Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

GÖRDÜNÜZ MÜ

Fazlı GÜVENTÜRK

02 Haziran 2015, 03:30

Fazlı GÜVENTÜRK

GÖRDÜNÜZ MÜ?

            Seçim desek yine ve bir değerlendirmede bulunsak hemen aklımıza son anketler yapıldı durum nedir diye sormak gelir herhalde.

            Mutlaka genelde ve yerelde siyasiler anket yarıyorlardır. Aslında anket de rüya gibi. Yani rüya ile amel edilmez. Yani rüya gördüm diye mutat faaliyetlerimizden geri adım atamayız. Ama aklımızın da köşesinde bir yerlerinde o rüya unutulana kadar o günkü faaliyetimiz kısıtlanır farkında olmadan.

            Dediğim gibi anketlerle de amel etmek pek doğru değil. Yani anket sonucu şu çıktı bu çıktı demekte çok güvenilir olmuyor.

            Basına yansıyan en son anketi aynen yayınlıyorum tabii ki genel olarak yani ülke genelinde.

            Konsensüs anketine 'Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?' şeklindeki soruya kararsızlar dağıtılmadan AK Parti 32,2, CHP 19,7, MHP 11,6, HDP 7,1, Diğer 2,9.

            Kararsızların oranı ise 11.8, oy kullanmaya gitmeyeceğim ya da boş oy kullanacağım şeklinde cevap verenlerin oranı ise yüzde 9, ankete cevap vermeyenlerin oranı ise 5.7 şeklinde.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise oranlar; AK Parti 43.9, CHP 26.7, MHP 15.8, HDP 9.7, Diğer 3.9 şeklinde ortaya çıktı.

            GENAR anketine göre; AK Parti 44.5, CHP 25.4, MHP 15.9, HDP 9.5, Diğer 3.9 şeklinde ortaya çıktı.

            GENAR Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş, "son günlerde CHP ve MHP'nin oylarının seçim beyannamelerini açıkladıkları dönemdeki gibi bir hareketlilik yok. Mesela CHP beyannamesini açıkladığı dönemde 27 bandına çıkmıştı ancak son günlerde yaptığımız araştırmalara göre CHP tekrar 25'e düştü" dedi.

            Şimdi aslında anketler yaklaşık sonuçlarda verebiliyor. Bu güne kadar tarafsız olarak yapılan anketler bu şekilde oldu. Yani yaklaşık sonuçlara bazı zamanlarda imza attı.

            Ancak kişiye veya partiye özel yapılan anketler başta dediğim gibi amel edilmeyecek sonuçlar olarak karşımıza çıktı.

            Genel manada malumu ilan edecek olursak Akparti yine birinci olacak ve hükümeti de kuracak. Bu kesin. Belki kesin olmayan kısmı HDP’ye bağlı. Yani bunların seçimi baraja takılmadan halletmesi durumunda veya baraj altında kalması durumunda çıkarılacak vekillik sayısıdır.

            Ana muhalefet ise yine muhalefet olarak kalacak gibi görünüyor. Yani seçimden liderlikle çıkması zor. Onu da etkileyecek tek konu özellikle emeklilere vermiş olduğu iki maaş ikramiye gibi vaatlerin tutup tutmayacağıdır. Seçmenin pek çoğu vaatlere inanmıyor. Buda onların eksikleri.

            Milliyetçi hareketin atılım yapacağı kesindir. Ama ana muhalefete yetecek kadar mıdır? O zor görünüyor.  Ancak vekil sayılarını artırarak mecliste gücünü koruyacağı hatta artıracağı da kesindir.

            Bölücü terörün siyasi uzantısı olduğu artık sağır sultan tarafından da bilinen parti ise aslında genel basının da desteği ile barajı zorluyor. Bana kalırsa zordan da zor. Yani barajı geçemezler ama siyasi hayatta ilerisi için söz sahibi olacağı da tartışılmaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

            Genelde durum böyleyken bunun Kırıkkale’de de aşağı yukarı böyle olacağı ama sadece milliyetçi hareket ile Cumhuriyet halk partinsin yer değiştireceğidir. Bu konuda yani yerelde fikrimizi bir sonraki yazıya bırakıyoruz.

            Selam ve dua ile…

 

 

 

Bu haber 2798 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi