu yapar. Elbette siyasi polimiğe karışmammış bazıları vardır ve bunlar yerlerinde dururlar.

            Efendim doğrusu bu mu?

            Hayır;

            Doğrusu bu değil. Ehil kişilerin ehil oldukları konularda aktif olması ve faydalı olabilmeleri anlamında çok önemlidir. Bazen siyasetin bile önüne geçer bu ehil kişilere tevdi edilecek görev. Ancak bulundukları yeri siyasi amaçlı kullanırlarsa işte o zaman görevden uzaklaştırmak siyasi otoritenin en doğal ve olmazsa olmaz hakkıdır ve yapmalıdır.

            Ancak gündemde olan konu gibi yani generallerin görevden alınması gibi olaylar Türkiye’de bir ilk şeklinde yaşanırsa bazen sancılı olabiliyor. Sancılı geçmesi de doğaldır. Çünkü neresinden bakarsanız bakın bir ezber bozma olayıdır ve teamüllerin önüne geçmedir.

            Yüksek askeri şura kararı ile terfilerinde sıkıntı olan veya hükümetin sıkıntı duyduğu Generallerin görevden alınması bu çerçevede düşünüldüğünde son derece normaldir.

            Yüksek askeri şura kararı tartışılmaz ve yargıya kapalıydı. Terfiler bunun dışında bir konudur. Ancak hükümet nasıl bir sivil bürokratı görevden alıyorsa askeri bir personeli de görevden alabilir.

            Bunun neresi abartılacak bir konu anlamakta güçlük çekiliyor. Abartmak için bir sıkıntı olması gerekiyor. Kanunsuz bir şey olması gerekiyor. Oysa ne kanunsuz ve nede görevden alındıklarında devlet içerisinde, askerler içerisinde bir sıkıntı durumu söz konusu değildir.

            Hele bazı siyasilerin buna sivil darbe sözleri ile yaklaşması çok yanlıştır. Sivil darbe neden olsun? Nasıl bir emniyet müdürü görevden alındığında sivil darbe olmuyorsa bunda da olmaz.

            Bazı siyasilerin ise zamanlama veya asker üzerinde baskı kurma amaçlı olduğu da yanlıştır. Asker üzerinde baskı olmaz. Çünkü askerler bazı sivillerden yanlış iş yapanların temizlenmesinde çok daha hassastır.

            Bu işin sonucunda yapılan açıklamalar Yargıyı etkilemek amaçlı olmamalı. Yargıyı rahat bırakacaksınız ki doğruyu bulsunlar. Eğer haklılarsa sivil müdürlerin göreve gelmesi gibi onlarda verdikleri mahkemenin sonucunda haklı durumdaysalar görevlerine dönsünler.

            Sivili de askeri de rahat bırakmak en doğru yaklaşımdır. Gereksiz ve mesnetsiz açıklamalar her kesimi yıpratıyor.

            Selam ve dua ile…

           

Bu haber 3649 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi